* E nevoie şi de specialişti… în limba română *
O lege potrivită cu criza, Legea cimitirelor, a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dacă nu se ştie cum o să mai supravieţuim, nici de înmormântat nu suntem în prezent… îngropaţi bine, debandada din domeniu cerându-se reglementată!
„Legea cimitirelor este în discuţie la Comisia juridică a Camerei. Am abordat articolele introductive săptămâna trecută”, am aflat de la deputatul conservator Bogdan Ciucă, membru al acestei comisii.
Cum alte legi erau mai urgente: cea a educaţiei, legile lustraţiei, ANI, Codul de procedură civilă, dezbaterea urmează să fie reluată în această săptămână.
„Până acum, la toate discuţiile din comisie au participat reprezentanţii tuturor cultelor recunoscute de lege, ai organizaţiilor neguvernamentale. Vreau să vă spun că s-a discutat aşezat, fără pasiuni, fără patimă, înţelept”.
„Există un interes deosebit: indiferent de religie, de educaţie, de puterea financiară, pentru bogat şi sărac dispariţia din viaţa aceasta rămâne lucrul cel mai sigur!”
Aer condiţionat şi apă curentă, la priveghi
Legea vrea să impună norme europene în domeniu: de exemplu, fiecare cimitir, ca să fie acreditat, să aibă o casă mortuară, dotată cu aer condiţionat, cu apă curentă, toalete etc.
Acolo unde nu există cimitire, administraţia locală va fi obligată să le construiască, în condiţii europene, iar cimitirele existente care nu îndeplinesc condiţiile, să fie transformate de edili, care vor fi obligaţi să investească în modernizări.
Legea va încuraja probabil şi parteneriatul public-privat, spune deputatul. Un capitol al legii va viza şi crematoriile umane.
După reglementări de pe vremea premierului Mihail Kogălniceanu, din 1864, şi altele ulterioare, ultima, un ordin al Ministerului Sănătăţii, datează din 1982! Între timp, aşezarea mormintelor se dezvoltă tot mai haotic şi, după modelul lipsei de parcări, există şi o lipsă de locuri de veci…
„Nici nu m-am aşteptat să fie atât de complex acest proiect de lege! – spune Ciucă. În momentul în care am intrat pe text, am constatat că sunt foarte-foarte-foarte multe situaţii delicate şi interpretabile. Când vorbeşti de un mormânt, vorbeşti nu doar de o cruce - sunt morminte subterane, supraterane”.
„Am propus ca la comisie să vină şi un specialist în limba română, ca să folosim termenii cei mai acoperitori din punctul acesta de vedere. Reprezentanţii cultelor religioase recunoscute de lege sunt şi ei prezenţi, pentru că sunt denumiri şi ritualuri specifice”.