Rectorul nu va mai fi ales de senat

Rectorul nu va mai fi ales de senat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cancelarul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof.dr.ing. Elena Mereuţă, vorbind despre stadiul viitoarelor alegeri la universitatea gălăţeană, ne-a declarat: „La nivelul facultăţilor,  pe 26 şi 27 septembrie va avea loc alegerea directorilor de departamente.

Cu această ocazie, se vor face propuneri pentru reprezentanţii consiliilor facultăţilor şi pentru senatul universitar, respectându-se normele de reprezentare precizate în regulamentul de alegeri.

Urmează, firesc, validarea alegerilor directorilor de departamente în senatul universitar. În lunile următoare se vor alege consiliile facultăţilor, vor avea loc adunări elective la nivelul facultăţilor, unde vor participa toate cadrele didactice, iar în luna decembrie se va alege senatul universitar”.

Schimbări în metodologie

„Anul viitor, calendarul continuă cu alegerea rectorului. Potrivit Legii Educaţiei, întâi este ales rectorul, apoi este confirmat de către minister, după care urmează alegerea prorectorilor, organizarea concursului pentru desemnarea decanilor, care, la rândul lor, îşi vor alege prodecanii.

Faţă de anii trecuţi sunt unele schimbări: ordinea nu mai este aceeaşi, rectorul nu mai este ales de senat - potrivit referendumului din iunie, ca urmare a intrării în vigoare a noii Legi a Educaţiei, comunitatea universitară şi-a exprimat opinia asupra modului de alegere a rectorului. În procent foarte mare s-a convenit asupra acestei metodologii de alegere, prin votul tuturor cadrelor didactice titulare şi al studenţilor care sunt reprezentaţi în  consiliile profesorale şi în senat.

O altă schimbare este faptul că celelalte funcţii de conducere se numesc sau se desemnează după alegerea rectorului: acesta numeşte prorectorii, decanii  numesc prodecanii şi tot rectorul organizează concursul pentru desemnarea decanilor – a treia noutate. Sperăm ca până pe 5 aprilie 2012 alegerile să fie încheiate – termenul dat de minister este luna mai”.

Mai sunt posibile şi unele reorganizări: „În cazul în care, spre exemplu, un decan ales de rector nu face parte din consiliul profesoral, trebuie să se decidă la nivelul consiliului, pentru că decanii sunt de drept în consiliile profesorale ale facultăţilor şi atunci trebuie refăcute alegerile la nivelul departamentului, ca respectivul să intre în consiliu şi să plece altcineva”.

Studenţii participă prin reprezentanţi

Despre implicarea studenţilor în alegeri ne-a vorbit tot cancelarul Universităţii: "Un sfert din numărul membrilor consiliilor profesorale şi ai senatului sunt studenţi, aşadar au o pondere importantă. 

Ei îşi aleg singuri reprezentanţii, atât în consiliile profesorale cât şi în senat, participând astfel şi la alegerea rectorului. Studenţii  îşi organizează singuri alegerile, în regulamentul pe care l-am aprobat în senat există şi o secţiune specială, dedicată lor”, conchide Elena Mereuţă.

Citit 1670 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.