Se poate începe oricât de târziu

Se poate începe oricât de târziu
Momentele de sinceritate ale poetului Rotaru, plasat între poeta Cezarina Adamescu şi publicistul Ghiţă Nazare, preşedintele Salonului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Poeta Cezarina Adamescu i-a dăruit unul dintre sonetele sale autorului cărţii de versuri "Simfonie neterminată", lansată pe 6 noiembrie, la Salonul Cultural "Armonii de toamnă", al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, condus de prof. Ghiţă Nazare. Prezentatoarea a primit mulţumirile poetului emoţionat, "ca de la poet la poiată", a şarjat cu autopersiflare ghiduşă aceasta, mai în vervă ca niciodată. 

Crescut în greutăţi, ca orfan de tată, căci părintele i s-a prăpădit la Cotul Donului, poetul de carieră târzie Paul Rotaru a rămas însă un optimist care te molipseşte. Chiar dacă în scris este melancolic. L-am cunoscut mai bine în anii ´80, la ICCPAM, unde lucram amândoi, iar munca în acest institut de prestigiu de pe platforma Combinatului a făcut astfel legătura firească dintre cele două foarte diferite lansări de carte din cadrul salonului, căci monografia "Cronicile Combinatului", de Petru Todoran, a adus, cu exactitate, şi poezia tinereţii trecutului, chiar dacă într-o muncă grea şi periculoasă. De altfel, şi poeta Cezarina Adamescu a lucrat o viaţă în Combinat, ca bibliotecară. În sală, foşti directori CSG şi oţelari pensionari, chiar şi enerica fostă macaragiţă Victoria Băleanu. Au fost alături la lansări prietenii salonului - cititori, prozatori, poeţi, epigramişti (a scris pe loc despre lansări Vasile Manole), unii venind de la orele Universităţii Vârstei a III-a, de pe "platforma" Universităţii "Dunărea de Jos".

"El a găsit calea cea mai scurtă către eternitate, prin poezie" - "o oază în care se refugiază", face poezie cu "o sublimă detaşare", dar şi cu "o reală preţuire pentru valorile noastre naţionale", "poezia slujindu-i drept reazem al vârstei", a spus poeta, în prezentarea sa.

"Poezia mi-a venit târziu, dar atunci când a venit nu i-am mai dat drumul!" - a mărturisit Rotaru, la această a şasea carte "forjată" de el, toate în ultimul deceniu. Şi, demn de Cartea Recordurilor, a debutat editorial la 70 de ani, mult mai târziu chiar şi decât Arghezi.

Descoperit de poeta Angela Baciu, Rotaru s-a apucat serios de treabă, scrie o poezie cu rimă clasică fără cusur, cu modernitatea cuvenită, despre care vorbeşte cu o frumoasă modestie: "Mă consider un începător".

Citit 2008 ori Ultima modificare Duminică, 17 Noiembrie 2019 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.