Coadă la taxe şi impozite

Coadă la taxe şi impozite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este criză? Aş! Dacă priveai, ieri, cozile de la ghişeele Direcţiei de Fiscalitate, acolo unde zeci de gălăţeni se înghesuiau să îşi achite cât mai repede dările către stat, te cam îndoiai că lumea suferă din cauza crizei financiare.

În plus, ieri a fost şi luni şi, se ştie, ca să ai portofelul plin toată săptămâna o vorbă spune să nu dai bani de luni!

Ţi-ai găsit, însă! Ieri, la Direcţia de Fiscalitate de la Romarta, gălăţenii rezistau, stoic, la cozi, ca să îşi achite taxele şi impozitele. Unii din ei ne-au spus că vin în fiecare an, în prima zi de lucru cu publicul, că aşa s-au obişnuit.

Alţii veniseră doar să achite vreo amendă. Alţii, cu banii pregătiţi gata voiau să „scape” cât mai repede de datoria către stat, fie că ştiau sau nu cu cât mai mult au de plată, sau ce taxe noi au de achitat.

Mai trebuie adăugat faptul că cei mai mulţi dintre contribuabilii de luni erau pensionari?

Eternii bun platnici

„Păi nu pensionarii sunt primii care plătesc mereu? Pensionarii sunt primii care plătesc şi la întreţinere, se lasă de orice şi economisesc de colo, de colo…”.

Plătesc pe tot anul, să-mi dea reducere şi să scap de grijă. Uite, eu am plătit şi cablul pe şase luni, să stau liniştită. Nu-mi dă reducere! Aşa şi anul trecut, am plătit pe un an şi m-a scos datoare apoi,  că cică s-a mărit taxa”.

„Dar eu de ce sunt datoare?, că de banii mei s-au folosit, nu?”, ne-a spus doamna Burada, de 76 de ani. Am întrebat-o şi dacă ştie că în acest an va achita şi o taxă nouă, taxa de ecarisaj?

„Taxa de ecarisaj?, am auzit de ea, este cea de gunoi, nu?”, ne-a răspuns, iute, doamna. Când a aflat că e vorba de o taxă pentru câinii comunitari, a replicat:

„Păi n-am câine! Vaaai! Tot de la noi, pensionarii, vor bani şi pentru asta? Ăştia au nevoie de noi doar când îi votăm. Nu vedeţi şi în Parlament? Pensionarii nu şi nu să ne crească punctul!…”,a comentat femeia.

Alături de dânsa, la rând, domnul Vasile Doagă, de 78 de ani: „Da, plătesc de luni, din prima. Scăpăm de obligaţii. Am făcut calculul şi ştiu cât voi plăti; am văzut la televizor că au crescut taxele cu 20 la sută, deci, în loc de 258 de lei, plătesc vreo 300 şi ceva.

Am adunat bani în cursul anului trecut”. Domnul Vasile a avut, probabil, şi o surpriză plăcută la ghişeu, când a văzut că taxele nu s-au mărit cu 20 la sută, informaţie falsă.

Probabil că dânsul a fost unul din puţinii pentru care lipsa de informare clară a provocat o bucurie… 

Plata, abia în februarie şi chirie cu ţârâita

Totuşi, la coadă am întâlnit şi oameni necăjiţi, care ne-au spus prin ce momente dificile trec pentru a-şi achita dările către stat. „Am venit să plătesc o amendă, a băiatului, că e plecat afară…

Pentru impozite nu  am bani acum, abia în februarie voi plăti. Aşa am planificat din pensia mea de şase milioane … Plătesc în februarie, dar pe tot anul, că am puţină reducere. Aşa fac în fiecare an, cel puţin de când mi-a murit soţul, de cinci-şase ani…

În februarie renunţ la anumite treburi, ca să achit taxele şi dacă rămân fără bani, mă împrumut… Ei, mai renunţ la medicamente, cu mâncarea mai uşurel… avem provizii de la sărbători!”, ne-a spus, modestă, Victoria Chiculiţă, de 66 de ani.

Când a auzit de taxa de ecarisaj, femeia a crezut că glumim…

Alături, Adela Urban, de 75 de ani, râdea ştirb în basma de taxa de ecarisaj: „Păi ce rost are să plătim noi asta? Pentru ce? Cum pentru câinii de pe stradă? Da’ ce?, noi trebuie să-i strângem? Primăria ce grijă are? Bine că ia de la noi bani, că noi avem!”. 

„Eu n-am pensie, doamnă, trăiesc din pensia soţului. Acum am venit să plătesc chiria, că n-am casă… Chiria e mare şi nu-mi permit să plătesc pe tot anul, că nu-mi mai rămâne de mâncare… Aşa că plătesc în fiecare lună câte un pic…”.

Nici Marilena Costache, de 81 de ani, nu ar fi avut cu ce să plătească impozitele, dacă nu i-ar trimite fata, plecată la muncă, în străinătate. Transpirată toată şi îmbujorată de înghesuială, femeia se aşezase pe o băncuţă, lângă coadă:

„Mă aşteptam să fie aglomeraţie, dar nici aşa… am transpirat toată şi n-am nicio batistă la mine… De ce am venit acum? Păi dacă dă un polei, ceva, nu mai ies din casă. Şi aşa, cu zăpada, n-am ieşit de o lună din casă”.

Să ne aducem aminte ce şi cât plătim

Pentru cei care sunt interesaţi, reamintim că în cazul persoanelor fizice, taxele şi impozitele au fost majorate pentru 2010 cu patru la sută, conform cu rata inflaţiei.

Cât priveşte taxa auto, aceasta va rămâne la fel doar pentru autoturismele cu capacitate de până la 1.600 cm cubi, în rest, ea se va mări.

Persoanele juridice vor plăti pe 2010 un impozit pe clădiri cu 15 la sută mai mic decât cel achitat în 2009.

În rest, celelalte impozite (pe terenuri, taxa auto) datorate de persoanele juridice au suferit majorări comparabile cu cele datorate în cazul persoanelor fizice, adică au fost indexate cu rata inflaţiei, fiind cu patru până la cinci la sută mai mari decât anul trecut.

Şi taxa de habitat a crescut cu 4,4 la sută faţă de 2009, adică de la 45 de lei/an/persoană, în 2010 fiecare gălăţean va plăti 47 de lei/an.

O noutate faţă de anul trecut este aceea că în 2010 municipalitatea are trei taxe în plus faţă de 2009.

Astfel, fiecare gălăţean va fi dator cu taxa de ecarisaj (de 2,5 lei/persoană/an, în cazul persoanelor fizice şi de  50 de lei/an, în cazul persoanelor juridice).

O altă taxă nou instituită va fi cea în valoare de 5.000 lei/staţie fixă/an, taxă ce va fi plătită de operatorii de telefonie mobilă pentru fiecare amplasament de staţie fixă situat pe raza municipiului Galaţi.

Ultima taxă nouă va fi achitată doar de cei grăbiţi: 15 lei –pentru persoane fizice şi 50 de lei, pentru persoane juridice, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de atestare fiscală sau a fişei de înmatriculare a mijloacelor de transport.   

Impozitele se plătesc în două tranşe: pentru primul semestru, până la 31 martie, şi pentru semestrul al II-lea, până la 30 septembrie.

În schimb, cei care au de achitat concesiuni sau chirii trebuie să ştie că termenele de plată sunt trimestriale, primul termen fiind 15 martie, iar ultimul, 15 noiembrie.

În continuare cei care plătesc dările la stat integral (pe tot anul) până la sfârşitul lunii martie, beneficiază de o bonificaţie de 10 la sută (pentru impozitul pe teren, casă şi auto).

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.