Sărbătorile de iarnă şi excesele alimentare

Sărbătorile de iarnă şi excesele alimentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru cei mai mulţi dintre noi sărbătorile de iarnă înseamnă un motiv de bucurie şi de relaxare, un moment pe care ni-l petrecem alături de cei dragi, într-o atmosferă plăcută şi relaxantă, departe de stresul de zi cu zi.

Însă nu de puţine ori excesele alimentare din preajma sărbătorilor fac ca noul an să ne găsească într-o stare mai precară faţă de anul care tocmai a trecut. Dacă mai punem la socoteală şi mustrările de conştiinţă prilejuite de cele câteva kilograme în plus acumulate pe parcursul a doar câteva zile, situaţia devine una peste care nu putem trece cu vederea.

Trecerea de la post la mâncăruri grase afectează organismul

„Când vorbim despre alimentaţia din preajma Crăciunului şi a Revelionului trebuie să avem în vedere două aspecte. În primul rând, ne referim la alimentaţia de după o perioadă în care am postit. Cu toate că postul este un bun prilej pentru organismul nostru, de a elimina toxinele în exces, acesta ne lasă organismul vulnerabil în faţa mâncărurilor bogate în grăsimi de origine animală, a condimentelor folosite în cantităţi mari şi a consumului exagerat de alcool.

Un al doilea aspect vizează alimentaţia mai abundentă din perioada sărbătorilor, care duce la acumularea peste măsură a grăsimilor în sânge, fapt ce reprezintă un factor de risc în dezvoltarea de bolilor cardiovasculare şi metabolice”, ne explică dr. Magdalena Moroşanu, şefa Clinicii de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Trecerea bruscă de la un regim de viaţă normal la unul mult mai bogat în mâncăruri grase poate avea urmări dintre cele mai neplăcute pentru corpul, dar şi pentru starea noastră emoţională. Printre cele mai des întâlnite afecţiuni provocate de o alimentaţie abundentă se numără dispepsiile biliare, arsurile gastrice, greţurile şi balonările. Totodată, probleme gastro-intestinale provoacă o stare psihică de agitaţie şi de iritabilitate.

Contează „ce”, nu „cât” mâncăm

Un alt aspect de care trebuie să ţinem seama este legat de ceea ce mâncăm. Multe persoane sunt tentate să cumpere cantităţi mai mari din alimente mai ieftine. Însă, în marea majoritate a cazurilor, alimentele ieftine nu sunt şi sănătoase. În loc să cumpărăm multe produse ieftine, este de preferat să ne axăm pe alimentele despre care ştim sigur că nu conţin substanţe care ne-ar putea pune în pericol starea de sănătate.

„În graba cumpărăturilor de sărbători multe persoane nu se mai uită pe etichetele a ceea ce pun în coşul de cumpărături. Acest tip de comportament implică multe riscuri, pentru că nu tot ceea ce este ambalat în etichete strălucitoare şi frumos colorate este şi sănătos. De aceea, câteva minute petrecute în plus la cumpărături ne pot scuti de surpriza neplăcută de a ne petrece sărbătorile cu dureri sau chiar în spital. Un alt aspect care nu trebuie pierdut din vedere este acela de a ne uita la termenul de valabilitate a alimentelor”, ne-a mai spus dr. Moroşanu.

Alcoolul creşte pofta de mâncare

Pe lângă riscurile pe care le are asupra sănătăţii, consumul exagerat de alcool are ca efect şi sporirea apetitului alimentar. Acest lucru se explică prin faptul că alcoolul irită mucoasa gastrică, ceea ce duce la o secreţie sporită de suc gastric. Acest lucru induce persoanei o senzaţie sporită de foame.

Ce ar trebui să consumăm?

„Nu există o listă cu produse care ar trebui consumate sau evitate. Important este să mâncăm cu măsură din toate. Ca sfat generic, trebuie să evităm abuzul de grăsimi, de dulciuri şi de alcool. O precauţie în plus trebuie să-şi ia bolnavii cronici, pentru că aceştia sunt şi mai sensibili în faţa exceselor alimentare”, a adăugat sursa citată.

Citit 2079 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2011 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.