Plăteşti apa, dar n-o ai!

Plăteşti apa, dar n-o ai!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există locatari care, deşi sunt cu întreţinerea la zi,  primesc apă rece cu program, pentru că vecinii lor sunt rău-platnici * Zeci de asociaţii de proprietari din Galaţi sunt încă în această situaţie * Soluţii: datornicii îşi achită măcar o parte din datorii sau cine poate îşi trage apă separat şi nu mai depinde de vecini *

Nu puţini sunt gălăţenii care n-au avut apă rece la robinete cât e ziua de lungă, în lunile cu căldură de foc. Din păcate, însă, pe mulţi dintre ei şi  toamna i-a găsit tot fără apă rece. Dacă în cazul rău-platnicilor situaţia este pe deplin motivată, pentru cei care îşi achita conştiincioşi facturile la întreţinere lună de lună, „seceta” de la robinete e motiv de disperare.

De la SC Apă-Canal SA, am aflat care este situaţia la momentul de faţă, în întreg oraşul. Detalii ne-a oferit economistul Mircea Adrian Grăjdeanu.

„Apa rece nu a fost sistată, ci oprită între orele 6.00 şi 21.00. Dacă ar fi fost sistată, ar fi trebuit să asigurăm cisternă cu apă pentru locatari, dar nu cred că se va ajunge la asemenea situaţii în perioada următoare. Niciodată nu am sistat furnizarea cu apă vreunei asociaţii”.

„În proiectul nostru de recuperare plăţilor au fost incluse 106 asociaţii. Dintre aceste, 63 şi-au luat angajamentul că vor plăti şi doar 20 nu au reuşit să o facă. Am cerut să se plătească, în primă fază, doar 30 la sută din suma datorată, urmând ca apoi să se facă plata datoriilor în rate, în lunile următoare”, a precizat ec. Mircea Grăjdeanu.

Tragem concluzia că au plătit - deci şi-au rezolvat momentan problema -   43 de asociaţii din 106. Deci celelalte 63, care nu reuşit sau nici măcar nu s-au angajat să plătească, au apă rece cu program. Trist, într-un oraş european!

„Noi n-avem nicio vină!”

Printre gălăţeni aflaţi în această situaţie se află şi cei din  Asociaţia de Proprietari nr. 605, din Micro 40. Cea care ne-a sesizat la redacţie a fost doamna Anişoara Călin.

„Nu se mai poate aşa, toată ziua nu avem deloc apă rece, până seara, ne-a spus cititoarea noastră. Eu, de exemplu, sunt cu plata la zi şi tot nu am. Să facă cineva ceva! Păi e corect aşa, să suferim şi noi care plătim pentru cei care n-au mai dat bani de ani de zile?”. 

Cum s-a ajuns aici? E drept, asociaţia are datorii destul de mari, iar încasările sunt mici, ne-a spus administratorul Otilia Pârvulescu.

„Faţă de Apă-Canal SA avem o datorie de circa 80.000 de lei, dar acum ni s-au calculat şi penalizări de aproape 120.000 de lei. Deci penalităţile depăşesc în sumă debitul”, adaugă administratorul. 

„În bloc sunt şi circa 30 de chiriaşi ai Primăriei. Chiar dacă unii au datorii mari, Primăria ne-a spus că nu are alte imobile în care să-i mute, aşa că rămân aici.” Păi atunci de ce nu le plăteşte datoriile, dacă altă metodă de a-i „ajuta” nu există.

Din câte am înţeles, mai multe dintre datoriile către furnizori sunt mari, nu doar cele către Apă-Canal. „Uitaţi, ne spune administratorul, avem o scară de bloc cu 30 de apartamente şi datorii de peste 91 de mii de lei. La o altă scară 73 de mii. La alta 83 de mii”.

În aceste condiţii, singura speranţă a locatarilor care merită apă rece pentru că îşi plătesc datoriile pare să fie alimentare separată cu apă. E nevoie, însă, de acte, de proiect, de bani de materiale şi de punere în operă a proiectului.

Şi mulţi gălăţeni s-ar putea întreaba, pe bună dreptate: „De ce să fac atâtea cheltuieli, dacă îmi plătesc datoriile la zi?”

Citit 1368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.