Este bine sau nu să ne vaccinăm?

Este bine sau nu să ne vaccinăm?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* E mai bine să avem o reacţie secundară la un vaccin decât să ne îmbolnăvim grav * Efectele secundare severe sunt rare * Vaccinare obligatorie, la recomandările Ministerului Sănătăţii * Din nefericire, mulţi părinţi gălăţeni refuză să îşi imunizeze copiii

În cursul anului trecut, peste 100 de părinţi gălăţeni au refuzat vaccinarea propriilor copii, în cadrul programelor şcolare de imunizare, desfăşurate de Ministerul Sănătăţii. Cel mai probabil, părinţii devin suspicioşi atunci când li se cere acordul scris pentru vaccinarea copiilor şi consideră că e preferabil să nu îi imunizeze. În ultima perioadă, au apărut şi diverse asociaţii care susţin că imunizarea prin vaccin este nocivă. Medicii nu sunt însă de acord.

Dr. Alexandru Ierima, medic alergolog şi imunolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ne-a explicat că riscul de a face o reacţie adversă cauzată de un vaccin este mult mai mic decât cel de a face boala respectivă, dacă nu ne imunizăm la timp.

Mai bine reacţii adverse decât boală

„Putem da aici exemplul vaccinului antipoliomielitic. Dacă părintele nu îşi aduce copilul la vaccinare, acesta poate face poliomielită, care conduce la instalarea unor paralizii localizate sau generalizate. Or, reacţiile de după vaccin nu sunt nici multe, nici severe. Copilul poate avea o reacţie locală, în zona în care i s-a făcut vaccinul. Când acesta se administra oral, se mai semnalau gastroenterite. E mult mai bine decât să faci boala. În cazuri foarte rare s-au semnalat afecţiuni care au apărut post-vaccinal. Uneori poate să fi fost vorba despre boli care au apărut la acel moment, fără legătură cu imunizarea”, ne spune dr. Ierima.

Indicat este, deci, să nu refuzăm imunizarea propriilor copii, chiar dacă aceştia vor trece printr-o perioadă de disconfort după vaccin.

„Să luăm exemplu vaccinului antigripal. Există posibilitatea ca, după imunizare, pacientul să facă o formă uşoară de gripă. Febra poate ajunge la 38 sau 38,5 şi timp de două sau trei zile se va instala tusea. Apoi s-a terminat. Dacă nu face vaccinul, poate face gripa în forma ei severă şi pot apărea complicaţiile grave, care mai ales la copii şi vârstnici pot conduce până la deces”, ne informează medicul imunolog.

Reacţiile severe sunt rare

„Orice injecţie sau înţepătură cu ac poate provoca şoc şi moarte la cei cu sistemul vegetativ mai labil. Ce ar trebui să facă medicul? Să nu mai trateze pacientul în stare gravă de teama acestui efect? La fel este şi cu vaccinarea. A face un vaccin care la 10.000 de copiii nu dă nicio reacţie post vaccinală sau dă unele reacţii minore, cum ar fi puţină febră sau o iritaţie locală este mult mai indicat decât să lăsăm copiii să se îmbolnăvească de afecţiuni grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul etc. Să spunem că o dată la un milion se întâmplă ca un copil să aibă o reacţie ceva mai severă, în urma vaccinului. Medicul cum ar trebui să procedeze: pentru un caz dintr-un milion să-i lase pe toţi ceilalţi expuşi în faţa riscului de îmbolnăvire? Poate exista un caz într-o ţară sau un caz la trei ţări şi nu cred că ar fi avantajos să renunţăm la vaccinare din aceste cauze”, este de părere medicul imunolog.

Vaccinare obligatorie

Ministerul Sănătăţii a creat un calendar de vaccinare în care a inclus o serie de vaccinuri considerate obligatorii pentru menţinerea stării de sănătate, de-a lungul vieţii. Printre acestea se numără cel antipoliomielitic, cel împotriva difteriei şi tetanosului, cel împotriva tuberculozei. Totuşi, părinţii au dreptul să refuze vaccinarea propriilor copii şi se folosesc de acest drept, fără a realiza faptul că îşi expun copiii unui risc sporit de îmbolnăvire.

Ce conţin vaccinurile?

„Iniţial, vaccinurile se făceau cu viruşi sau microbi vii. Ulterior, au fost atenuaţi, iar acum se fac doar din antigenele virale sau microbiene”, declară dr. Ierima. Vaccinul ne poate imuniza până la intrarea în circulaţie a unei tulpini noi de virus (cum se întâmplă în cazul vaccinării antigripale) sau pentru toată viaţa, cum se întâmplă în cazul vaccinării antipoliomielitice. Uneori, vaccinul se repetă în funcţie de mediul de viaţă al pacientului. Spre exemplu, unei persoane care suferă des de pe urma tăieturilor i s-ar putea recomanda repetarea periodică a vaccinului antitetanic.  Oricum, imunizarea completă nu se realizează imediat după administrarea dozei de vaccin, ci pe parcursul mai multor zile.

Stimularea imunităţii, indiferent de vârstă 

„Există şi vaccinuri folosite ca imuno-stimulatoare, mai ales la copiii cu deficit imun. Spre exemplu, vaccinul anti-pneumococic are variante şi pentru copiii, dar şi pentru adulţi şi vârstnici. Infecţiile cu pneumococ sunt periculoase la orice vârstă, dacă nu sunt tratate corect. Mai ales la copii, însă, pot da complicaţii care să lase urme care să se resimtă pentru tot restul vieţii”, conchide dr. Alexandru Ierima.

Citit 13526 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.