REPORTAJ în Complexul ANCORA, plin de noroaie şi ruine (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

REPORTAJ în Complexul ANCORA, plin de noroaie şi ruine (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primul of al cititorilor care au venit să stea de vorbă cu noi joia trecută în faţa chioşcului din zona Ancora a fost legat de garaje. Încă de la începerea demolării lor, în primăvara anului 2014, oamenii din zonă erau aproape siguri că nu se va construi nimic în loc, din cauza birocraţiei care se învârte în jurul conducerii oraşului. "Au venit, au dărâmat câteva garaje şi aşa au lăsat. Că restul au proprietari şi nu se pot atinge de ele, dacă nu plătesc despăgubiri", ne-a spus un domn.

"Aşa arată Noul Galaţi!"

Primul care a venit la întâlnirea cu cititorii a fost Ion Toader, un pensionar în vârstă de 80 de ani. A lucrat ca inginer în Combinat timp de 25 de ani, de unde a şi ieşit la pensie. Îşi aduce aminte cu plăcere de vremurile în care cartierul era unul frumos şi curat. "Garajele astea dărâmate pe jumătate sunt o pată pe faţa cartierului. Arată groaznic. Nici nu se poate trece pe acolo, că nu mai există asfalt. Doar nişte pietre şi mult noroi. Singurii cărora le place zona sunt copiii care se joacă pe-acolo, dar e periculos pentru ei", ne spune omul.

Dacă acum doi ani şi jumătate, actualul primar le promitea alegătorilor un nou Galaţi, locuitorii de la Ancora sunt foarte dezamăgiţi. "Ne-a zis că ne face parc, parcare, să nu mai stea maşinile astea aiurea peste tot, că va arăta iar frumos cartierul nostru. Dar nu s-a făcut nimic. Ba s-a făcut mai mult rău, că s-au apucat de demolat înainte să ştie dacă le pot demola pe toate. Ăsta e noul Galaţi, oraşul în care treaba se face fără cap", ne mai explică bătrânul.

Până la soluţionarea problemei garajelor, întreaga zonă de lângă Şcoala 28 arată groaznic. Puţinele garaje care au mai rămas în picioare sunt încadrate de pereţi care stau să cadă, de cărămizi aruncate la voia întâmplării, de gropi pline cu apă după fiecare ploaie, care abia aşteaptă să prindă toate maşinile care îndrăznesc să se aventureze printre ele. "Stă pancarta aia cu proiectul încă de când au început demolările. Şi? S-a făcut ceva? Nimic. Plus că e şi fantezist. Pe drumul spre strada Alexandru Lăpuşneanu vor să facă drum de acces cu două benzi de circulaţie. Ori asta ar fi un real pericol pentru copii, când ies de la şcoală, că e foarte îngustă aleea", ne mai spune domnul Toader.

Oricum ar fi, proprietarii garajelor rămase în picioare nu vor renunţa cu una, cu două, la ideea despăgubirilor. "Şi eu am garaj prin zonă. Am carte funciară, contract de vânzare cumpărare la el, tot ce trebuie. Dacă cineva vrea să îl demoleze, trebuie să vină să stea de vorbă cu mine, să vadă ce pretenţii am. Că doar nu am plătit impozit degeaba atâţia ani!", explică Ion Toader.

Drumuri neasfaltate

O altă mare problemă a cartierului o constituie drumurile care încă nu au fost asfaltate. Chiar dacă acestea sunt secundare şi nu sunt străbătute decât de riverani, colecţia de maşini de zeci de mii de euro care circulă pe ele ar merita măcar un drum de piatră cubică, dacă nu asfalt. În schimb, şoferii acestora au parte de aventuri offroad, mai ales după o ploaie zdravănă.

"Când plouă, se fac gropi imense, când e uscat ridicăm tot praful, iar când ninge... nici nu mai zic. Plătim noi, cei de pe stradă, să vină cineva să dea cu vola, că altfel am sta cu zăpada până la adânci bătrâneţi", spune, în treacăt, un domn.

Cei care locuiesc în acea parte a cartierului, chiar în buza falezei, spun că nimeni nu vine să toarne asfalt, pentru că zona nu prezintă interes. "E doar o alee, un petic de pământ. Mare parte din oraş nici nu cred că ştie că pe acolo trec maşini. Puţine şi acelea, ce-i drept. Până se va uita cineva spre noi, ne descurcăm cum putem", spune acelaşi domn.

Groapă după groapă

Şoferii care aleg strada Roşiori ca scurtătură spre faleză ajung, în scurt timp, să regrete decizia. Deşi drumul spre zona de la Elice este mai scurt prin cartierul Ancora decât pe la Potcoava de Aur, gropile sunt un impediment pentru orice şofer. Astfel, singurul avantaj este reprezentat de evitarea semafoarelor şi a traficului îngreunat de autobuze şi microbuze, deoarece, în rest, şoferii trebuie să facă slalom printre zecile de gropi din asfalt, fiecare mai ameninţătoare decât precedenta. A fi şofer în zona Ancora, mai ales în faţa Şcolii Nr. 28, este o adevărată aventură offroad.

Şmecherii cartierului nu ştiu cum arată un coş de gunoi

Neculai Dobre, un pensionar în vârstă de 80 de ani, ne-a spus că este foarte dezamăgit de mizeria din cartier. "Când m-am mutat aici, în tinereţe, exista un respect al omului pentru ceea ce îl înconjoară. Acum, băieţii ăştia de la Ecosal vin şi dau cu mătura, strâng gunoaiele de la containere şi, din urma lor, vin şmecherii cartierului şi aruncă la loc. Ambalaje, mucuri de ţigară, nu contează. De toate", explică bătrânul. Gălăţeanul spune că toate astea se întâmplă pentru că nimeni nu-i amendează pe cei care aruncă gunoaie oriunde vor. "Dacă poliţia ar da amenzi, i-ar educa foarte repede pe toţi cei care nu ştiu cum arată un coş de gunoi", mai spune Neculai Dobre.

Maidanezi, la tot pasul

În ceea ce priveşte numărul foarte mare al câinilor maidanezi din oraş, zona de la Ancora nu face excepţie. Şi în acest cartier, "Lăbuş" poate fi întâlnit la tot pasul, iar majoritatea celor care locuiesc în zonă deja s-au obişnuit cu prezenţa patrupedelor. Singurele probleme apar când anumite persoane aleg să adăpostească animalele în scările blocurilor. "Şi mie îmi plac câinii, dar cred că locul lor e pe stradă sau în scara blocului. Cine îi iubeşte să îi ia în apartament. Restul să fie duşi în padocuri, că doar de asta plătim taxe pentru ei", spune Toader Ion.

Cele mai multe patrupede sunt în preajma Şcolii 28, iar asta îi îngrijorează pe foarte mulţi. "Probabil că se aşteaptă ca şi la noi să se întâmple o nenorocire până să se ia măsuri pentru reducerea numărului de câini, că altfel nu îmi explic de unde toată delăsarea autorităţilor", mai spune un domn.

Fără parcuri, fără locuri de joacă

Dacă răscoleşti întregul cartier, este foarte greu să găseşti un loc de joacă şi relaxare pentru adulţi şi copii deopotrivă. Nici măcar un maidan, unde băieţii să poată juca fotbal. "Pe vremuri erau parcuri, erau terenuri de sport. Acum, nimic. Peste tot, doar maşini. Atunci, de ce ne mai miră că nu ies copiii la joacă? Unde să se joace?", spune Neculai Dobre, în vârstă de 80 de ani.

În locul garajelor care ar fi trebuit să fie demolate, oamenii şi-ar fi dorit un parc, unde părinţii să-îşi poată duce copiii să se joace, să se relaxeze, să socializeze, iar bătrânii să se relaxeze ori pe o bancă, ori jucând şah sau alte jocuri de societate. Însă, cel puţin momentan, cartierul este sărac în astfel de locuri, iar cei care vor să se relaxeze trebuie să străbată distanţe mari, până în centru sau până în Ţiglina, pentru a găsi un parc.

"Cum în alte cartiere s-au putut pune trei băncuţe, două mese de şah, nişte leagăne şi ceva spaţiu verde, iar la noi nu se poate? E un cartier central, plătim şi noi impozite ca toţi ceilalţi...", ne-a spus o doamnă.

Până la găsirea unei soluţii, locuitorii de la Ancora sunt nevoiţi să se descurce cum pot. "Copiii vor juca în continuare fotbal în curtea Şcolii 28, unde trebuie să plătească, iar părinţii şi bunicii vor continua să-i ducă pe cei mici în parcurile din alte cartiere. Dacă altfel nu se poate, asta este, mergem înainte", spune şi Tănase Marin, preşedinte Asociaţiei de locatari 153.

Maşini parcate pe trotuare

Lipsa locurilor de parcare este o reală problemă pentru oamenii care locuiesc în zona Ancora. Mulţi şoferi îşi lasă maşinile unde găsesc un spaţiu liber, indiferent dacă acesta este pe trotuar sau chiar pe trecerea de pietoni, iar asta îi incomodează atât pe ceilalţi participanţi la trafic, cât şi pe trecători.

"Noaptea rişti să iei bătaie"

Deşi pare un cartier sigur, luminat şi circulat de mii de persoane zilnic, cei din zonă recunosc că au mai fost şi altercaţii şi că cel mai periculos este noaptea, mai ales pe străduţele dintre blocuri, unde îşi fac veacul prietenii lui Bachus. Chiar dacă acum se întâmplă mai rar, cei din zonă ştiu că noaptea rişti să iei bătaie dacă intri pe teritoriul scandalagiilor.

Semnal de alarmă: Copacii stau să cadă peste trecători

O altă nemulţumire a celor prezenţi joi la întâlnirea cu cititorii a fost starea copacilor din cartier. Tănase Marin ne-a spus că, din 1968, de când au fost plantaţi copacii, nu i-a cosmetizat nimeni, aşa că au putrezit şi pot oricând să cadă peste trecători. De altfel, la ultimele furtuni, mai mulţi copaci din zonă chiar au căzut peste maşini, provocând serioase daune materiale.

Ce schimbări aşteaptă oamenii

Cei care locuiesc în cartierul Ancora sunt oameni care vor o schimbare, care vor ca zona lor să arate din nou bine. Domnii care au venit la întâlnirea noastră săptămânală cu cititorii ne-au transmis doleanţele lor, dar şi schimbările pe care şi le doresc.

Ion Toader: "Eu ştiu că atunci când vrei să faci o treabă, o faci cu cap. Atlfel, nu te mai apuci de ea. Aşadar, sper ca Primăria să vină şi să facă ceva cu zona asta a garajelor. Nu ştiu, să vorbească cu toţi proprietarii, să îi despăgubească, să dărâme şi restul garajelor şi să facă repede ceva în loc. Un parc, o parcare supraetajată, ceva. Să nu mai fie atâta mocirlă."

Dobre Neculai: "Cu gunoaiele astea de ce nu se face nimic? Adică, nişte oameni muncesc să le strângă şi alţii le împrăştie la loc. E nesimţire. Să vină poliţia, să dea amenzi, că la români aşa se face educaţie. Cu forţa. Şi cu gropile ar trebui să se facă ceva. Ca să nu mai zic de câini, că sunt foarte mulţi şi ne pun în pericol. Ne-am săturat să ocolim haitele de maidanezi. Vrem să trăim civilizat, ca într-o ţară europeană."

Tănase Marin: "Trotuarele astea sper să fie refăcute, că de aproape jumătate de secol nu s-a mai îngrijit nimeni de ele. Ori ne rupem picioarele, ori ne întoarcem cu 50 de ani în urmă, când era ţărână în loc de trotuare. Dacă nu vor să pună asfalt, măcar să le înlocuiască cu piatră. Cu orice, numai să nu mai fie pline de gropi. Să se cureţe pomii de crengile putrezite, să se planteze alţii. Să vedem şi noi că face Primăria ceva pentru oraş."


CITEŞTE ŞI: UTILITĂŢILE, doar UN VIS pentru unii gălăţeni: "Vrem CANALIZARE, gaze şi ASFALT!"

Citit 2624 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2015 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.