Ce îi lipseşte laboratorului Direcţiei Sanitar-Veterinare. E nevoie de acreditări şi personal
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ce îi lipseşte laboratorului Direcţiei Sanitar-Veterinare. E nevoie de acreditări şi personal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi în laboratorul sanitar-veterinar gălăţean se pot efectua 230 de analize, doar opt metode sunt acreditate * „Avem personal bun, dar insuficient”, apreciază directorul DSVSA Galaţi, dr. Ştefan Vasile * Trichineloza poate fi depistată, cu acte în regulă, la Galaţi, dar pentru rabie e nevoie de ajutorul constănţenilor sau brăilenilor


Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile, spune că prioritară, în acest moment, este acreditarea cât mai multor metode de efectuare a analizelor, în laboratorul gălăţean. Motivul: deşi Galaţiul are în laborator atât specialişti, cât şi dotări, e nevoie ca multe dintre analize să fie efectuate în cadrul altor DSVSA-uri din ţară, din pricina faptului că analizele neacreditate nu au valoare juridică. Deşi astfel de demersuri se puteau face în urmă cu multă vreme, de către toate echipele manageriale care au condus DSVSA Galaţi, pe sume relativ mici de bani pentru fiecare metodă, problema s-a tot amânat. Acum se pot efectua în laborator 230 de analize pentru depistarea patologiei animale şi a calităţii alimentelor comercializate în judeţ, dar numai opt metode de lucru sunt acreditate. Asta, în condiţiile în care obţinerea girului RENAR pentru o metodă nu costă mai mult de 545 de lei.

„Scopul nostru este, bineînţeles, să acredităm toate metodele de efectuare a analizelor. Dar un astfel de obiectiv nu se va putea realiza peste noapte, pentru că sunt şi analize cu mai multe metode. Totuşi, în condiţiile în care vom insista continuu pe această nevoie a Direcţiei, cred că vom reuşi să ne atingem scopul” este de părere dr. Ştefan Vasile.

Ne trebuie acreditare pentru rabie

Cele opt teste medicale pentru care laboratorul DSVSA are deja acreditare sunt: trichineloza, pesta porcină, anemia infecţioasă ecvină, leucoza enzootică ovină, bruceloza (două metode acreditate) şi nosema apis. Nu avem însă şi acreditare pentru depistarea rabiei, cu toate că în judeţ au existat probleme. Cele mai recente evenimente s-au petrecut la Lieşti, unde un câine şi mai apoi o vacă de lapte au fost diagnosticaţi cu rabie. „Am făcut, în acest sens, toate demersurile necesare şi aşteptăm, de la o zi la alta, să primim acreditarea. Nu mi se pare deloc firesc, în condiţiile în care trebuie să ţinem sub control fenomenul rabiei, să trimitem vulpile la Constanţa, la Brăila sau în laboratoarele altor DSVSA-uri. Avem aici şi specialişti care pot efectua acest test, şi aparatura care ne este necesară, aşa că nu are nici un sens să apelăm la ajutorul colegilor din alte judeţe”, apreciază.

Depistăm carnea de cal, dar degeaba!

Acreditarea metodelor de efectuare a analizelor sanitar-veterinare este în interesul direct al tuturor cetăţenilor judeţului, este de părere directorul DSVSA Galaţi, dr. Ştefan Vasile. „Avem, printre altele, şi teste de laborator prin intermediul cărora putem determina de la ce specie de animal provine carnea testată. Astfel, omul care ar suspecta că a cumpărat carne de cal în loc de carne de vită poate veni să ne ceară o astfel de analiză, care se efectuează contra cost. Chiar dacă am descoperi că omul a fost păcălit şi a cumpărat altceva decât i se spusese, rezultatul analizei pe care a făcut-o nu va putea fi folosit ca probă în instanţă, din cauza faptului că analiza nu a primit acreditare prin intermediul RENAR”, a mai spus şeful DSVSA Galaţi.

Lipsă acută de personal

Nivelul de dotare cu aparatură al laboratorului DSVSA este unul satisfăcător, dar ar mai fi nevoie de nişte îmbunătăţiri, este de părere dr. Ştefan Vasile. Cea mai mare problemă rămâne, însă, lipsa de personal. „În laboratorul DSVSA Galaţi lucrează, în acest moment, 20 de persoane: cinci medici veterinari, şase ingineri, patru subingineri şi cinci asistenţi veterinari. Pentru volumul de muncă de acum, am avea nevoie măcar de 35 de persoane”, este de părere directorul DSVSA.

Citit 3198 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2013 18:07

2 comentarii

 • postat de Avem 600 000 de cai în România. Toți cai trag la căruță?
  Joi, 28 Februarie 2013 09:21
  Hai să fim serioși, nimeni nu vrea să rezolve problema. De ce? Suntem pe locul unu în UE cu 600 000 de cai la recensământul cabalinelor. Asta oficial, câți cai or fi la negru. Toți acești cai trag la căruță? Păi ce suntem India cu vaca sfântă? Pentru carne tatăăăăă, pe intern și extern cât cuprinde. Noroc cu englezii, naiba știe de când mâncăm noi carne de cal ca nebunii. Eu am prins carne tocată amestec la țiplă la Kaufland acum două luni în urmă, roșie cu gust dulceag de nici câinele comunitar nu a reușit să mănânce iar pisica a luat-o la fugă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatean al cartierului Petru Rares
  Joi, 28 Februarie 2013 09:12
  Personalul calificat care a lucrat la aceasta institutie de stat a fost indepartat. Toate erorile trecutului se oglindesc in activitatea prezenta.
  Nu mai adaugam la lipsusrile semnalate si pe cele legate de incineratorul existent in mijlocul orasului, adica in noul
  cartier ''Petru Rares''. De cate ori ard cadavre se inegreste zona iar mirosul de carne arsa este insuportabil 1
  Dotarile de pe amplasament nu sunt utilizate conform instructiunilor de folosire si atunci emisiile sunt pe masura !
  iNVESTITIILE mari care au fost facute se pot vedea cu ochiul libere, dar ce folos ca scandalurile s-au tinut lant !
  NU SE IAU MASURI IN FOLOSUL CETATEANULUI DE RAND !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.