Gălăţenilor le pasă, autorităţilor, nu

Gălăţenilor le pasă, autorităţilor, nu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii se interesează de „drumul” deşeurilor colectare selectiv * Mic la stat, dar mare la sfat

Continuăm, astăzi, seria părerilor postate de gălăţeni cu privire la măsurile ce trebuie luate astfel încât oraşul nostru să scape de sub „zodia mizeriei” în care se găseşte de ceva timp. Soluţiile şi opiniile gălăţenilor au fost postate de aceştia pe site-ul Vieţii Libere (www.viata-libera.ro), dar şi pe pagina de Facebook a ziarului. Mulţumindu-le gălăţenilor care au împărtăşit cu noi grija pentru oraşul în care trăiesc, reamintim că, deşi provocarea lansată de cotidianul nostru s-a adresat şi autorităţilor locale, nici un conducător din cei numiţi sau aleşi nu a reacţionat, până acum, în vreun fel, dovedind că nu le pasă de Galaţi. 

Unde se duc gunoaiele colectate selectiv? 

Alina Nedelcu se întreabă dacă efortul ei de a colecta selectiv este preţuit sau nu de primărie: „Numai noi selectăm sau şi primăria? Sunt zvonuri că primăria le dă foc la un loc. Iar noi le selectăm ca să învăţăm să selectăm”, însă baloţii de plastic şi hârtie care se strâng la punctul de selectare şi balotare al Ecosal – pe care l-am văzut la staţia de sortare construită pe ISPA - nu confirmă astfel de zvonuri. În plus, un alt partener de discuţii, Ştefan Stan îi răspunde Alinei ceea ce şi Viaţa Liberă a mai mediatizat, întrebându-l pe şeful Ecosal, Ion Ionescu: maşinile galbele în care se descarcă igloo-urile au, de fapt, trei compartimente, iar fiecare deşeu este descărcat în spaţiul său şi nu la un loc. Alina Stoicovici reclamă şi faptul că unii cetăţeni aruncă alandala: „am văzut sticlă la hârtie…” dar şi faptul că igloo-urile sunt ridicate prea rar, motiv pentru care „dau pe dinafară”.

Copiii şi persoanele mici de statură nu ajung la igloo-uri!

Verginica Tâmpeanu are însă o altă problemă pe care o semnalează: „poate cei care au cumpărat acele pubele pentru sortare să ne spună cum ajunge un copil, o doamna mai mică de statură şi cum încape un PET de 5-6l pe găurică atât de mică! În alte ţări se cumpără saci speciali pentru gunoi menajer, hârtie/carton, care se ridică de firma specializată în zile stabilite dar numai după ora 22:00, iar sticla se depozitează în spaţii amenajate în spatele locuinţelor unde iar sunt ridicate. Personal am văzut cum au ridicat pubelele la noi în Galaţi, sortate, şi le-au amestecat fără nici o jenă”. Cum problema cu descărcarea igloo-urilor am dezbătut-o ceva mai sus – şi până la proba contrarie vom crede explicaţiile autorităţilor – rămâne, într-adevăr, problema înălţimii dar şi a orificiilor igloo-urilor prin care se aruncă deşeurile. Este adevărat că un copil de 7-8 ani nu are cum să arunce ceva în igloo-uri; cât priveşte orificiile prin care se aruncă deşeurile, în alte localităţi containerele au fost prevăzute cu nişte „manşoane” de cauciuc. Acestea au rolul de a lăsa libertatea de a arunca şi deşeuri de dimensiuni mai mari, dar şi de a nu se mai putea scoate din ele ceva.

Citit 1433 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2012 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.