INTERVIU cu directorul AJOFM, Cezar Năstase: ”Fără sprijinul autorităţilor, rata şomajului nu va scădea”

INTERVIU cu directorul AJOFM, Cezar Năstase: ”Fără sprijinul autorităţilor, rata şomajului nu va scădea”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vă întrebaţi câţi gălăţeni nu au un loc de muncă? Aproximativ 18.000, dintre care 15.000 sunt în mediul rural. Iar aceştia sunt doar cei înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

În încercarea de a afla ce soluţii există pentru diminuarea numărului şomerilor din judeţul nostru, dar şi ce acţiuni concrete au fost întreprinse de către AJOFM Galaţi pentru integrarea celor fără venituri stabile în piaţa muncii, am stat de vorbă cu directorul instituţiei, domnul Cezar Năstase.

Născut în Galaţi la data de 17 iunie 1979, actualul director al AJOFM Galaţi a terminat studiile de licenţă la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Danubius, precum şi un masterat în Drept Comunitar, tot la universitatea gălăţeană.

- De câţi ani sunteţi director al AJOFM Galaţi şi care consideraţi că sunt realizările dumneavoastră cele mai importante în această perioadă?

- În instituţie lucrez din 2004, dar funcţia de director o ocup din 2013. Pot spune că sunt primul director din interior, dat fiind că predecesorii mei au fost din afara sistemului, ei provenind fie din învăţământ, fie din mediul privat. Dacă e să vorbim despre realizări, cred că cea mai importantă este faptul că am reuşit să-i fac pe toţi angajaţii să lucreze într-o echipă. Actualmente, cu sprijinul colegilor mei, am reuşit să duc instituţia la statutul de principal actor în ceea ce priveşte formarea profesională, dar şi unul dintre principalii actanţi în domeniul parteneriatelor încheiate pe fonduri europene. În viitorul apropiat, îmi doresc să redeschidem şi punctul de lucru de la Târgu Bujor.

- Care este situaţia actuală a şomerilor? 

- Situaţia nu e tocmai bună, dar cred că poate fi schimbată. Avem constant peste 18.000 de şomeri, dintre care 15.000 provin din mediul rural, iar aproximativ 3.000 primesc şi indemnizaţie de şomaj. Cei mai mulţi şomeri sunt pe segmentul de vârstă 40-49 de ani (aproape 5.000). Cei mai mulţi, aproape 85 la sută, sunt cu studii profesionale/gimnaziale. Noi putem să îi consiliem, să îi informăm vizavi de oportunităţile existente şi să îi plasăm pe piaţa forţei de muncă. Le oferim şomerilor posibilitatea de a face cursuri de calificare, dar şi angajatorilor le oferim facilităţi, dacă încadrează persoane din evidenţa noastră. Trebuie reţinut, însă, că AJOFM nu creează locuri de muncă. Facem tot ce depinde de noi, însă mediul economic şi capacitatea de discuţie şi colaborare a angajatorilor şi angajaţilor sunt factorii care primează.

- Ce măsuri se pot lua, în Galaţi, pentru o scădere semnificativă a ratei şomajului şi, de asemenea, pentru o scădere a numărului beneficiarilor de ajutor social prin Legea 416, mai ales în mediul rural?

- Fără îndoială, este nevoie de investiţii în judeţ, cu preponderenţă în mediul rural, pentru că acolo este grosul şomerilor. Iar prin asta eu înţeleg crearea de mici fabrici sau de puncte de lucru care să atragă oamenii care nu au prea multe calificări, dar care vor să muncească şi să câştige un salariu bun aproape de casă. În municipiu, este păcat că nu profităm de apele care ne înconjoară pentru a face crescătorii de peşte, fabrică de conserve de peşte, sporturi pe apă, zone de agrement. Se puteau crea multe locuri de muncă aşa.

Referitor la Legea 416, poate ar trebui să fie repusă în discuţie şi modificată. Clar nu rezolvăm problema dacă o lăsăm aşa, dar nici nu putem modifica legea, câtă vreme nu îi ajutăm pe oameni cu alte soluţii. Din punctul meu de vedere, cât timp nu se creează facilităţi pentru investitorii din mediul rural, cât timp nu se accesează fonduri europene şi nu există o intervenţie guvernamentală la nivel local sau regional, lucrurilor nu se pot schimba.

- Din ce motiv nu se angajează mai mulţi şomeri prin intermediul burselor de locuri de muncă? Vina aparţine doar angajatorilor sau este şi a potenţialilor angajaţi?

- Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc. Pe de o parte, avem un mediu economic care nu se dezvoltă într-un ritm suficient încât să absoarbă forţa de muncă, iar pe de altă parte nu avem o forţă de muncă suficient de flexibilă, astfel încât să se plieze pe nevoile firmelor. Diferenţele nu sunt doar de ordin cantitativ, ci şi calitativ, având în vedere că existe firme care vor să găsească electricieni, macaragii sau sudori, însă nu au succes. De asemenea, există şi şomeri care dau de locuri de muncă prost plătite sau la distanţă mare de casă, ceea ce iar nu e bine.

- Cât de mult contează implicarea autorităţilor locale în efortul de diminuare a ratei şomajului?

- Contează enorm! Atât implicarea, cât şi neimplicarea lor. E o modă acum să dai vina doar pe primar sau pe preşedintele consiliului judeţean pentru nereuşite, însă aceasta este doar o mică parte a adevărului. În realitate, cel mai important rol este jucat de consilierii locali şi judeţeni, de deputaţi şi senatori, de şefii de servicii publice din subordinea CL sau CJ etc.. Pentru Galaţi ar fi necesar un program pe termen lung, o listă de priorităţi de la care să nu se abată nimeni, indiferent de partidul de provenienţă. Foarte importante ar trebui să fie colaborarea cu cele două universităţi gălăţene, pentru a pune în practică programele şi ideile lor. De asemenea, ar trebui ca autorităţile locale să se pună la masa de discuţie cu cei doi coloşi ai mediului de afaceri gălăţean, Damen şi Sidex, actualmente cei mai mari angajatori, pentru a ne putea dezvolta împreună. Sunt convins că numai prin aceşti paşi ar putea fi atraşi investitori străini, dat fiind că aceşti actori din mediul de afaceri ar putea fi ambasadorii oraşului nostru.

- O companie americană a anunţat că vrea să creeze aproximativ 2.000 de locuri de muncă în 18 luni de la deschidere, în Galaţi. Ce părere aveţi despre asta? Mai aveţi cunoştinţă şi despre alţi investitori care vor să vină în Galaţi?

- AJOFM este o instituţie deschisă la colaborări cu orice angajatori. Din nefericire, nu am reuşit să îi contactăm pe cei de la Computer Generated Solutions, însă sper ca ei să vină în oraşul nostru şi să ofere condiţii serioase de muncă. Despre alţi posibili investitori nu mai am cunoştinţă, însă suntem în discuţii cu o parte dintre principalii angajatori, cu universităţile gălăţene şi cu alte firme de profil pentru a construi parteneriate pe POCU (Programul Operaţional de Capital Uman) şi nu numai. Astfel, încercăm să punem umărul la crearea sau, măcar, la menţinerea locurilor de muncă din Galaţi.

- Ce planuri aveţi pentru anul în curs?

- În primul rând, îi anunţăm pe toţi gălăţenii care se află în căutarea unui loc de muncă că, pe data de 14 aprilie, îi aşteptăm la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, prima pe anul acesta, în holul Universităţii "Dunărea de Jos". De asemenea, ne-am propus să extindem parteneriatul cu ArcelorMittal pentru programul lor de ucenicie, dat fiind că anul trecut am colaborat cu succes. Vrem să mai avem posibilitatea de a oferi burse şomerilor de etnie romă, ca anul trecut, dar şi să accesăm programul POSDRU, pentru cursuri de calificare în mediul rural, pentru evenimente cu studenţii etc..

Citit 4825 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.