”Saga neştiută a Galaţilor”, primită călduros la Tecuci
Foto: Henry Codenie

”Saga neştiută a Galaţilor”, primită călduros la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Timp de două zile, Victor Cilincă a fermecat, încă o dată, lumea culturală a Tecuciului, cu ocazia lansării cărţii sale „Saga neştiută a Galaţilor din anii 1917-1918”, la Biblioteca Municipală „Ştefan Petică”, la galeria Helios.

A ţinut să-i fie aproape şi să-l prezinte profesorul Ghiţă Nazare, criticul şi istoricul literar tecucean Ionel Necula, dar şi scriitorul Vasile Ghica.

"Victor Cilincă este un formidabil om de cultură. Îl cunoaştem ca scriitor, jurnalist, pictor şi alte profesii. Aveţi deci în faţă un om de mare valoare, parcă descendent din perioada Renaşterii. A crescut în spiritul dragostei pentru istorie. Are scoase de sub tipar peste 30 de cărţi în diferite domenii. Publică în reviste din SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa şi România. Are peste 40 de piese de teatru, în anii 2007 şi 2015 a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru teatru. În anul 2015, i-a apărut lucrarea „Abecedarul istoric al Galaţiului” iar în acest an volumul „Saga Galaţilor din anii 1917-1918”, cărţi în care Victor Cilincă face o istorie emoţională, simţită, trăită parcă de fiecare cititor", a remarcat dl. Nazare. Cuvinte de preţuire pentru scriitorul, dar şi pentru omul  Victor Cilincă a avut şi tecuceanul  internaţional Vasile Ghica: "Victor a scris, dar a şi citit cu lăcomie. Anul trecut, am fost vizitaţi de o mare personalitate a lumii, la Festivalul internaţional al aforismului. Victor a venit pentru un interviu, s-au retras undeva şi, după câteva ore, în care au trecut prin istorie, prin istoria religiilor, a masoneriei, prin numerologie,  că abia i-am putut scoate de acolo, oaspetele nostru a spus: Domnule, ce om tulburător!”.

Directoarea generală a Bibliotecii, Ionica Nasie, a fost foarte meticuloasă în pregătirea manifestării, documentându-se riguros pentru a-şi prezenta oaspetele cum se cuvine. Ea a observat în finalul discursului: „Victor Cilincă s-a distins ca unul dintre cei mai buni şi mai generoşi oameni de cultură pe care îi avem”.

Scriitorul şi jurnalistul gălăţean a vorbit cu pasiune despre istorie, neuitând să menţioneze rolul pe care l-a avut Tecuciul în Primul Război Mondial. Şi, pentru că are cu ce să se laude, dar şi pentru că aria preocupărilor sale este foarte complexă, Victor Cilincă le-a prezentat fragmente din piesa radiodifuzată „Generalul generalilor”, piesă în a cărei distribuţie s-au aflat actorii Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Dan Condurache, Monica Davidescu, George Ivaşcu – actual ministru al Culturii. A doua zi, Victor Cilincă i-a întâmpinat, la o discuţie amicală, despre istorie, literatură şi alte lucruri valoroase, pe elevii de la Colegiul Naţional "Spiru Haret", însoţiţi de profesoarele Liliana Maxim şi Luminiţa Nicolau.

Prezenţa caldă a scriitorului gălăţean Victor Cilincă i-a determinat pe elevi să pună o sumedenie de întrebări, discuţia lungindu-se, fără ca nimeni să mai ţină cont că timpul zboară. Tinerii au avut tot felul de curiozităţi „Care trebuie să fie rolul şi rostul literaturii în rândul elevilor”, „Cum trebuie făcute documentările” sau "Cum vă alegeţi personajele?". Cei care au adresat cele mai interesante întrebări au fost premiaţi cu volumele lui Victor Cilincă, cumpărate ad-hoc, în acest scop, de Biblioteca Municipală din Tecuci.

Citit 1450 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.