După 100 de ani, conductele de apă din Valea Oraşului vor fi schimbate

După 100 de ani, conductele de apă din Valea Oraşului vor fi schimbate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectarea pentru modernizarea străzilor Izvor, Cernei, Fundătura Cernei, Dimitrie Cantemir, Griviţei, Măcin, Jupiter, Crişana şi Mircea Cel Bătrân a fost atribuită firmei Bia Consproiect


Strada Izvor, laolaltă cu străzile Cernei, Dimitrie Cantemir, Griviţei, Măcin, Jupiter, Crişana, Mircea Cel Bătrân, fie ele întregi sau pe bucăţele, fac parte din lista drumurilor care au tot fost amânate, la capitolul asfalt, dar şi în ceea ce priveşte înlocuirea reţelelor de apă de către administraţia locală. Oamenii merg pe-aici încă în gumari, nu că acest lucru ar fi o excepţie în oraşul de la Dunăre. De-a lungul timpului, am tot scris despre străzi lipsite de asfalt sau - şi mai rău - de canalizare.

Oamenii de pe strada Izvor se plâng, pe bună dreptate, că trăiesc ca la ţară. Cum zilele trecute a plouat, apa bălteşte. „Trăim ca la ţară, cu noroiul până la gleznă. Avem copii care pleacă la şcoală şi trebuie să-i încălţăm cu cizme de cauciuc. E dezastru. În schimb, suntem consideraţi în zona 0 a oraşului, plătim taxe şi impozite ca şi cei de pe Domnească. Mai mult, conductele şi canalizările au fost uitate când s-au schimbat pe programul ISPA”, ne scrie Steluţa Lebedov.

Potrivit hărţii de impozitare a Primăriei, strada Izvor se află, totuşi, în zona de impozitare C, dar asta nu înseamnă că oamenii nu merită condiţii mai bune, într-un oraş al secolului XXI. Cum e o adevărată luptă să intri pe strada Izvor cu maşina, pe timp de ploaie, proprietarii caselor care au maşini şi-au cărat ceva zgură, ca să nu se mai împotmolească.

Dacă tot vorbim despre lipsurile străzilor în cauză, poate nu ar fi rău să amintim că unele dintre ele au reţele de apă vechi de peste 100 de ani. Reţeaua de apă de pe Jupiter şi Cernei datează din 1908, adică are 105 ani, cea de pe Cantemir are 94 de ani, cea de pe Crişana datează din 1921, cea de pe Izvor din 1925, iar pe Fundătura Cernei şi strada Vămii nici măcar nu există canalizare.

Chinurile sunt pe sfârşite

După ani interminabili în care oamenii au stat îngropaţi în mocirlă, într-un colţ de oraş ce părea fără speranţă, mai ales în măsura în care mare parte dintre arterele din zonă au fost asfaltate, iar străzile Izvor, Dimitrie Cantemir, Griviţei, Măcin, Jupiter, Crişana, Mircea Cel Bătrân, Fundătura Cernei şi bucăţi din Cernei au fost lăsate de izbelişte, iată că vine soarele şi pentru proprietarii de pe acestea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, acestea au fost incluse în lotul V din programul de modernizare a străzilor din Valea Oraşului. „Achiziţia serviciilor de proiectare a execuţiei a fost scoasă la licitaţie. Sunt câteva bucăţi de străzi acolo, care au fost uitate. Sunt porţiuni de câte 100 de metri care urmează să fie asfaltate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Potrivit caietului de sarcini, proiectarea include, pe lângă asfaltarea carosabilului şi trotuarelor, înlocuirea reţelelor de apă şi a branşamentelor vechi de când lumea, aşa cum spuneam mai sus. De asemenea, se are în vedere şi înlocuirea reţelei de canalizare pentru Fundătura Cernei, pe o lungime de 70 de metri.

Cinci firme s-au înscris pe SEAP pentru a-şi oferi serviciile de proiectare, respectiv Vio Top SRL, Phoenix Com SRL, Bodo Invest SRL, SC Via Pro IT Consulting SRL şi SC Bia Consproiect SRL-D, care a şi câştigat licitaţia, cu o ofertă de 24.500 de lei, acesta fiind cel mai mic preţ.

Citit 2475 ori Ultima modificare Duminică, 01 Decembrie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.