Masterat şi doctorat în nanomateriale

Masterat şi doctorat în nanomateriale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tehnologii de ultimă oră * Şansa de a fi cu un pas înainte * Condiţii deosebite, deschidere internaţională şi un viitor asigurat *

Un domeniu de cercetare relativ nou prinde din ce în ce mai mult teren la Universitatea „Dunărea de Jos”. Este vorba despre cel al nanotehnologiilor şi nanomaterialelor, dezvoltat de câteva colective din universitate.

La Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, în cadrul domeniului de licenţă Ingineria Materialelor, este acreditat şi funcţionează programul de studii universitare de masterat „Nanotehnologii şi Materiale Multifuncţionale” (N.M.M.), precum şi un program de doctorat în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.

Un domeniu de actualitate

Nanotehnologiile şi nanomaterialele s-au impus în ultimul deceniu ca un domeniu de mare actualitate şi cu mare dinamică. Impactul asupra dezvoltării industriale şi a societăţii este considerat revoluţionar, comparabil cu impactul pe care l-a avut în ultimele decenii dezvoltarea tehnologiei informaţiei.

Deja, multe nanomateriale sunt utilizate şi se preconizează că jumătate dintre noile materiale care vor apărea vor fi obţinute cu ajutorul nanotehnologiilor în domenii ca: electronică, informatică şi comunicaţii, tehnică militară, bioinginerie şi biomedicină, industriile farmaceutică şi cosmetică, surse alternative de energie, construcţii,  aeronautică, ingineria mediului etc.

La Galaţi, în ultimii ani, o parte însemnată dintre tezele de doctorat din domeniul Ingineria Materialelor a avut ca temă de cercetare obţinerea de acoperiri compozite micro/nanostructurate, iar în prezent cea mai mare parte a cercetărilor în cadrul tezelor de doctorat sunt orientate către obţinerea de materiale micro/nanostructurate multifuncţionale cu aplicaţii în diverse domenii de activitate.

Cercetare şi în străinătate

Studenţii masteranzi vor fi încurajaţi şi sprijiniţi să participe la activităţi de cercetare, să redacteze lucrări ştiinţifice care să includă rezultatele cercetărilor proprii şi care să fie prezentate la diferite manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi publicate în reviste de specialitate.

Toţi masteranzii acestei specializări au posibilitatea să efectueze stagii de pregătire (de 3-9 luni) în universităţi şi institute de cercetare de prestigiu din Europa cu care universitatea din Galaţi are relaţii de colaborare (Portugalia, Franţa, Germania, Anglia, Italia, Belgia etc.) cu participarea lor la cursuri şi realizarea unor cercetări avansate pentru proiectul de dizertaţie.

De asemenea, studenţii se pot implica în activitatea de cercetare din cadrul unor proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. Aceste experienţe vor fi deosebit de importante pentru dobândirea unei expertize care să-i ajute în accederea la statutul de doctorand în domeniul nanotehnologiilor şi nanomaterialelor şi, ulterior, la cel de cercetător în ţară sau în străinătate, dar şi în analizarea posibilităţii de a porni o afacere proprie legată de obţinerea sau comercializarea de produse şi dispozitive pe bază de nanomateriale şi nanotehnologii.

Este o şansă, pe mai multe paliere, care nu trebuie ratată. În perspectiva evoluţiei raportului cerere - ofertă pe piaţa forţei de muncă din domeniul ştiinţa şi ingineria materialelor, este unanim acceptat faptul că în viitor cererea de specialişti în acest domeniu va fi importantă. În consecinţă, programele de învăţământ pentru pregătirea de specialişti cu înaltă calificare în acest domeniu reprezintă o prioritate naţională şi internaţională.

Admiterea pentru ciclurile de studii universitare de masterat şi de doctorat începe în data de 6 septembrie şi respectiv 30 august 2010. Mai multe amănunte se găsesc pe www.ugal.ro.

Citit 1366 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.