Ziaristul şi scriitorul gălățean Ilie Tănăsache împlinește 90 de ani

Ziaristul şi scriitorul gălățean Ilie Tănăsache împlinește 90 de ani
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Scriitorul gălățean Ilie Tănăsache împlinește pe 29 aprilie 2021 vârsta de 90 de ani. Un eveniment pe care îl consemnăm din multe pricini, dintre ele amintind măcar două: apropierea sa de viața culturală a urbei, cât și numărul important de ziariști ai locului cărora el le-a marcat începuturile în meserie.

Un succint CV: Ilie Tănăsache, prozator, publicist, scenarist, s-a născut în urmă cu nouă decenii la Independența, județul Galați. Școala primară a absolvit-o în comuna natală. Apoi a urmat Școala Profesională CFR, Liceul "Vasile Alecsandri" și Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic din Galați. Este absolvent al Facultății de Ziaristică din București. A lucrat ca reporter, șef de secție și redactor șef adjunct la ziarul "Viața Nouă" din Galați, de unde s-a transferat ca secretar literar la Teatrul Dramatic din urbea noastră. Din 1969, a devenit redactor publicist comentator la "Scânteia", iar după 1989, la "Adevărul", săptămânalele "Parlamentul", "Actualitatea medicală" și redactor șef la Editura Doris București. Este din anul 1967 membru al Uniunii Scriitorilor din România. A editat în jur de 30 de volume - romane, proză scurtă, publicistică, cărți pentru copii. Romanul "Mâine cu mare dragoste" a fost tradus în 1979 în limba slovacă. A scris scenarii de film artistic - unul regizat de Mircea Veroiu, altul de Dan Necșulea, la ultimul fiind și coscenarist. Între distincții amintim: premiul I pentru volumul destinat celor mici "Azor cel Verde" (1972); premiul național de publicistică (1982); premiul I al Interviziunii pentru filmul "Lansarea" (unde este coscenarist), distincție primită în 1984.

Gălățeanul Ilie Tănăsache s-a remarcat prin prozele și scenariile sale cu subiecte interesante, mereu având oamenii în prim-plan, cât și prin longevitatea sa în publicistică, mare parte dintre reportajele lui promovând fapte care au propulsat Galațiul pe plan național. În timpul celor aproape 20 de ani cât s-a aflat în prim-planul ziaristicii locale, a sprijinit mulți tineri dornici să acceadă în meseria de gazetar, practic toată noua generație de publiciști de la fostul ziar local "Viața Nouă". În numele lor, al celor ce încă trăiesc și al celor plecați la Ceruri, precum și în numele tuturor gălățenilor care-l știu și-l apreciază îi doresc să aibă parte în continuare de ani mulți cu sănătate și bucurii.

Citit 1752 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.