Gospodărirea Apelor Galaţi îşi acuză forul tutelar: Cine produce, cine cheltuieşte?

Gospodărirea Apelor Galaţi îşi acuză forul tutelar: Cine produce, cine cheltuieşte?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea SGA Galaţi este nemulţumită că nu primeşte bani pe cât produce * ABA Prut - Bârlad consideră că Galaţiul consumă mai mult decât produce


Dacă directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, Ionel Ardean, a declarat de mai multe ori în presă că instituţia pe care o conduce produce 62 la sută dintre veniturile Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut - Bârlad, cea din urmă spune nu numai că veniturile cu care contribuie Galaţiul nu diferă de veniturile aduse de către celelalte SGA-uri din subordine, ba că tot ce cheltuieşte instituţia de la Galaţi ar fi mult peste veniturilor realizate. Ce-i drept, ABA nu ne-a transmis cu exactitate sumele cu care contribuie celelalte SGA-uri, rezumându-se numai la a spune că veniturile aduse de Galaţi nu diferă de veniturile celorlalte SGA-uri, respectiv Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

Potrivit unei informări oficiale, ABA Prut - Bârlad, „veniturile realizate de S.G.A Galaţi (la nivelul judeţelor Galaţi şi Bacău) pe un an sunt în jur de 1.400.000 de lei (aceasta fiind valoarea pentru anul 2012)”. Ei, bine, instituţia de la Iaşi ne-a transmis că în anul 2012 s-au făcut plăţi directe în contul SGA Galaţi de peste 6.000.000 de lei numai pentru salarii, materiale, contribuţii aferente TVA, prestări servicii etc, au fost achiziţionate utilaje în valoare de peste 400.000 de lei, s-au făcut plăţi indirecte în valoare de peste 150.000 de lei, iar investiţiile în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor pe raza judeţului Galaţi au fost în valoare de 4.400.000 de lei. De asemenea, potrivit aceleiaşi informări, s-au înregistrat cheltuieli cu SGA Galaţi şi pentru lucrările de investiţii recepţionate şi transferate aici pentru a fi administrate de 56.000.000 de lei. Administraţia Bazinală de la Iaşi subliniază că peste 65 la sută dintre fondurile alocate investiţiilor de instituţie au fost direcţionate către lucrări de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Galaţi şi că au fost finalizate în ultima perioadă obiective în valoare de 68.311.340 de lei.

Trei utilaje şi câteva maşini şchioape

Cu toate investiţiile pe care le menţionează cei de la Iaşi şi cu tot cu suma de 400.000 de lei pentru achiziţionarea de utilaje, directorul SGA Galaţi, Ionel Ardean, a amintit şi în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural că instituţia de la Galaţi se confruntă cu o lipsă a utilajelor, singurele utilaje din dotare fiind „un buldoexcavator pe pneuri, un buldozer, o basculantă de 20 de tone şi nişte maşini şchioape”. „Nu acoperă, nu pot acoperi toate nevoile pe care le avem noi. Ar trebui să avem în dotare un minim de utilaje”, a declarat directorul SGA Galaţi.

La capitolul utilaje, ABA ne-a transmis că utilajele şi mijloacele de apărare împotriva apelor mari sunt achiziţionate centralizat la nivelului instituţiei şi că sunt folosite pe întreg districtul de bazin hidrigrafic Prut - Bârlad, în funcţie de urgenţă şi de reparaţiile cuprinse în plan. Totodată, aceste utilaje ar fi repartizate în funcţie de condiţiile optime de parcare şi în locurile „de unde dislocarea pentru lucrările preventive sau de intervenţii pe timpul apelor mari să se realizeze în cel mai scurt timp”. Din informarea ABA, până şi cele trei utilaje se pare că au fost doar "dislocate" la Galaţi, nefiind ale SGA Galaţi. "Cele trei utilaje achiziţionate anul acesta (...) au fost dislocate în regim de urgenţă pe raza judeţului Galaţi", se arată în informare.

Citit 1306 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.