Proiect de hotărâre în atenţia consilierilor locali: Scutire de taxe pentru gălăţenii care adoptă maidanezi

Proiect de hotărâre în atenţia consilierilor locali: Scutire de taxe pentru gălăţenii care adoptă maidanezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Local vrea să încurajeze salvarea câinilor fără stăpân prin măsuri concrete

Consilierii locali vor avea pe masă, la următoarea şedinţă, un proiect de hotărâre care să reglementeze problema câinilor comunitari şi care să încurajeze adopţia acestora. Proiectul de hotărâre vizează anumite scutiri de taxe în cazul celor care hotărăsc să adopte un câine, atât la distanţă, cât şi în mod tradiţional, dar şi obligativitatea sterilizării câinilor din curţi şi apartamente care nu reprezintă un bagaj genetic deosebit. De asemenea, proiectul pune în discuţie şi eventuala adopţie de către Consiliul Local a unui anumit număr de câini, pentru a-i salva de la eutanasiere. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, întârzierea aplicării legii adopţiei a fost cauzată de faptul că sunt câteva aspecte care sunt lăsate la latitudinea Consiliului Local şi până aceste aspecte nu sunt reglementate în Consiliu, nu s-a putut trece nici la aplicarea legii adopţiei.

Fără taxă de adopţie şi fără taxă de ecarisaj

Potrivit directorului Ecosal, proiectul de hotărâre a fost discutat împreună cu primarul mai bine de o lună, iar în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că pentru a încuraja adopţiile cea mai bună soluţie este scutirea de la plata anumitor taxe. „Noi, Ecosal, consilierii locali, Primăria, primarul şi absolut toată lumea, încercăm să încurajăm adopţia. Din păcate, din momentul în care ne-am recuperat autorizaţia de funcţionare, lumea nu s-a prea îngrămădit. Avem doar 19 câini adoptaţi”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Directorul Ecosal explică faptul că legea prevede că, în momentul în care cineva este interesat de adopţia unui câine, persoana ar trebui să plătească o anumită taxă de adopţie, prin care să susţină costurile de capturare, transport, deparazitare, sterilizare, cipare, bani pe care mulţi dintre iubitori poate nu au o la îndemână.

„Mulţi dintre iubitorii de animale cu care am mai discutat mi-au spus că nu adoptă pentru că există acea taxă. Foarte mulţi dintre ei – poate cei care într-adevăr iubesc animalele - sunt trecuţi de o anumită vârstă, iar disponibilităţile financiare nu sunt chiar atât de mari. În urma discuţiilor cu ei am tras concluzia că dacă n-ar exista acea taxă poate s-ar încumeta să ia un căţel acasă”, ne-a spus acesta. Potrivit directorului această taxă de adopţie s-ar ridica undeva la suma de 200 de lei. Astfel, în urma aprobării acestui proiect de hotărâre, atât cei care adoptă la distanţă, cât şi în forma clasică vor fi scutiţi de această taxă. De asemenea, celor care adoptă la distanţă nu le va rămâne decât să plătească tariful lunar pentru hrana şi întreţinerea câinelui. Totodată, cei care se vor hotărî să adopte în stil clasic, respectiv să ia  câinele acasă, vor scutiţi de taxa de ecarisaj. „Omul care adoptă acasă un câine, să spunem, şi-a făcut datoria din punct de vedere civic vizavi de oraş. Haideţi să-l mai ajutăm şi să-l scutim, chiar dacă scutirea nu e atât de mare, dar e de bun simţ, pe toată perioada în care câinele se va afla în întreţinerea persoanei respective, de plata taxei de ecarisaj”, a completat directorul. Taxa de ecarisaj este în acest moment undeva la 5, 5 lei de persoană pe an.

Consiliul Local, cel mai mare adoptator la distanţă

Conform directorului Serviciului Ecosal, întârzierea măsurii eutanasierii câinilor după acea perioadă de 14 zile de cazare în padoc se datorează şi faptului că noua lege lasă la latitudinea Consiliului Local posibilitatea alocării unei sume de bani necesară întreţinerii unui anumit număr de câini. „Dacă aleşii noştri locali sunt mai cu mila lui Dumnezeu, există posibilitatea ca printr-o hotărâre de Consiliu Local să se spună : “Da, domnule, ne permitem întreţinerea în adăposturile Primăriei a, să spunem, 1.000 de câini. De asta nici nu am trecut mai departe cu eutanasierile, pentru că s-ar putea aleşii locali să şi-i asume, fie de la bugetul local, fie din taxa de ecarisaj, este o discuţie”, a mai explicat Pucheanu. Potrivit calculelor acestuia costul întreţinerii unui număr de 1.000 de câini pe perioada unui an este de 840.000 de lei.

Vor fi sterilizaţi şi câinii din curţile oamenilor

Proiectul de hotărâre aduce în discuţie şi problema câinilor din curţile oamenilor, dar şi din apartamente, câini care nu au un bagaj genetic deosebit şi care, nesupravegheaţi, fie pentru că sunt abandonaţi, fie că ies pe stradă şi se împerechează, ar putea duce la înmulţirea câinilor comunitari. Şi în acest caz, directorul Ionuţ Pucheanu şi Consiliul Local iau în considerare scutirea de la taxă sau măcar o alternativă. „Este o decizie pe care Consiliul Local va trebui să şi-o asume, pentru că dacă-l obligăm pe ’nea Costică să îşi sterilizeze câinile, s-ar putea să nu aibă bani pentru acest lucru, dar nici nu va vrea să ia amendă pentru că nu şi-a sterilizat câinele, dacă îi vine vreun control de la DSV. Astfel, există riscul unui val masiv de abandonuri. Prin urmare, am spus că această acţiune să fie susţinută de la bugetul local, ori din taxa de ecarisaj, care există deja strânsă şi necheltuită în conturile Primăriei”, ne-a mai spus Pucheanu.

În cazul în care acţiunea nu va putea fi susţinută de la Consiliul Local, directorul Serviciului se gândeşte şi la alte opţiuni printre care o colaborare în acest sens cu Asociaţiile „Vier Pfoten”, „Ajutaţi-l pe Lăbuş” ş.a..

Citit 3526 ori Ultima modificare Duminică, 12 Ianuarie 2014 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.