Izolaţia termică scade sau nu factura la căldură?

Izolaţia termică scade sau nu factura la căldură?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tot mai mulţi gălăţeni decid să-şi împacheteze pereţii cu scopul de a reduce cheltuielile la întreţinere, dar pentru asta sunt nevoiţi să facă un sacrificiu şi să scoată din buzunar un ban grămadă: între 55 şi 65 lei pe fiecare metru pătrat, în funcţie de materiale şi etaj. Pentru a vedea dacă investiţia în izolarea termică îşi merită banii, am decis să facem o comparaţie între două apartamente identice, ambele conectate la sistemul public şi cu repartitoare.

Aceeaşi căldură, facturi diferite

Monica D. locuieşte într-un apartament cu o cameră, pe care l-a izolat termic în urmă cu trei ani, procedeu pentru care a plătit unei firme autorizate 2.500 lei. „La vremea aceea, am dat destul de mult, dar şi sumele pe care le lăsam în lunile de iarnă, la asociaţie, erau uriaşe. Dacă înainte dădeam caloriferul la maxim, acum îl ţin la jumătate şi am aceeaşi căldură”, povesteşte femeia. Tot ea ne informează că înainte să-şi izoleze apartamentul a plătit, în lunile de iarnă, chiar şi 400 de lei, în sumă fiind incluse apa şi restul cheltuielilor de întreţinere. Conform spuselor acesteia, în ultimii trei ani, cea mai mare factură pe care a plătit-o la asociaţie a fost 150 de lei, cu restul utilităţilor incluse. E mulţumită de investiţie şi spune că, până acum, deja a recuperat o mare parte din bani.

Şi Mihai Neacşu stă într-un apartament cu o cameră, ce are o suprafaţă de 25 metri pătraţi, e conectat la sistemul public şi are repartitoare, însă pereţii apartamentului său nu sunt izolaţi. „Iarna trecută, cu toată economia, mi-a venit întreţinerea chiar şi 350 lei într-o lună”, se plânge acesta. Bărbatul declară că nu are mare încredere în eficienţa izolaţiei, dar spune că, dacă asociaţia ar veni cu acţiunea de a izola întregul bloc, ar accepta, pentru că astfel costurile ar fi mai mici.

Atenţie pe ce daţi banii

În ultimii ani s-au înmulţit considerabil firmele de profil, dar şi persoanele care execută astfel de lucrări la negru, pentru care nu se oferă nicio garanţie. „Pentru a nu arunca banii pe fereastră e important ca oamenii să ştie că nu toate tipurile de polistiren sunt eficiente. Conform normelor europene grosimea acestuia trebuie să fie minim 10 centimetri şi să nu aibă o densitate mai mică de 13, pentru exterior. Altfel, izolaţi degeaba. Investiţia poate părea mare pentru unii, dar se amortizează în timp”, ne-a informat Cristian Basalic, reprezentant GMC Izoterm. Specialiştii mai spun că, dacă se lucrează ca la carte, cu materiale de calitate, se poate ajunge la o reducere cu până la 30-40 la sută a costurilor de încălzire.

Citit 24950 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 23:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.