Proiect de hotărâre în atenţia consilierilor locali: Scutire de taxe pentru gălăţenii care adoptă maidanezi

Proiect de hotărâre în atenţia consilierilor locali: Scutire de taxe pentru gălăţenii care adoptă maidanezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Local vrea să încurajeze salvarea câinilor fără stăpân prin măsuri concrete

Consilierii locali vor avea pe masă, la următoarea şedinţă, un proiect de hotărâre care să reglementeze problema câinilor comunitari şi care să încurajeze adopţia acestora. Proiectul de hotărâre vizează anumite scutiri de taxe în cazul celor care hotărăsc să adopte un câine, atât la distanţă, cât şi în mod tradiţional, dar şi obligativitatea sterilizării câinilor din curţi şi apartamente care nu reprezintă un bagaj genetic deosebit. De asemenea, proiectul pune în discuţie şi eventuala adopţie de către Consiliul Local a unui anumit număr de câini, pentru a-i salva de la eutanasiere. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, întârzierea aplicării legii adopţiei a fost cauzată de faptul că sunt câteva aspecte care sunt lăsate la latitudinea Consiliului Local şi până aceste aspecte nu sunt reglementate în Consiliu, nu s-a putut trece nici la aplicarea legii adopţiei.

Fără taxă de adopţie şi fără taxă de ecarisaj

Potrivit directorului Ecosal, proiectul de hotărâre a fost discutat împreună cu primarul mai bine de o lună, iar în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că pentru a încuraja adopţiile cea mai bună soluţie este scutirea de la plata anumitor taxe. „Noi, Ecosal, consilierii locali, Primăria, primarul şi absolut toată lumea, încercăm să încurajăm adopţia. Din păcate, din momentul în care ne-am recuperat autorizaţia de funcţionare, lumea nu s-a prea îngrămădit. Avem doar 19 câini adoptaţi”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.
Directorul Ecosal explică faptul că legea prevede că, în momentul în care cineva este interesat de adopţia unui câine, persoana ar trebui să plătească o anumită taxă de adopţie, prin care să susţină costurile de capturare, transport, deparazitare, sterilizare, cipare, bani pe care mulţi dintre iubitori poate nu au o la îndemână.
„Mulţi dintre iubitorii de animale cu care am mai discutat mi-au spus că nu adoptă pentru că există acea taxă. Foarte mulţi dintre ei – poate cei care într-adevăr iubesc animalele - sunt trecuţi de o anumită vârstă, iar disponibilităţile financiare nu sunt chiar atât de mari. În urma discuţiilor cu ei am tras concluzia că dacă n-ar exista acea taxă poate s-ar încumeta să ia un căţel acasă”, ne-a spus acesta. Potrivit directorului această taxă de adopţie s-ar ridica undeva la suma de 200 de lei. Astfel, în urma aprobării acestui proiect de hotărâre, atât cei care adoptă la distanţă, cât şi în forma clasică vor fi scutiţi de această taxă. De asemenea, celor care adoptă la distanţă nu le va rămâne decât să plătească tariful lunar pentru hrana şi întreţinerea câinelui. Totodată, cei care se vor hotărî să adopte în stil clasic, respectiv să ia  câinele acasă, vor scutiţi de taxa de ecarisaj. „Omul care adoptă acasă un câine, să spunem, şi-a făcut datoria din punct de vedere civic vizavi de oraş. Haideţi să-l mai ajutăm şi să-l scutim, chiar dacă scutirea nu e atât de mare, dar e de bun simţ, pe toată perioada în care câinele se va afla în întreţinerea persoanei respective, de plata taxei de ecarisaj”, a completat directorul. Taxa de ecarisaj este în acest moment undeva la 5, 5 lei de persoană pe an.

Consiliul Local, cel mai mare adoptator la distanţă

Conform directorului Serviciului Ecosal, întârzierea măsurii eutanasierii câinilor după acea perioadă de 14 zile de cazare în padoc se datorează şi faptului că noua lege lasă la latitudinea Consiliului Local posibilitatea alocării unei sume de bani necesară întreţinerii unui anumit număr de câini. „Dacă aleşii noştri locali sunt mai cu mila lui Dumnezeu, există posibilitatea ca printr-o hotărâre de Consiliu Local să se spună : “Da, domnule, ne permitem întreţinerea în adăposturile Primăriei a, să spunem, 1.000 de câini. De asta nici nu am trecut mai departe cu eutanasierile, pentru că s-ar putea aleşii locali să şi-i asume, fie de la bugetul local, fie din taxa de ecarisaj, este o discuţie”, a mai explicat Pucheanu. Potrivit calculelor acestuia costul întreţinerii unui număr de 1.000 de câini pe perioada unui an este de 840.000 de lei.

Vor fi sterilizaţi şi câinii din curţile oamenilor

Proiectul de hotărâre aduce în discuţie şi problema câinilor din curţile oamenilor, dar şi din apartamente, câini care nu au un bagaj genetic deosebit şi care, nesupravegheaţi, fie pentru că sunt abandonaţi, fie că ies pe stradă şi se împerechează, ar putea duce la înmulţirea câinilor comunitari. Şi în acest caz, directorul Ionuţ Pucheanu şi Consiliul Local iau în considerare scutirea de la taxă sau măcar o alternativă. „Este o decizie pe care Consiliul Local va trebui să şi-o asume, pentru că dacă-l obligăm pe ’nea Costică să îşi sterilizeze câinile, s-ar putea să nu aibă bani pentru acest lucru, dar nici nu va vrea să ia amendă pentru că nu şi-a sterilizat câinele, dacă îi vine vreun control de la DSV. Astfel, există riscul unui val masiv de abandonuri. Prin urmare, am spus că această acţiune să fie susţinută de la bugetul local, ori din taxa de ecarisaj, care există deja strânsă şi necheltuită în conturile Primăriei”, ne-a mai spus Pucheanu.
În cazul în care acţiunea nu va putea fi susţinută de la Consiliul Local, directorul Serviciului se gândeşte şi la alte opţiuni printre care o colaborare în acest sens cu Asociaţiile „Vier Pfoten”, „Ajutaţi-l pe Lăbuş” ş.a..

Citit 3366 ori Ultima modificare Duminică, 12 Ianuarie 2014 16:29

29 comentarii

 • postat de Dana
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 16:57
  95.254.197.***
  Sint de acord cu d-na Racovita, la fel si cu d-na Gina !!
  mare rusine cum ginditi galateni !!!!de atita intoleranta nu am auzit niciodata !!e o problema......dar sint altele mult mai importante !!URIT:::::!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de chinez
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 02:14
  95.83.253.***
  Toata Europa a gasit solutia la pb cainilor (si anume eutanasierea dupa 2sapt dupa care sunt adoptati), numai la noi cainii maidanezi semi-salbatici tin prima pagina a ziarelor, ni se mai si propune sa-i luam in case!
  Ponta are contract de export cu chinezii din dec'13, iar ei sigur ar fi interesati de caini, la ce alte specialitati consuma (de ex. oua clocite fierte, scorpioni prajiti, insecte de diferite tipuri; gasesti scurmaciuri de pui ca si snack-uri in si alte minuni)..
  0
  1
  Raportează
 • postat de Racovita Tita
  Marți, 14 Ianuarie 2014 14:49
  79.167.123.***
  Va rugam sa aratati umanitatea demult pierduta ,cainii sant rezultatul indiferentei nostre,nu euthanasia este solutie.Galatiul nu este criminal,poate avea un padoc adecvat si intretine toti cainii fara stapin sterlizati ,dar sa nu uitam in conditii demne de trait nu ceea ce stim ,caini udati cu furtul pe ger ,lasati in materiile lor fecale ,flaminzi fara apa ,cerem schimbarea administratorilor la adaposturi,de ei depinde gospodarirea si mai putin de primarie care a dat mereu hrana ceruta .Doar cainii f agrezivi sa fie euthanasiati si cei care deja au ajuns la un gad f avansat de boli.Adoptiile gratuite fara taxe sant o binecuvantare .Trezeste-te omule nu-ti pierde omenia ,cainii sant viata si au dreptul la ea ,nu fi ucigas nu fi partas crimei .Cei care iubiti cu adevarat copii si urati cainii mergeti la orfelinate,adoptati ,oferiti dragoste si hrana nu urlati ca disperatii ,Copii iubesc cainii si cainii asi dau viata ptr Om.Binecuvintat fie cel care salveaza un caine !!!! Binecuvantat cel care hraneste un caine flamind si-a hranit sufletul !!!!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Anna
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:11
  5.13.171.***
  Este meritorie,initiativa!Bravo d/le primar,bravo,d/le Bacalbasa!Sunteti Oameni!Cred ca prin aceste scutiri de taxe,multi vor fi incurajati sa adopte,salvand astfel, animale nevinovate!Nu inteleg sceleratii care doresc masuri radicale,cand exista solutii reale,omenesti,pt. a rezolva problema!Eu personal,am adoptat si la distanta ,in cadrul unui grup cu initiativa,care a venit cu ideea,materializata,apoi, de a adopta la distanta,formand grupulete de cate 7 persoane,fiecare persoana,platind 11 ron pe luna!Am putea cred,extinde aceasta si in Galati!Am luat si de pe strada,un catel,caruia i/am gasit un loc,la o curte si caruia ii platesc mancarea!Specific,ca pavaza impotriva ``coltilor`` pe care deja ii intrevad,ca imi cresc copilul si ajut cat pot,orice copil ,batran sau adult in nevoie!Una nu exclude alta!
  3
  7
  Raportează
 • postat de URMARITI SUBIECTUL , nu dati din gura aiurea.
  Marți, 14 Ianuarie 2014 09:33
  89.120.4.***
  aici e vorba strict de catei si salvarea lor. sunt vreo cateva persoane care discuta de salvarea copiilor si altele pe langa acest subiect. aici e strict vorba de salvarea cainilor si facilitatile celor care ii vor adopta.pensiile, salariile si ajutoarele sociale sunt la alt articol nu aici.incercati sa judecati inainte sa postati tampenii.nu mai fiti frustrati ca nu va ajuta cu nimic.:))))))))))))))))))))))))))))))
  1
  8
  Raportează
 • postat de ANA
  Marți, 14 Ianuarie 2014 08:23
  89.122.189.***
  Cei ce doresc sa adopte , adopta un catel mic pentru copii , nicidecum acei caini semisalbatici , agresivi , obisnuiti sa traiasca liberi!!!!! Pastrati cateiii iar pentru ceilalti APLICATI LEGEA !
  8
  3
  Raportează
 • postat de gina
  Luni, 13 Ianuarie 2014 22:32
  98.116.29.***
  Citesc rautatile voastre si mereu ziceti de ce nu ne pasa de copii? Dar voua va pasa? De cate ori ati dat ceva la un orfan?ati fost vreodata la orfekinat sa vedeti cum traiesc acei copii?dar de batranii care cersesc? Cajnii nu sunt de vina ca sunt pe strazi tot din cauza oamenilor, a iresponsabilitstii, cainii trebuies sterikizati, adaposturi adecvate, legi impotriva abandonukui!
  9
  12
  Raportează
 • postat de gina
  Luni, 13 Ianuarie 2014 22:26
  98.116.29.***
  Sunt galateanca dar de multi ani traiesc in state!am crescut cu caini, am avut caini si am caini! Primul caine pe care l am salvat a fost un maidanez batut de un alt maidanez, I am adus oe amandoi in casa, si nu aveam decat 5 ani! De am salvat foarte multi! Nu exista cajni rai , ci doar oameni rai! Cand vedeti ca un caine latra si sare pe om, acel caine nu vrea sa muste doar atrage atentia ca I este foame!de curand am venit in tara de mi am ingropat tatal, toata lumea m a pus la curent sa ma feresc de haitele de caini din cimitir, din cartier, de pe siderurgistilor, numai ca nu m au pus la curent cu haitele de copii de tigani, de hoti.....cu adevarat cimitirul este plin de caini, nu am fost atacata , acei caini de abia asteptau o mangaiere, nu aveam mancare la mine, dar dupa ce mi am pus tatal la capela si am avut grija de tot le am cumparat mancare, trei nopti am stat pana la 12 noaptea in cimitir cu alte rude la capataiul lui tata, acei caini imi simteau durerea , imimerau mai aproape decat prietenii si rudele!
  daca galatenii s ar uni, ar steriliza cainii de pe strada, ar dona mancare la adapostruri ar fi bine si acei caini nu ar mai suferi! Din pacate , acel guvern instiga la crima , la hotie, la coruptie iar banii alocati otr copii, ptr batrani si ptr caini sii baga in buzunarFiecare din vii aveti pe acasa ljcruri vechi, mancare de pe o zi pe alta, ori cei care lucreaza la restaurante, pot dona resturile!
  9
  14
  Raportează
 • postat de Toma N
  Luni, 13 Ianuarie 2014 21:58
  79.116.126.***
  Alesii locali ar trebui sa se trezeasca si sa priveasca realitatea in ochi: problema cainilor nu poate fi rezolvata doar prin adoptii fie ele si de moda noua, de la distanta!

  Sunt mii de caini in oras si aparent prea putini iubitori de animale! (iubitor de animale = persoana cu minim un caine adoptat clasic sau de la distanta)
  5
  7
  Raportează
 • postat de Politicieni de 2 lei care vor sa ne omoare
  Luni, 13 Ianuarie 2014 17:17
  89.136.0.***
  Rusine celor care ne conduc spre pierzanie ! Suntem cel mai infect oras al Europei cu cel mai mult rahat de caine pe metrul patrat ! Oricat de atent ai fi e imposibil sa nu calci intr-un rahat de caine ! Si cand se usuca vantul pulverizeaza mizeria in aer care ajunge in plamanii nostri ! Asta e genocid ,vor sa ne imputinam !
  11
  12
  Raportează
 • postat de Mircea
  Luni, 13 Ianuarie 2014 17:08
  5.13.164.***
  Pentru@Vali
  Vali, asa- zisilor iubitori de caini comunitari eu le doresc "sa experimenteze violenta unei haite de javre hamesite, care nu tine cont de nimic." Am patit-o si stiu cum este.
  10
  11
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 13 Ianuarie 2014 16:35
  5.13.198.***
  Ieri, duminica 12.01.2014, ne deplasam 2 persoane cu bicicletele pe Calea Prutului, iar in zona Pietei Rusilor am facut dreapta ca sa ne indreptam spre Vama si apoi spre faleza. Imediat ce am virat dreapta, am fost atacati de o haita de vreo 20 de caini extrem de agresivi. Paznicul de la bariera pietei se uita descumpanit si nu stia ce sa faca.

  Din fericire ne-am pastrat stapanirea de sine, am incetinit si am tinut cu greu cainii la distanta. Ma gandesc totusi ca daca din intamplare in locul nostru ar fi fost un copil sau un om in varsta, sigur nu ar fi scapat teafar dintre canidele dezlantuite.
  Asta ar trebui sa fie prioritatea primariei, anume exterminarea haitelor agresive din diferite colturi ale orasului. Nu doresc nimanui sa experimenteze violenta unei haite de javre hamesite, care nu tine cont de nimic.
  11
  12
  Raportează
 • postat de unii oameni sunt intr-adevar javre
  Luni, 13 Ianuarie 2014 14:40
  5.13.225.***
  Bine ca a adus Ceausescu toti taranii la oras, iar acum se cred mari oraseni, nu mai pot trai din cauza cainilor.
  @satul de prosti si javre Mai javra ca tine nu este nimeni. Sa-ti intre bine asta in cap ! Tu trebuie sa fii primul pe lista eutanasierii.
  12
  14
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 13 Ianuarie 2014 14:38
  95.77.107.***
  Zilnic mor copii de cancer si nimeni nu face nimic.Cine nu a iesit pe strada si nu a vazut potai plimbate de stapini care se caca pe unde apuca,iar de indraznesti sa le atragi atentia,esti facut ca la usa cortului.VREAU SA VAD CAfiecare posesor de ciine curara acolo unde se usureaza animalul lui,ca fiecare ciine are botnita.Cine nu respecta legile sa fie amendat.
  8
  18
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Luni, 13 Ianuarie 2014 12:24
  5.13.239.***
  A venit frigul..
  Mă uit iar la milogul
  Ce stă pe treptele de bloc,
  Mă străduiesc ,
  Dar nu-nţeleg deloc
  Cum lumea-n stradă manifestă,
  Şi este-atît de.."altruistă",
  Cînd este vorba de căţei..
  (Vă spun că n-am nimic cu ei
  Dar sunt atîţia oameni
  Care cerşesc din lipsa hranei)
  Dar curios! Aceasta nu îi doare ,
  Şi nici nu manifestă,
  Sau fac vreo adunare...
  De asta sunt bănuitoare,
  Şi cred c- acestă "bunătate" ar ascunde,
  Nu mila de-animalele flămînde,
  Ci alte interese mai.."profunde" =)))))
  8
  5
  Raportează
 • postat de @Exista lege, aplicati-o!!
  Luni, 13 Ianuarie 2014 12:07
  5.13.211.***
  Cantitatea, in cazul de fata numarul mare de postari intr-o directie , nu atesta calitatea.
  Si inca una : ''daca 5 milioane de oameni imi contrazic parerea, eu, daca ma bazez pe adevarul ei, raman la ea si-mpotriva celor 5 milioane.''
  3
  5
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 13 Ianuarie 2014 11:32
  83.103.186.***
  Draga comentatori, cati dintre dvs. ati citit legea si normele de aplicare?
  5
  3
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 13 Ianuarie 2014 10:05
  82.137.13.***
  Uman ar fi sa incercam sa sustinem un copil sau niste copii de la un centru de plasament ...chiar si de la distanta ....
  Eu am facut donatie la un centru de plasament de sarb de iarna ....pachete cu dulciuri si fructe ...erau copii care nu stiau cum arata sau ce simbolizeaza bomboanele de pom ... kiwi.... etc
  Cat despre caini .... interesul isi poarta fesul ......
  8
  23
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 13 Ianuarie 2014 10:02
  5.13.137.***
  exista o lege votata in parlament, de ce nu este pusa in aplicare??????!!!!!!! aceasta ceata de nemernici numita consiliul local,vor sa eludeze legea.
  7
  15
  Raportează
 • postat de andreea
  Luni, 13 Ianuarie 2014 09:55
  83.91.125.***
  Ma bucur ca se mai face ceva si pentru a ajuta cateii maidanezi, privind comentariile care sunt pe aici imi pare rau ca Dumnezeu nu face nimic in privinta acestora..daca nu vrea sa ii omoare pe cei care cer eutanasierea si nu sterilizarea macar sa se indure de ei sa le mai dea putina minte. Si pentru cei care vor comenta la ce am scris sa stiti ca nu ma intereseaza parerea voastra, care plangeti pentru cei 2 lei pe care ii dati la taxe in plus...cred ca asa va plangeti si cand nu va achitati facturile si ajungeti in strada..:)
  20
  11
  Raportează
 • postat de Exista lege, aplicati-o!!!
  Luni, 13 Ianuarie 2014 09:18
  5.13.163.***
  Observati ca toate comentariile cetatenilor sunt negative. Oare n-ar trebui sa tineti seama de ele? Lasati la o parte orice fel de hotarare, care nu are eficienta si nu rezolva problema. Singura solutie - eutanasierea! Exista lege, aplicati-o! Nu vedeti ca altceva nu merge?
  11
  22
  Raportează
 • postat de Propunere...și celor din Primărie nu se poate aplica această propunere?
  Luni, 13 Ianuarie 2014 08:28
  109.99.205.***
  Proiectul ăsta cu câinii nu se poate aplica și celor din Primăria Galați,după 24 de ani ne mai curățam de unii patrupezi gândire din a birourilor staționare prelungită fără eficiență.
  5
  19
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 13 Ianuarie 2014 07:37
  79.59.136.***
  Ha ha ha ha !!!

  rad eu dar sincer este de plans tare !

  O ABERATIE MAI MARE nici ca se putea ! Idiotii conducatori ai Galatiului pun la dispozitie modalitatea prin care sa arunce maidanezii abia prinsi (ca satrele intregi neprinse stau si musca in continuare cetatenii, si sunt pline strazile de rahat de caine) inapoi pe strada !

  Cine ii adopta, nu o sa ii ia in casa, pentru ca maidanezii nascuti in libertate NU SUPORTA traiul in Apartament si sunt si foarte violenti cand vor, si nu poti tu sa ii dresezi acum cand sunt maturi si deja au totul format !
  O aberatie mai mare nici ca se putea auzi, dar avand pe Bacalbasa la fraie, iubitorul de animale, singurul idiot de doctor care lasa cainii intr-un spital judetean !!! lucru care NU EXISTA in spitalele din UE15 !
  si tot este in USL impreuna cu dl Marius Stan, ce sa ii faci... avem polul prostiei din Romania aici la Galati.
  9
  21
  Raportează
 • postat de Cotarla
  Luni, 13 Ianuarie 2014 07:37
  5.13.190.***
  Eu vreau sa adopt un consilier municipal si sa-l pun sa haleasca din castron, sa-l duc afara sa faca pipi, sa-i pun botnita :) Primesc scutire la impozit?

  Daca-l adopt pe Mariusica, primesc si un apartament moaca pe cazuri sociale?
  2
  27
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 13 Ianuarie 2014 02:05
  89.136.185.***
  Doar unei javre putea sa-i treaca prin cap ideea asta!
  14
  20
  Raportează
 • postat de bors
  Luni, 13 Ianuarie 2014 01:02
  79.116.96.***
  Sunteti cretini cu desavarsire.....jefuiti prin taxe TOTI GALATENII!!!...Da iubiti maidanezii????!!!.....Maidanezii va voteaza???......V-a trecut cumva prin cap sa reduceti IMPOZITELE SI TAXELE???....sa ma rasuflam si noi oamenii de rand din Galati????......Ne-am saturat sa calcam la tot pasul in rahat de caine...ne-am saturat ca toti posesorii de potai sa-i plimbe si sa-i duca sa-si faca nevoile in curtea verde a gradinitelelor,caminelor,scolilor...unde ne ducem si se joaca copiii nostri....ne-am saturat sa fim inconjurati de potai ori de cate ori ducem gunoiul la tomberon.....sunteti bolnavi mintal???.....luati-i acasa!hraniti-i!curatati rahatul de pe strada!......SI MAI PRESUS DE TOATE : NU NE MAI JEFUITI SUB PRETEXTUL PROTEJARII MAIDANEZILOR!!!!!.....o paine pusa pe masa pentru copilul meu/platita din munca mea/supraimpozitata de statul roman....suprataxata de TAXA DE ECARISAJ/O RUSINE.....VALOREAZA MULT MAI MULT DECAT ORICE MAIDANEZ.Care iubiti cainii luati-i acasa,faceti stana si mai ales PLATITI VOI!!!!
  13
  35
  Raportează
 • postat de JAG
  Luni, 13 Ianuarie 2014 00:40
  5.13.163.***
  Pe cand facilitati pentru SALVAREA COPIILOR, specia umana este o specie care isi omoara semenii si salveaza .. javrele.
  Cineva a adoptat un caine pe scara, sa vezi cum isi marcheaza teritoriu, pe toate tocurile de usi, iar in fata blocului niste CĂC ATI parca sunt de elefant
  13
  34
  Raportează
 • postat de satul de.mizerie
  Luni, 13 Ianuarie 2014 00:25
  5.13.192.***
  8.4 miliarde pentru 1000 de javre..
  Cu banii astia se poate face curatenie si multe altele..slab primar avem...
  12
  26
  Raportează
 • postat de satul de javre
  Luni, 13 Ianuarie 2014 00:20
  5.13.192.***
  Pucheanu asta e cu capu rau tare..tine ma 1000 de javre pe banii nostri bun asa mai iubitor de javre dar cu restul de 2500 ce facem ma desteptule??????? Tot pe strazi vor fi..domnu Stan abia astept alegerile....
  12
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.