Asfalt-tango pe banii publici

Asfalt-tango pe banii publici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Au dispărut şanţurile de pe Cuza, ce urmează? * În oraş sunt zeci de străzi asfaltate recent, dar care sunt acum stricate de noi şi noi lucrări…  *

La doar o săptămână după ce viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a declarat că strada Cuza nu va fi prea curând asfaltată, pentru că oricum urmează să fie „bortelită”, din cauza lucrărilor ISPA, şanţurile transversale au început să dispară!

Minunea a ţinut chiar… mai mult de trei zile, angajaţii Ecosal continuând să asfalteze şanţurile, spre mulţumirea şoferilor, exasperaţi de drumul cu obstacole pe care au fost nevoiţi să îl străbată în ultimele două-trei săptămâni.

Tot de la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat şi cine a fost responsabil pentru şanţurile lăsate neacoperite cu asfalt: „Pe strada Cuza a efectuat lucrări Electrica. Este drept, şanţurile au rămas neasfaltate un timp, deşi este responsabilitatea celui care desfăşoară astfel de lucrări să şi repare carosabilul”.

„Însă, Electrica a luat în cele din urmă măsuri de refacere a asfaltului. Deşi se aplică amenzi celui care realizează lucrări şi nu repară carosabilul, în acest caz nu s-au aplicat sancţiuni, deoarece nu s-a depăşit termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor”.

Viceprimarul nu a precizat care ar fi acel termen, însă probabil că data era similară cu momentul în care numărul şoferilor exasperaţi de şanţuri a ajuns la maxim…

Pe de altă parte, explicaţia iniţială a viceprimarului Ciumacenco – potrivit căruia străzile cu gropi nu sunt asfaltate, deoarece oricum urmează să se lucreze pe ele, prin programul ISPA – nu este valabilă pentru toate arterele din oraş.

De pildă, strada Gării (FOTO 1), peste denivelările căreia s-a turnat, vara trecută, bitum, iar pe care, acum, lucrătorii de la Vega au săpat deja şanţuri… Asta, ca să dăm doar un exemplu „de centru”.

La periferie, pe Drumul de Centură, mai exact, vara trecută s-au executat lucrări exemplare de asfaltare, ca în acest an să se lucreze intens la şanţurile adânci prin care trec conducte de apă şi canalizare…

Cu alte cuvinte, nu prea ţin astfel de explicaţii – care au legătură cu logica, bunul simţ şi cheltuirea banilor publici (adică, este de bun simţ să nu risipeşti banii publici pe asfaltarea unor străzi despre care ştii sigur că anul viitor vor fi săpate!). 

Cum nu au logică acţiunile societăţii Vega, care, pe unele străzi, din centru, asfaltează după ce lucrează la înlocuirea conductelor de apă şi/sau canalizare (aşa cum exemplar o face la Inelul de Rocadă, sau în centru), în schimb, pe alte străzi, lasă şanţurile acoperite doar cu pământ galben, aşa cum se întâmplă, în continuare, pe bulevardul Coşbuc (FOTO 2).

Oficialii Primăriei, ca şi reprezentanţii Vega, răspund mereu că firma nu are responsabilitatea modernizării străzilor pe care desfăşoară lucrări prin programul ISPA, ci doar aducerea lor „la starea  iniţială”. În unele cazuri, asta înseamnă acoperirea şanţurilor cu pietriş, în altele, cu pământ, iar în puţine cazuri, cu asfalt. 

Aşteptăm cu mare interes ca un reprezentant al Primăriei – care evident că urmăreşte desfăşurarea lucrărilor ISPA în oraş! – să ne spună care este criteriul în baza căruia o stradă se asfaltează, iar alta nu.

Citit 547 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.