Cazierul judiciar va putea fi obținut în format electronic

Cazierul judiciar va putea fi obținut în format electronic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cazierul judiciar va putea fi obținut și în format electronic, potrivit legii adoptate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Legea prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în format electronic a fost adoptată de Camera Deputaţilor în luna decembrie. Concret, actul normativ prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în format electronic. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, se vor stabili procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a unei persoane fizice sau juridice, în baza unei cereri. Acesta se eliberează în prezent la ghișeu, la secțiile de poliție, în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

Citit 763 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.