Problema personalului din Sănătatea gălăţeană

Problema personalului din Sănătatea gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Niciun angajat gălăţean din sistemul sanitar nu va avea, în 2010, salariul mai mic decât în 2009, a precizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele filialei gălăţene a Federaţiei Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru (FOTO).

Ceea ce nu înseamnă că în sănătatea gălăţeană urmează un an liniştit pe de-a întregul. În urma reorganizărilor care se întrevăd, o parte a personalului TESA ar putea fi reorientat, dar s-ar putea ajunge chiar şi la reduceri de personal, dacă situaţia o va cere.

În plus,  şi o parte dintre asistenţii medicali ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă.

Surplus de asistenţi în medicina şcolară

„Am avea un surplus pe segmentul de medicină şcolară. Necesarul de medici este de 28 minim, şi în momentul de faţă avem 18. Deci locuri libere ar mai fi”.

„Necesarul de asistenţi, însă, ar fi de 70, maximum 75, pe când noi avem peste 90. Dar colegii noştri nu trebuie să îşi facă griji în privinţa locurilor de muncă, pentru că avem locuri libere pentru asistenţi în spitale. Totul este ca şi ei să dorească să lucreze acolo”, a mai spus Paraschiv Sălăvăstru.

Potrivit preşedintelui Sanitas, un medic şcolar ar trebui să aibă în grijă între 1.000 şi 2.000 şi ceva de elevi. Ori, în momentul de faţă sunt şi unii care au peste 3.000.

De asemenea, ar mai fi nevoie de încă 10 medici dentişti care să se ocupe de sănătatea dentară a elevilor şi studenţilor.

La Găneşti e încă nevoie de cadre medicale

„Problema este că dacă discutăm exact pe judeţul Galaţi, la unităţile medico-sociale stăm mai mult decât foarte prost, din punct de vedere al personalului. Un exemplu este Găneştiul, care a fost transformat din spital de psihiatrie în unitate medico-socială, dar într-una cu profil de psihiatrie”.

„Acolo sunt internaţi, de fapt, bolnavii cronici. Pe unii dintre ei nu mai vrea nimeni să îi ia acasă. Avem nevoie deci de medici, de asistenţi medicali şi de supraveghetori. Din păcate, în condiţiile de la Găneşti avem un medic care nici nu este psihiatru”.

„Ar fi nevoie, de fapt, de 6 psihiatri acolo. Numărul asistenţilor medicali ar trebui dublat, iar suplimentări trebuie să se facă şi la numărul de infirmieri şi supraveghetori”, a precizat preşedintele Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru.

Din câte am înţeles noi, unele dintre unităţile medico-sanitare gălăţene duc lipsă de personal de specialitate, dar au din belşug alte categorii de personal, cum ar fi personal TESA.

Şi acolo, spune preşedintele Sanitas, se va încerca reorganizarea, astfel încât fiecare angajat să ajungă pe un pe post din care să se facă util, potrivit noilor prevederi legale.

Totuşi, în locurile unde excedentul de personal este consistent, s-ar putea ajunge şi la disponibilizări…

Citit 888 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.