Şi degeaba li se pare scump aleşilor noştri: Birocraţia întârzie programul "Mărul elevului"

Şi degeaba li se pare scump aleşilor noştri: Birocraţia întârzie programul "Mărul elevului"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programul european de încurajare a consumului de fructe în şcoli a funcţionat la Galaţi doar două luni, numai în şcolile speciale * Şansele ca măcar în acest an toţi elevii gălăţeni să primească fructele până la sfârşitul anuluii şcolar sunt destul de firave * CJ Galaţi a lansat licitaţia privind achiziţia merelor, dar rămâne de văzut până când se vor întinde procedurile de atribuire şi aplicare a contractului * La Brăila, se poate, la noi, încă nu


CJ Galaţi a deschis licitaţia pe SEAP pentru atribuirea contractului de furnizare a fructelor în şcoli, în anul şcolar 2012-2013, abia pe 17 ianuarie a.c., având ca dată limită de depunere a ofertelor data de 28 februarie. Prin urmare, după ce că CJ Galaţi nu a fost în stare să aducă fructele în şcoli niciodată de la demararea programului de către Uniunea Europeană, iată că acum, când în sfârşit noua administraţie a hotărât să ofere elevilor un plus de vitamine pe bani europeni, toate procedurile se derulează în ritm de melc. Pentru că - nu-i aşa? - licitaţia a început târziu, până se face atribuirea mai durează, iar dacă mai apar şi ceva contestaţii, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, elevii şi-ar putea primi fructele abia spre sfârşitul anului şcolar. Dacă le vor primi...

Aproape 50.000 de copii ar trebui să primească fructele

Potrivit caietului de sarcini, 48.873 de elevi din clasele I-VIII şi clasa pregătitoare din judeţul Galaţi ar trebui să primească zilnic câte un măr pe o perioada de distribuţie de maximum 89 de zile. Limita maximă a valorii zilnice a fructului(măr) pentru un elev este 0,37 lei/zi/elev TVA inclus, iar valoarea estimată a contractului, fără TVA, este 1,24 milioane de lei.  Până acum programul s-a derulat la Galaţi doar vreo două – trei luni şi numai în şcolile speciale. „La noi nu s-a derulat niciodată proiectul cu merele în şcoli. Ar fi primul an. Aşteptăm”, a declarat directorul ISJ, Laura Marin. Cu toate că s-au hotărât destul de greu să organizeze licitaţia, reprezentanţii CJ sunt mândri că au demarat procedurile.

„Suntem în licitaţie deschisă pe măr, iar la sfârşitul lunii februarie ar trebui să încheiem contractul. Deocamdată nu avem niciun ofertant, dar cred că mai bine ar fi să avem numai un ofertant, pentru că atunci ar fi mai uşor de verificat şi, implicit, contractul s-ar putea face mai repede. Dacă sunt mai mulţi ofertanţi atunci ar fi mai complicat de verificat. Cred că sunt şi greu de îndeplinit unele dintre condiţii. În caietul de sarcini este specificat ca mărul să fie de 100 de grame”, a explicat county-managerul Costel Fotea.

CJ Brăila ne dă lecţii

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu vecinii noştri din Brăila, constatăm că administraţia publică de acolo s-a mişcat mult mai bine decât cea din curtea noastră. Potrivit vicepreşedintelui CJ Brăila, Florin Mija, nu numai că elevii brăileni au avut merele pe bănci de când Uniunea Europeană a hotărât implementarea măsurilor distribuţiei de mere în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe, dar ei au şi încheiat procedurile pentru încheierea contractului cu un furnizor. „Noi am închis procedura. Suntem la semnarea contractului. Am mai avut o licitaţie de la începutul anului şcolar, în octombrie, însă din cauza modificării cadrului procedural a trebuit să o suspendăm şi să facem o a doua licitaţie, prin decembrie. Asta e, s-au schimbat regulile jocului din mers, însă ne-am pliat în fiecare an pe măsura de piaţă şi pe programul de fructe”, a explicat vicepreşedinte CJ. Prin urmare, se poate. Rămâne să vedem când merele vor ajunge şi la Galaţi pe mesele elevilor.

Citit 1342 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.