Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Lucrările lui Ingo Glass - umbrite de neglijenţa edililor

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Lucrările lui Ingo Glass - umbrite de neglijenţa edililor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre lucrările de artă monumentală pe care le are municipiul Galaţi se numără şi două sculpturi reprezentative, realizate de marele artist Ingo Glass: „Septenarius” (cu o înălţime de 15 metri), amplasată pe faleza inferioară a Dunării, realizată în 1976, la prima ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, şi „Piramida soarelui” (9,7 metri înălţime), de pe Faleza superioară, ridicată în 1991, la cea de-a treia ediţie a taberei, în vecinătatea restaurantului Pescarul.

Puţini ştiu că Ingo Glass s-a numărat printre fondatorii Muzeului de Artă Contemporană din Galaţi, fiind, în perioada 1967-1971, consilier ştiinţific al instituţiei. Cu trecerea anilor, din cauza neglijenţei edililor, frumuseţea celor două sculpturi a fost profund umbrită, „Piramida soarelui” fiind sufocată de blocul construit ulterior pentru reşedinţele indienilor veniţi în Galaţi după privatizarea Combinatului, iar „Septenarius” a fost revopsită, în anii '90, fără a fi respectată culoarea iniţială, ceea ce a stârnit revolta autorului, care ne-a trimis o scrisoare la redacţie declarându-se şocat de halul în care i-a fost revopsită lucrarea şi prin care cerea readucerea acesteia la culoarea iniţială - roşu RAL 3000.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 1289 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iulie 2013 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.