Cazurile Nicolau şi Irimia revin în actualitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul legat de bebeluşul ce s-a ales cu piciorul rupt imediat după naştere face ca un întreg lanţ al spinoaselor probleme legate de calitatea actului medical să iasă în prim-plan. Problemele înregistrate însă la Galaţi sunt suficient de grave ca să se aştearnă praful asupra lor.

Revenim cu date despre cazurile celor doi copii ce au murit pe masa de operaţie la spitalul Sfântul Ioan, deşi ar fi trebuit să sufere operaţii care aparent, nu ridicau probleme atât de grave. 

Batista pe ţambal

Din lumea halatelor albe, sunetul ascuţit al tragicelor întâmplări se aude numai înfundat şi arareori. Medicul acuzat de familiile celor doi copii că ar fi folosit o doză mult prea mare de anestezic, fapt ce a dus la decesul micuţilor, nu s-a ales decât cu un transfer la Sibiu, unde este liber să profeseze în continuare.

Pe de altă parte, potrivit părinţilor lui Justin Nicolau şi Valentina Irimia, Colegiul Medicilor nu le-a comunicat nici măcar acum, la mai bine de un an de la drama ce li s-a întâmplat, un rezultat al anchetelor. Anchetele s-au mutat însă în justiţie. Există încă dosare cu acest obiect şi pe masa de lucru a anchetatorilor, dar şi în instanţele de judecată.

Fals, ucidere, NUP…

În primul dintre aceste cazuri, petrecute la scurt timp unul faţă de celălalt, părinţii lui Justin Nicolau au reclamat Parchetului că anestezistul Pantelie Nicolcescu i-ar fi administrat copilului o doză mult prea mare de narcotice înainte de a fi operat pentru o banala hernie, lucru ce a provocat moartea micuţului. În aceeaşi plângere se susţine că, pentru a acoperi urmele acestei fapte, medicul a comis o serie de falsuri. Este vorba, de fapt, despre fişa de preanestezie, despre care părinţii lui Justin spun ca a fost modificată după ce copilul a murit, pentru ca medicii să nu aibă de suferit.

Zilele trecute, bunicul lui Justin Nicolau ne-a explicat că, după depunerea plângerii, cauza s-a disjuns, lucru despre care am scris şi noi, iar în ceea ce priveşte acuzaţia de ucidere, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Dacă facem referire la acuzaţia de fals, constituită într-un alt dosar, cazul a fost trimis poliţiei care ar trebui să cerceteze dacă s-a comis sau nu un fals în fişa de preanestezie semnată de către Nicolcescu. Am mai aflat de la bunicul lui Justin că familia cere public ministrului Sănătăţii să se implice în rezolvarea cât mai rapidă a acestui caz.

Nici în ce priveşte cazul Irimia lucrurile nu stau altfel. La scurtă vreme după ce s-a vorbit despre moartea lui Justin, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a apărut o plângere similară ce îl viza tot pe Pantelie Nicolcescu. Anestezistul este acuzat că a procedat la fel şi în cazul fetiţei Valentina Irimia, de cinci ani, din comuna Cudalbi, care fusese internată pentru o operaţie de apendicită şi care nu s-a mai trezit din anestezie.

Despre acest caz, avocatul familiei Irimia ne-a spus că lucrurile s-au desfăşurat, din punct de vedere juridic, la fel ca şi în situaţia precedentă. Cauzele de fals şi ucidere s-au disjuns, iar în ce o priveşte pe cea din urmă s-a decis neînceperea urmăririi penale. „Chiar zilele trecute am avut un termen la procesul ce vizează plângerea împotriva deciziei procurorilor de neîncepere a urmăririi penale. Există însă argumente clare ce demonstrează că s-a comis un fals, însă aşteptăm ca instanţa să se pronunţe în acest caz”, ne-a declarat Ionuţ Dediu, avocatul părinţilor Valentinei Irimia.

Aşadar, dacă cineva şi-ar dori cu adevărat curăţarea sistemului, şi nu doar albirea anumitor cazuri, are, din nefericire, suficient front de lucru.

Citit 1873 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.