Ţintirimul de la periferia banilor: Cimitirul "Cătuşa", amenajat din "mila Domnului”

Ţintirimul de la periferia banilor: Cimitirul "Cătuşa", amenajat din "mila Domnului”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Deşi Biserica „Cuvioasa Parascheva”, administratorul cimitirului "Cătuşa", are multe cheltuieli, a reuşit în această primăvară să repare aleile din aşezământ


La casele mai mici e ordinea mai mare, cel puţin aşa pare în cazul cimitirului "Cătuşa". Dacă la cimitirele administrate de Gospodărire Urbană nu se poate spune cu exactitate câte locuri de veci sunt, ci doar cifre aproximative, pentru că de-a lungul timpului s-au tot schimbat administratorii, rândurile şi parcelele, administratorul cimitirului "Cătuşa", părintele paroh Ioan Gologan, nu a ezitat sub nicio formă când a trebuit să ne dea situaţia exactă. Cu doar 7.798 de locuri de veci, cimitirul de pe bulevardul Dunărea, administrat de Biserica „Cuvioasa Parascheva”, este incomparabil mai mic decât cele administrate de către Gospodărire Urbană, SRL-ul municipalităţii, respectiv „Eternitatea”, „Sfântul Lazăr” şi „Ştefan cel Mare”, care laolaltă ar avea, estimativ, 88.000 de morminte.

Concesiuni pe sume umile

Locuri de veci libere nu mai sunt şi nu s-au mai făcut concesiuni de circa un an şi jumătate, însă costul concesiunii unui loc de veci în cimitirul parohiei „Cuvioasa Parascheva” pe termen nelimitat este de 12 lei anual. Costul este cu mult sub preţurile practicate la cimitirele administrate de Gospodărire Urbană, având în vedere că, cel puţin anul trecut, la "Eternitatea" şi "Ştefan cel Mare", costurile unei concesiuni pe şapte ani erau de 20 de lei, iar pe termen nelimitat de 132 de lei. Unde mai pui că, la "Sfântul Lazăr", costurile sunt şi mai mari - concesiunea pe şapte ani este 34 de lei, iar pe termen nelimitat de 241 lei. Totodată, Gospodărire Urbană percepe o taxă de înhumare în groapă simplă de 359 de lei, iar în groapă dublă de 449 de lei, pe când la cimitirul "Cătuşa", potrivit preotului paroh Ioan Gologan, fiecare plăteşte cum poate şi cât poate.

Taxele nu prea se plătesc

Până acum două săptămâni, aleile cimitirului arătau la fel de umil ca şi costul concesiunii, pentru că parohia nu are decât banii primiţi din donaţiile enoriaşilor, banii proveniţi din taxa anuală pentru locurile de veci şi din ce mai dă Primăria anual fiecărei biserici. Cu toate că parohia are multe cheltuieli, pentru că, pe lângă administrarea cimitirului, aceasta oferă hrană caldă unui număr de 135 de nevoiaşi la cantina proprie şi încearcă să finalizeze totodată şi biserica, săptămânile trecute a reuşit să aducă 35 de maşini de câte 25 de tone de pietriş şi să niveleze aleile din cimitir. Preotul paroh ne-a spus că numai factura la gaze pe două luni este de 6.245 de lei. Poate totul ar merge şi mai bine dacă şi concesionarii şi-ar plăti taxele aferente locurilor de veci, însă, potrivit preotului, mai puţin de jumătate dintre aceştia îşi plătesc taxa anuală. „Nu putem să îi obligăm, poate nici nu au de unde plăti”, ne-a spus preotul paroh. Lucrarea de amenajare a aleilor a costat, cu tot cu material şi compostare, potrivit preotului, 15.500 de lei.

Citit 8282 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.