"Profesioniştii Galaţiului"/ Magicianul Dan Bucfing - 30 de ani de ILUZIONISM şi mentalism

"Profesioniştii Galaţiului"/ Magicianul Dan Bucfing - 30 de ani de ILUZIONISM şi mentalism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerată de mulţi a doua cea mai veche meserie din lume, magia există din cele mai vechi timpuri. Primele inscripţii care descriu un truc magic datează încă din Egiptul Antic. Galaţiul are mulţi artişti de marcă, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin. Unul dintre ei este Dan Bucfing, iluzionist care a încântat cu trucurile sale fanii magiei din toată lumea. Născut în 1961, pasiunea lui Dan Bucfing pentru arta magiei a apărut la vârsta de cinci ani, când a văzut primul spectacol de circ. În timp, de la un copil fascinat a ajuns unul dintre cei mai importanţi oameni din acest domeniu, în România.

"Am încercat primul truc la 5 ani"

Dan Bucfing are, în Galaţi, singurul magazin de iluzionism din ţară. El nu doar vinde recuzită, ci îi şi ajută pe cei pasionaţi să descopere tainele magiei. Printre cei mai celebri iluzionişti români care au învăţat de la el se numără Ionuţ Johannes, Cristian Gog, Eduard Maliţa şi Vlad Grigorescu.

Însă drumul până aici a fost anevoios. Chiar dacă acum îi reuşesc până şi trucurile cele mai complicate, prima tentativă de magie a fost un eşec. „Am încercat, la cinci ani, să tai o sfoară şi să o fac să apară de parcă nu s-ar fi întâmplat. Evident, nu mi-a reuşit. Apoi am încercat acelaşi lucru cu eşarfele mamei, dar singurele aplauze pe care le-am primit au fost nişte palme la fund”, îşi aminteşte, râzând, artistul.

În copilărie, nu a lipsit de la nici o reprezentaţie a vreunui magician în Galaţi, mai ales că altă sursă pentru a-şi dezvolta pasiunea nu avea. Singurele cărţi despre iluzionism pe care le găsise erau în limba germană, iar la televizor programul era foarte scurt. Aşa că, până la vârsta de 18 ani, Dan Bucfing a învăţat arta magiei de unul singur.

"Fiecare magician trebuie să fie diferit"

Ca orice începător, a încercat să copieze trucuri şi efecte de la iluzionişti celebri, însă spune că totul se face cu măsură. „Fiecare magician trebuie să fie diferit, pentru că oamenii sunt diferiţi. Dacă doar i-am copia pe cei mai buni, nu am creşte niciodată. Eu mereu i-am impulsionat pe tineri să vină cu ceva nou în fiecare spectacol, în fiecare truc, oricât de banal ar fi”, continuă experimentatul iluzionist.

Spectacole a avut în toată lumea, artistului fiindu-i mai uşor să spună unde nu a fost decât unde a fost.

Cu toate că are peste 30 de ani de experienţă ca magician, este conştient că pericolul pândeşte la fiecare pas, mai ales în timpul numerelor mai complicate, cum ar fi levitaţia sau dispariţia. „Primul accident, minor ce-i drept, l-am avut în timpul unui număr care se cheamă Indian Basket. Practic, asistenta mea intra într-un coş de nuiele, iar eu înfigeam mai multe suliţe cu vârful aprins în acel coş. Pentru că nu ne-am sincronizat, am atins-o un pic cu vârful unei suliţe şi am zgâriat-o, dar nu a fost nimic grav”. Acesta nu a fost, însă, singurul accident al iluzionistului. În timpul repetiţiilor pentru un număr de iluzionism, a fost suficientă o clipă de neatenţie şi artistul a căzut de la patru metri înălţime. Din fericire, doar şi-a luxat glezna. „Accidentele fac parte din viaţa oricărui magician. Unora li s-au întâmplat lucruri grave în timpul spectacolelor cu sala plină. Contează foarte mult cum reuşeşti să faci publicul să creadă că totul e parte din show”, spune iluzionistul.

Talentul şi îndemânarea nu sunt de ajuns

„Acum, magia este mai mult o afacere profitabilă, deschisă tuturor, pentru că există mii de clipuri, de DVD-uri, de seturi de magie, convenţii, conferinţe şi cluburi pentru magicieni. Chiar şi publicul, care altădată era nepregătit şi nu ştia la ce să se aştepte, este mai educat acum şi cunoaşte anumite trucuri, aşa că poate aprecia valoarea unui bun magician”, a continuat magicianul.

Ce îi trebuie unui magician, pentru a fi apreciat? Trebuie să iubească arta magiei, în primul rând, dar şi publicul, în egală măsură. Dan Bucfing spune că talentul şi îndemânarea nu sunt de ajuns. „Fără muncă nu se poate realiza nimic. Un magician extraordinar îşi pregăteşte timp de un an un spectacol de câteva ore. Totul trebuie să fie perfect. Un magician trebuie să fie şi orator, şi matematician, să ştie foarte bine elemente de chimie, biologie, limbaj”, continuă artistul.

Cine este Dan Bucfing

Născut: 14 ianuarie 1961, Galaţi

Studii: Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi

Profesie: magician

Familie: căsătorit, un copil

Citit 2899 ori Ultima modificare Duminică, 11 Ianuarie 2015 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.