La Drăgănești, copiii strâng gunoaiele adulților (FOTO)

La Drăgănești, copiii strâng gunoaiele adulților (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Joi, chiar înainte de Sărbătorile de Paște, copiii din Drăgănești au participat, însoțiți de cadre didactice și angajați ai administrației locale la o acțiune de ecologizare în comună. În zona Cernicari, aproape de liziera pădurii, micuții strângeau asiduu grămezi de PET-uri, alte deșeuri din plastic, dar și farfurii și obiecte de veselă ce nu ar fi trebuit în niciun caz să ajungă în spațiul verde.

"Niște criminali, nici nu pot să-i numesc altfel pe ăștia care aruncă unde le vine", îi descrie primarul Liviu Condrache pe cei care au prostul obicei de a se dispensa în mod iresponsabil de propriile deșeuri, în drum către zona unde tinerii din comună au dat un exemplu de bune practici și chiar de răspundere ecologică. În plus, un alt grup de copii a intervenit în alte zone ale comunei, de cealaltă parte a DN 25.

După toate probabilitățile, mizeria nu provine doar de la locuitorii din Drăgănești, în condițiile în care zona este tranzitată de conducătorii auto ce aleg o rută ocolitoare pentru a ajunge în municipiul Tecuci. De altfel, Liviu Condrache face un apel către reprezentanții Consiliului Județean, în ideea în care drumul comunal, DC 66, ar putea fi reabilitat, iar o parte din trafic, inclusiv cel greu, ar putea fi redirecționat pe acest traseu. Conform primarului, asfaltarea DC 66 ar putea descongestiona traficul și către Valea Mărului, în contextul în care autovehiculele ce vin dinspre Barcea-Independența ar putea tranzita zona Drăgănești-Cernicari, rulând apoi către comuna Matca.

Altfel, edilul-șef din Drăgănești este mulțumit de stadiul asfaltărilor din comună. "Din 35 de kilometri, ar mai fi de asfaltat doar șapte, din care trei în cartierul Imaș și câte doi în Drăgănești și, respectiv, în Malu Alb și am depus un proiect în acest sens pe Programul Național <<Anghel Saligny>>, în vreme ce alimentarea cu apă curentă și rețeaua de canalizare sunt aproape finalizate. Doar pe cinci la sută dintre străzi mai trebuie să intervenim", ne-a descris, succint, Liviu Condrache, modul în care au fost și sunt în curs de rezolvare obiectivele primare ale infrastructurii comunale. În aceeași ordine de idei, se intenționează reabilitarea, consolidarea și chiar realizarea unor noi șanțuri pentru preluarea apelor pluviale din zona râului Bârlad. Sursa de finanțare ar putea fi chiar excedentul bugetului local, ajuns, între timp, la circa două milioane de euro.

Opt milioane de euro pentru gaze în comună

În ceea ce privește problema colectării gunoiului, primarul Liviu Condrache așteaptă cu nerăbdare finalizarea depozitului de deșeuri de la Valea Mărului. "Ulterior, vom externaliza serviciile de salubritate", ne-a mai precizat același edil din Drăgănești. Momentan, gunoiul se debarasează cu forțe proprii și taxa pe familie este de 120 de lei pe an.

Totuși, cea mai importantă investiție la care visează Liviu Condrache este alimentarea cu gaze. Proiectul, depus la Ministerul Dezvoltării, în parteneriat cu vecinii din Barcea și din Umbrărești, are o valoare de 24 de milioane de euro, din care fix o treime îi revine Drăgăneștiului.

În schimb, problema iluminatului public a fost rezolvată în toată comuna. În prezent, administrația locală este în plină procedură de achiziție publică a 333 de lămpi cu LED, ca urmare a unei investiții cu fonduri europene, prin AFIR. "Facturile au crescut, am gândit o oprire a iluminatului în comună noaptea, între orele 1,00 și 4,00, dar mi s-a atras atenția că am crea condiții infractorilor și am renunțat", a explicat primarul situația de fapt, în contextul exploziei costurilor cu energia electrică.

În altă ordine de idei, lăcașurile de cult din comună sunt într-o avansată stare de degradare, cauzată de vechime, dar și de intemperii. "Acestea trebuie neapărat consolidate, refăcute inclusiv picturile de la interior și așteptăm proiecte în acest sens din partea părinților parohi, astfel încât să putem interveni la ambele biserici".

Nu în ultimul rând, tot cu fonduri atrase prin AFIR este în proiect un centru multifuncțional cu o valoare de 200.000 de euro, în timp ce Grădinița de la Malu Alb este finalizată în proporție de 90 la sută.

Legumicultură și... lectură

Cu 6.800 de locuitori, comuna Drăgănești are în componență satele Drăgănești și Malu Alb. Acesta din urmă a fost constituit prin împroprietărirea unor localnici din Ivești și Bucești, după Primul Război Mondial. În prezent, 30 la sută dintre localnici au ca principală ocupație legumicultura. "Nu ne comparăm cu vecinii de la Matca, dar, totuși, este o sursă importantă de venituri", ne-a spus primarul Liviu Condrache. La data vizitei noastre, joi, 21 aprilie, am fost martori ai plantării verzei de primăvară, iar solarele erau deja bine puse la punct. "Motivația pentru această activitate a scăzut pentru că există fără discuție și o concurență neloială cu legumele din alte state, acolo unde clima mult mai favorabilă implică și costuri mult mai reduse", a adăugat Liviu Condrache. În comună există și mica industrie: o fabrică de ulei, dar și una de bolțari.

La biblioteca din comună sunt peste 10.000 de volume, iar pasiunea locuitorilor pentru cărți este ușor neașteptată. Din spusele primarului, oamenii în vârstă, de peste 60 de ani, sunt mari amatori de citit. Totuși, la momentul intrării în incinta bibliotecii, am întâlnit copii cu aceeași preocupare pentru lectură.

Liviu Condrache ar putea fi la ultimul mandat

În urma alegerilor din luna septembrie 2020, Consiliul Local Drăgănești are o componență destul de pestriță. Din cei 15 consilieri, doar șase au aceeași culoare cu actualul primar, trei sunt de la PSD, câte doi sunt de la USR și de la Pro România și câte unul de la ALDE și de la PMP.

În ceea ce îl privește, liberalul Liviu Condrache, aflat la mijlocul celui de-al treilea mandat, se gândește că acesta ar putea fi și ultimul, în urma unor amenințări serioase primite de la unii alegători. Acestea s-ar datora unor solicitări punctuale în rezolvarea cărora actualul edil-șef nu s-ar fi implicat.

Foto: Marian Calestru

Citit 2909 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 13:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.