Iulian Aramă, despre moralitate şi imoralitate în politică

Iulian Aramă, despre moralitate şi imoralitate în politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* “Nu ţin cu dinţii de această poziţie” * „Nu cred într-un candidat independent” * „Eugen Chebac are avantajul de a fi avut deja un mandat, dar, din păcate, nu are un partid care să îl susţină” * „Nicolae Bacalbaşa are avantajul de a avea în spate un partid puternic, dar ca dezavantaj, vârsta” * Cumnata lui Aramă nu mai reprezintă Electrocentrale în procesul cu Apaterm

Continuăm, astăzi, seria interviurilor cu candidaţii anunţaţi oficial pentru funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi preşedinte al CJ.

- De unde ideea acestei candidaturi? Partidul v-a cerut-o sau…

- Sincer, mi-am dorit funcţia aceasta. Dorinţa mea de a accede la conducerea CJ a apărut din 2006, când Mircea Toader a fost numit secretar de stat MAI, iar eu am candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ. Dar a fost acea trădare a PC… Apoi, după alegerile din 2008, s-a făcut o strategie a PDL pentru noile mandate în 2012. Şi s-au exprimat opţiunile. Pentru postul de preşedinte CJ au fost patru interesaţi: eu, deputatul Mihail Boldea, Ion Ştefan şi Petrişor Potec. În urma sondajului specializat, am întrunit cele mai multe voturi şi am fost desemnat candidat.

Imoralitatea unei candidaturi de împrumut

- Există scenarii potrivit cărora aţi putea fi înlocuit, dacă în partid ar veni un candidat mai puternic…

- Astăzi eu candidez la funcţia de preşedinte CJ. Dacă mâine vine un extraterestru care se poziţionează mai bine în preferinţele electoratului, voi face un pas înapoi şi voi fi mâna lui dreaptă. Mă voi retrage, nu cu mare plăcere, dar asta e! Nu ţin cu dinţii de această poziţie şi cred că aşa ar trebui să gândească orice candidat. Vreau să vă spun că eu nu cred într-un candidat independent - că, până acum, un singur candidat a declarat că va candida chiar şi independent, iar eu, sincer, l-aş sfătui să-i iasă asta din cap, că nu-i va reuşi. Pe de altă parte, ca reprezentant al unei organizaţii judeţene de partid, nu aş putea fi de acord cu participarea în alegeri cu un candidat respins de pe o altă listă. Adică, unul scos din cărţi care să vină apoi în alt partid… Mi se pare imoral. Sigur, asta nu înseamnă că nu este posibil să se întâmple. Este adevărat, e greu de discutat despre moralitate în politică, dar obligaţia mea e de a micşora doza de imoralitate.

Evaluarea contracandidaţilor

- Cum vă apreciaţi contracandidaţii, dar şi pe dumneavoastră?

- Toţi avem avantaje şi dezavantaje. Eugen Chebac are avantajul de a fi avut deja un mandat şi are lucruri de arătat, dar, din păcate, nu are un partid care să îl susţină, iar eu nu cred în valabilitatea unui candidat independent. Nicolae Bacalbaşa are avantajul de a avea în spate un partid puternic, are oarecare vizibilitate, dar ca dezavantaj, vârsta. Să mă ierte Dumnezeu, dar e puţin cam înaintat în vârstă pentru o astfel de candidatură! Apoi, nu cred că a dat dovadă de un management de calitate în ceea ce a făcut, uitaţi-vă la ultimul scandal din Judeţean, cel cu virusul care, dacă nu mă înşel, s-a petrecut în secţia sa… Cred că dacă se lucra cum trebuie acolo nu ar fi apărut aceste probleme. Punctul meu slab… am prea multă încredere în oameni şi asta nu a fost întotdeauna în folosul meu… Ca avantaje, sunt licenţiat în administraţia publică, am experienţă managerială şi ştiu de ce are nevoie judeţul.

- De ce are nevoie judeţul, cum veţi câştiga mandatul?

- Oamenii vor lucruri simple, vor un trai decent. Vor să aibă drumuri bune, să îşi ducă copiii în şcoli în care se face carte cu adevărat şi  să aibă cabinete medicale, dispensare, spitale bune. Aş fi ipocrit să nu recunosc că în mandatul Chebac s-au făcut multe lucrări pe drumurile judeţene, dar e loc de mai bine, mergeţi în zona Corni -Măcişeni să vedeţi cum se circulă… Apoi, au fost şi investiţii ale CJ care nu îşi aveau locul, precum acea sală de şedinţe, din spatele sediului CJ, deşi avem o sală de şedinţe foarte bună, cea de la Prefectură. Ca să nu mai vorbim că se putea amenaja o sală şi în Centrul de Afaceri, o investiţie oprită - nu ştiu din vina cui, dar parcă m-aş uita tot spre CJ… Apoi, calitatea actului de învăţământ se poate îmbunătăţi prin implicarea administraţiei locale în managementul unităţilor, având în vedere că deciziile se vor lua în CA-ul şcolii compus din profesori, dar şi aleşi locali. CJ ar putea încheia parteneriate cu consiliile locale tocmai pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli. Cât priveşte unităţile sanitare, nu vă doresc să fiţi clientul unui spital din judeţ, la ce condiţii sunt…

- Dacă acum aţi fi preşedintele CJ, ce aţi decide în privinţa Spitalului din Iveşti, închis de Guvern în primăvară?

- Este greu să răspund la întrebarea asta… Oricum, având în vedere  dotările, ar fi incorect să rămână în paragină, chiar şi folosirea lui ca azil ar fi o idee. Dar mă depăşeşte subiectul…

Candidatul de la CET şi avocata-cumnată

- Director Electrica, preşedinte CA la Electrocentrale şi candidat PDL. Cum le împăcaţi pe toate?

- Sigur că un candidat cu o astfel de poziţie va fi întors pe toate părţile şi executat pentru fiecare umbră - umbre, nu greşeli! - care ar putea plana asupra acestuia. Dar dacă planul gândit ca preşedinte CA al Electrocentrale va funcţiona, va fi o reuşită clar în favoarea mea. Electrocentrale merge în relaţia cu Apaterm într-o pierdere de ani de zile, iar prin intervenţiile avute am oprit această gaură neagră în care se duceau resurse ale CET. Nu este un război PDL-PSD, ci un război pentru ca gălăţenii să aibă gigacaloria mai ieftină. Din fericire, nu există riscul ca gălăţenii să aibă de suferit în urma acestei dispute, agentul termic va fi furnizat în parametri normali pe parcursul întregii ierni… La Electrocentrale avem un plan pentru realizarea unei investiţii, un parteneriat cu un investitor privat, prin care se poate realiza retehnologizarea capacităţilor de producţie. Acest plan ar conduce la scăderea cu 35-40% a facturilor gălăţenilor. Dacă proiectul funcţionează, în zece luni de acum înainte vom livra gigacaloria la noul preţ. Acum, gigacaloria are un preţ de circa 150 de lei la CET, iar la cetăţeni ajunge la o valoare dublă, numai pentru că este transportată. Nu se poate ca simpla distribuţie să dubleze preţul!

- Vorbeaţi de umbre. Cumnata-avocată la CET este o umbră?

- Repet pentru a nu ştiu câta oară: nu aş considera o umbră, dar probabil că adversarii mei politici vor sancţiona orice fel de astfel de situaţii… Oricine poate să îşi aleagă reprezentantul în instanţă şi am avut acordul CA pentru asta. Aveam nevoie de cineva în care să am încredere şi am avut încercări în acea zonă care au demonstrat că nu puteam avea încrede în cei care reprezentau societatea în instanţă sau în CA, ca să nu lovesc în al doilea jurist al societăţii… Am testat o serie de case de avocatură din Bucureşti şi dacă vă spun onorariile cerute, de 180.000-300.000 de euro, veţi înţelege alegerea făcută…

Dar, la presiunea presei, a discuţiilor avute în PDL, reprezentantul în instanţă al Electrocentrale nu mai este avocatul respectiv, dar vă spun că am făcut o greşeală acum, când am renunţat la serviciile avocatului. Am renunţat la avocat şi nu va mai primi onorariul.

- Moralmente vi se pare în regulă alegerea? Cum aţi optat pentru dânsa, a fost o licitaţie, o selecţie de oferte?

- Numirea unui avocat nu reprezintă o achiziţie publică, da, sunt bani publici, dar nu e o achiziţie publică. Dacă achiziţionam un serviciu de pe piaţă şi serviciul mi-l presta cineva apropiat mie, da, era imoral, dar dacă am achiziţionat un serviciu de care trebuia să fiu sigur că va fi realizat, nu, nu mi se pare... Singurul motiv pentru alegerea respectivă a fost încrederea. Şefa biroului juridic a CET este fiica unui domn care atunci era membru CA al Apaterm. Am prezentat situaţia în CA şi s-a luat decizia unui avocat din afară…

Citit 2305 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.