Sondaj de opinie CCSB - Mergem la vot, dar pe cine alegem?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sondaj de opinie CCSB - Mergem la vot, dar pe cine alegem?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, creşte interesul cetăţenilor pentru viitorul scrutin şi chiar şi ponderea celor hotărâţi să meargă la vot. Conform unui sondaj al CCSB (Compania de Cercetare Sociologică şi Branding), realizat în perioada 15-20 martie 2012, 74 la sută din cei intervievaţi s-au declarat foarte interesaţi de alegerile pentru Parlamentul României, în timp ce 54 la sută declară că vor merge la vot. Comparativ cu sondajul CCSB din februarie, procentul celor interesaţi de alegerile parlamentare a crescut cu 3 la sută, iar al celor care declară că vor vota, cu doi la sută.

PDL, în cădere liberă, PPDD, în ascensiune  

Cât priveşte intenţia de vot pentru parlamentare, 59 la sută din cei chestionaţi ar vota cu USL, 15 la sută - PPDD, 13 la sută - PDL, 4 la sută - PRM, 3 la sută- UDMR, 2 la sută - PER şi câte unu la sută: UNPR, PNŢCD, P. Verde, PPMT şi PNG-CD. Comparativ cu intenţia de vot din februarie, USL este în creştere cu doi la sută, PDL a scăzut cu cinci la sută, în timp ce PPDD a crescut cu trei procente. Acesta este şi motivul pentru care în martie, Partidul lui Dan Diaconescu l-a întrecut în sondaje pe cel al lui Boc. UDMR a scăzut şi el cu un procent, în timp ce PRM a crescut cu un procent. "Staţionare" sunt PER, UNPR şi PNŢCD, în timp ce Partidul lui Becali a scăzut un procent, iar Partidul Verde a crescut cu unu la sută.

Încrederea în politicieni, în scădere generalizată

Încrederea românilor este în continuare un barometru important. Sondajul din martie în clasează pe primul loc în încrederea celor intervievaţi pe Sorin Oprescu (42 la sută), urmat de Crin Antonescu şi Victor Ponta (câte 33 la sută), după care se află Mihai Răzvan Ungureanu (29 la sută). Preşedintele României, Traian Băsescu este cotat cu 10 la sută la capitolul încredere. Ciudat sau nu, majoritatea celor enumeraţi mai sus nu se află în creşterea capitalului de încredere a românilor, ci în scădere. Comparativ cu luna februarie, cea mai mare scădere este înregistrată nu de Traian Băsescu (care are doar minus patru la sută),  ci de preşedintele PNL, Crin Antonescu (în scădere cu şase la sută). Şi Victor Ponta este în scădere dar doar cu patru la sută, cât a pierdut şi Băsescu. În creştere - e drept, doar cu unu la sută, dar totuşi! - este premierul Răzvan Mihai Ungureanu (de la 28 la sută la 29 la sută).

Sondajul de opinie CCSB a fost realizat, prin interviuri telefonice, în perioada 15-20 martie, pe un eşantion de 1.004 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3 la sută.

Citit 2502 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.