Izolaţia termică scade sau nu factura la căldură?

Izolaţia termică scade sau nu factura la căldură?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tot mai mulţi gălăţeni decid să-şi împacheteze pereţii cu scopul de a reduce cheltuielile la întreţinere, dar pentru asta sunt nevoiţi să facă un sacrificiu şi să scoată din buzunar un ban grămadă: între 55 şi 65 lei pe fiecare metru pătrat, în funcţie de materiale şi etaj. Pentru a vedea dacă investiţia în izolarea termică îşi merită banii, am decis să facem o comparaţie între două apartamente identice, ambele conectate la sistemul public şi cu repartitoare.

Aceeaşi căldură, facturi diferite

Monica D. locuieşte într-un apartament cu o cameră, pe care l-a izolat termic în urmă cu trei ani, procedeu pentru care a plătit unei firme autorizate 2.500 lei. „La vremea aceea, am dat destul de mult, dar şi sumele pe care le lăsam în lunile de iarnă, la asociaţie, erau uriaşe. Dacă înainte dădeam caloriferul la maxim, acum îl ţin la jumătate şi am aceeaşi căldură”, povesteşte femeia. Tot ea ne informează că înainte să-şi izoleze apartamentul a plătit, în lunile de iarnă, chiar şi 400 de lei, în sumă fiind incluse apa şi restul cheltuielilor de întreţinere. Conform spuselor acesteia, în ultimii trei ani, cea mai mare factură pe care a plătit-o la asociaţie a fost 150 de lei, cu restul utilităţilor incluse. E mulţumită de investiţie şi spune că, până acum, deja a recuperat o mare parte din bani.
Şi Mihai Neacşu stă într-un apartament cu o cameră, ce are o suprafaţă de 25 metri pătraţi, e conectat la sistemul public şi are repartitoare, însă pereţii apartamentului său nu sunt izolaţi. „Iarna trecută, cu toată economia, mi-a venit întreţinerea chiar şi 350 lei într-o lună”, se plânge acesta. Bărbatul declară că nu are mare încredere în eficienţa izolaţiei, dar spune că, dacă asociaţia ar veni cu acţiunea de a izola întregul bloc, ar accepta, pentru că astfel costurile ar fi mai mici.

Atenţie pe ce daţi banii

În ultimii ani s-au înmulţit considerabil firmele de profil, dar şi persoanele care execută astfel de lucrări la negru, pentru care nu se oferă nicio garanţie. „Pentru a nu arunca banii pe fereastră e important ca oamenii să ştie că nu toate tipurile de polistiren sunt eficiente. Conform normelor europene grosimea acestuia trebuie să fie minim 10 centimetri şi să nu aibă o densitate mai mică de 13, pentru exterior. Altfel, izolaţi degeaba. Investiţia poate părea mare pentru unii, dar se amortizează în timp”, ne-a informat Cristian Basalic, reprezentant GMC Izoterm. Specialiştii mai spun că, dacă se lucrează ca la carte, cu materiale de calitate, se poate ajunge la o reducere cu până la 30-40 la sută a costurilor de încălzire.

Citit 24053 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 23:20

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

 • postat de danko
  Marți, 29 Ianuarie 2013 09:21
  .....oameni buni de ce trebuie romanul mereu sa caute solutii ,,avantajoase,, pentru rezolvarea unor probleme,cind ce mai simpla solutie este,,in fata ochilor dar nu o vede sau nu vrea sa o vada,,Domnul Marius citez ,,dar extrudatul trebuie aplicat cu sistem picurator,, ce intelegi prin ,,sistem picurator,,???? si cum te gandesti.... sa folosesti extrudatul pentru izolatia fasadei???,,ai lucrat asa ceva??? si cine spune ca dupa 10-12-15 ani polistirenul trebuie decopertat si pus altul....nu este adevarat domnule ce afirmi.... sint fasade termoizolate cu EPS de acum 20 de ani care AU IN CONTINUARE PROPRIETATILE TEHNICE PREVAZUTE DE UN SISTEM TERMOIZOLANT. Bineinteles montazul sistemului este de calitate,,nu crpacelile executate pe blocurile din Galati....o zi buna
  0
  0
  Raportează
 • postat de locuitor tiglina I
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 11:44
  In Tiglina I, in blocurile B, C, D, I, in anii 1960-1965-1970 se dormea iarna cu geamul usor deschis, asa era de cald. Era o centrala de cartier care acum este un atelier linga piata. Intre timp........ s-au subtiat cumva peretii blocurilor? De ce este nevoie de izolatie? ......... ca sa cistige niste firme pe socoteala unor necunoscatori ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu!
  Joi, 06 Decembrie 2012 13:57
  Izolatia blocurilor se face cu scopul de a proteja termic interiorul. Pentru a proteja termic interiorul trebuie ca temperatura peretelui interior sa fie cat mai mare, ceea ce se realizeaza prin mutarea "punctului de roua" cat mai in exterior. Acest lucru se realizeaza prin izolarea EXTERIOARA a peretelui.
  Izolatia interioara FARA o izolatie exterioara nu este o solutie buna, intrucat nu se muta "punctul de roua" drept urmare se formeaza egrasie intre perete si materialul izolant. La placarea interioara se alege polistiren extrudat intrucat este mult mai dens, deci se foloseste o grosime mult mai mica sa nu se piarda din spatiul interior si asa mic. Insa nu se face izolatia interioara fara cea exterioara. Daca se face o izolatie exterioara de buna calitate nu mai este necesar o izolatie intrioara.
  Despre izolatia exterioara, intradevar cea mai buna solutie este vata bazaltica insa si aici exista mai multe calitati care determina "gradul de protectie termica", insa este o solutie destul de costisitoare. La fel si pentru cazul polistirenului extrudat. Uzual se utilizeaza polistiren expandat, care reprezinta o solutie buna si nu foarte scumpa (comparativ cu celelalte solutii mentionate) insa trebuie ales un polistiren cu o densitate mare (mimim 15 kg/mc - cu cat mai mare cu atat mai bine), grosime de minim 10cm si respectiv adezivi de buna calitate. Ca si adezivi se poate folosi adeziv praf care se combina cu apa, sau adeziv poliuretanic care asigura o aderenta si o izolare mai buna decat adezivii praf. Si intr-un caz si in celalalt se utilizeaza dibluri de fixare intrucat nu sta nimeni sa "tina" placile lipite de perete pana se intareste adezivul. Adeziv trebuie pus si intre placi, iar montarea lor trebuie sa aiba loc intercalat ( ca la zidul de caramida). Peste acest polistiren se pune plasa de armare - care asigura rezistenta mecanica a polistirenului la exterior (si asta este de mai multe calitati, de la 90 la 160 g/mp) - lipita de asemenea cu adeziv, si apoi tencuita/varuita. Daca izolatia este individuala si la un etaj superior (neexistand izolatie nici sub nici deasupra acesteia) se utilizeaza, jos un profil metalic fixat in dibluri in peretele de beton/caramida, pentru sustinerea "peretelui de polistiren" iar deasupra o streasina/glaf dintr-o banda adeziva pentru ca apa de ploaie sa nu intre intre perete si polistiren. Totodata este recomandat sa depasiti macar cu 10 cm perimetrul peretelui dvs.
  Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor atunci cand luati decizia de a va face izolarea peretilor exteriori, individual sau in grup (care e cea mai buna solutie).
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 06 Decembrie 2012 11:09
  Domnule "Si totusi cine aproba aceste lucrari?", incercati sa folositi un motor de cautare pentru mai multe informatii referitoare la izolarea apartamentului/ casei. Dupa cum a-ti spus, in loc de casa, "cutie", imaginati-va ce loc ar mai fi daca izolati pe interior cu 10 cm + adeziv + tinci/ tencuiala decorativa. O sa aveti loc berechet ... sa dormiti in picioare. Referitor la adeziv, se foloseste un adeziv special pentru lipirea/ spacluirea placilor dar cum oamenii vor cel mai ieftin, "contructorii"/ "meseriasii fara acte" ca sa le ia banii, pun adeziv de gresie si faianta.

  Referitor la polistiren, intr-adevar, ia foc, dar, cum doriti sa va faceti o izolare? eu va propun izolarea cu vata minerala bazaltica care are o greutate intre 80-85 kg/ metru cub, dar pun pariu ca nu aveti 130 - 150 ron/mp de dat ... si asta e un pret dat la plesneala. SAU, faceti ca in germania cu profile si bariera de aer intre perete si izolatie, dar iar pun pariu ca nu o sa dati bani sa va faceti asa ceva ;)

  Sincer, asa le trebuie beneficiarilor, care vor sa faca gratis si se bucura la 40-50 ron mp.
  La Bucuresti, este 70ron/ mp pana la tencuiala decorativa, nu stiu daca se intelege ce spun, deci ar veni pret final cam 85 - 90 ron / mp.

  @ Ella, asa e cum spui tu, dar extrudatul trebuie aplicat cu sistem picurator, normal se foloseste mai mult la pardoseli dar se poate si la izolatie, daca e aplicat cum trebuie . cel mai bun sistem totusi este vata minerala bazaltica de calitate, care pe langa avantajele polistirenului mai ofera si izolatie fonica si intr-adevar este complet ignifuga. inca ceva, polistirenul dupa 10-12-15 ani trebuie decopertat si pus altul, vata bazaltica asa moare ;).

  Ideea e in felul urmator, nu va incantati oameni buni sa faceti la negru ca singura pierdere este a dumneavoastra, nu mai lucrati la negru pentru ca daca se intampla ceva nu aveti garantie si nu mai aveti de unde lua "meseriasii" in cazul in care se intampla ceva. NU SUNTETI DESPAGUBITI DE FIRMA DE ASIGURARE A CASEI DACA NU AVETI O FACTURA SI CHITANTA A LUCRARII EXECUTATE, UN DEVIZ DE LUCRARE DUPA CARE SE VA EFECTUA REPARATIA.

  Stiu ca e trist, ca am ajuns sa ne bucuram daca reusim sa ne targuim la pret chiar si cu 3-4 ron/mp, dar ganditi-va ca puteti pierde 1000 - 2000 - 3000 ron pentru treaba asta, problema e ca se tot intampla ;).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 06 Decembrie 2012 10:06
  Aveti nevoie de autorizatie de construire doar in cazul in care se efectueaza o anvelopare pe mai mult de 3 nivele,deci ca exemplu daca se hotarasc proprietarii de la etajele 1,2 si 3, sa faca o izolare termica pot face linistiti in baza unui contract semnat cu o firma autorizata,ATENTIE INSOTIT DE FACTURA SI CHITANTA,altel nu are nici o valoare acel contract,FARA A FI NEVOIE DE AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Dogaru
  Joi, 06 Decembrie 2012 09:58
  Sunt unii proprietari care nu -si pot face izolatie pe cont propriu - deoarece legile actuale intrezic sa-ti faci izolatie individual. Legal termoizolarea unui bloc se poate face numai prin Asociata de Proprietari cu proiect pe tot blocul si autorizare de construire la tot blocul.
  Este riscant sa-mi fac singur deoarece sunt vecinii invidiosi si reclamagii. Te trezesti si cu amenda destul de mare.

  Cum nu cred ca Primaria lui Stan va face ceva in vederea izolarii blocurilor din Galati - desi a promis in campanie ( deh..gogosile electorale ) - ii rog pe cei din Consiliul Local Galati sa dea posibilitatea proprietarilor care pot - sa -si faca pe cont propriu - in anumite conditii de culoare si aspect bineinteles - termoizolatii la apartamente si sa nu mai stea cu frica-n san de raul unol vecini a caror unica ocupatie zilnica este de a pandi daca a murit capra vecinului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 06 Decembrie 2012 09:55
  Teoretic ar trebui demolate blocurile astea comuniste si ridicate altele noi....practic se incearca o imbunatatire a izolarii termice folosind diverse produse de la cel mai ieftin polistiren expandat,polistiren exTRUDAT si cea mai eficienta dar si cea mai scumpa este vata bazaltica...dar noi romanii cum ne-am obisnuit de-a lungul generatiilor sa cautam varianta cea mai ieftina asa au aparut si fel de fel de firme si "meseriasi" care nu fac altceva decat sa fure pe fata profitand de saracia in care ne scaldam...DAR MARE ATENTIE IEFTIN SI BUN NU EXISTA,DECAT SA ARUNCATI BANII PE FEREASTRA MAI BINE VA INFORMATI PUTIN INAINTE SI NU MAI INCURAJATI LUCRARILE LA NEGRU...
  http://www.gmcizoterm.aaz.ro
  0
  0
  Raportează
 • postat de ELLA
  Joi, 06 Decembrie 2012 08:09
  Va garantez eu ca polistirenul extrudat e mai bun decat cel expandat chiar daca e mai scump.Dau drumul la centrala 1 ora pe zi si mentine caldura .Coeficientul de caldura e mai mare de 3 ori la cel extrudat. Dar cine ne ajuta,Marius Stan a zis ca ne izoleaza si pe fata si pe dos ,de aia l-am ales.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Și totuși cine aprobă aceste lucrări?
  Joi, 06 Decembrie 2012 05:06
  Teoretic ar trebui să fie eficientă izolarea, dar nu ar fi mai practic să o facem pe interior? Știu că pe exterior se pin plăci de polistiren extrudat și nu expandat. Știu că găurirea cu rotopercutorul pentru fixarea plăcilor de polistiren slăbește rezistența tencuieli și a plăcilor de beton sau cărămidă în timp, prin apariția fisurilor ascunse între găurile executate. De ce nu de folosește numai adeziv special pentru lipirea acestor plăci? De ce nu se face centralizat pentru omogenizarea lucrărilor la culoare și aspect? La incendii polistirenul expandat poate propaga incendiul de la un apartament la altul prin exterior cum s-a întâmplat la București, polistirenul expandat fiind foarte combustibil fiind rarefiat față de cel extrudat. care este compact, fără spații de aer între particulele de polistiren. Și,și...Oricum, câștigul este de plus cinci grade, grade ce nu pot amortiza scumpirea continuă a gigacaloriei, iar vremea este într-o încălzire medie în creștere, deci are grijă Bunul Dumnezeu de noi să nu murim de frig în ,,cutiile'' noastre bătrâne.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionel
  Joi, 06 Decembrie 2012 01:53
  CENTRUL ORASULUI GALATI A RAMAS FARA CALDURA SI APA CALDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Blocurile ( P M L W I K ) au ramas de luni seara fara CALDURA SI APA CALDA!
  Locuitorii apartamentelor din centrul orasului Galati sunt foarte suparati si revoltati. Ei au fost condamnati la terapia
  FRIGOTERAPIA,DEPRESII,NEVROZE ,VIROZE SI MIZERIE .
  O doamna ne-a comunicat ca este un ORDIN POLITIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Blocul meu in care locuiesc nu are datorii,Toti vecinii mei au platita intretinerea la zi
  Cand a auzit administratorul blocului ca am ramas fara caldura si apa calda s-a mirat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sa va fie rusine!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.