S-a lansat „Istoria oraşului Galaţi” - ediţie revizuită

S-a lansat „Istoria oraşului Galaţi” - ediţie revizuită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A doua ediţie a cărţii „Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918”, al cărei autor este istoricul Paul Păltănea, a văzut lumina zilei la Editura „Partener”. Lansarea oficială  a avut loc la sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urechia”, gazdă fiind profesorul Ilie Zanfir, directorul instituţiei.

Erau prezenţi părintele Eugen Drăgoi, directorul Editurii „Partener”, cel care a continuat munca profesorului Paul Păltănea,  istorici de la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie Galaţi, bibliotecari, studenţi, profesori. Plus nora profesorului Păltănea, la care s-a adăugat  o sală arhiplină de prieteni ai cărţii şi ai istoricului evocat,  oameni care prin prezenţa lor au demonstrat respectul şi interesul pentru amintita lucrare.   

În lipsa autorului, plecat la cele veşnice, au vorbit despre „istoricul de serviciu al Galaţiului” cei care i-au continuat munca de revizuire şi adăugire a cărţii, pentru ca informaţia de maximă importanţă pentru noi să ajungă la tipar.

Prima editare a cărţii a avut loc între 1995-1996 şi materialul adunat în cele două volume a constituit lucrarea de doctorat a profesorului Paul Păltănea, sub îndrumarea istoricului C.G.Giurăscu.  

„Editura Partener este bucuroasă să dea cititorilor interesaţi  a doua ediţie a acestei cărţi,  a deschis calea discuţiilor părintele Eugen Drăgoi. Cea de-a doua ediţie revizuită şi adăugită cuprinde documente şi informaţii pe care autorul le-a adunat în anii de dinainte de a pleca la cele veşnice.

Este impresionantă munca domnului Păltănea care a strâns şi a parcurs mii de documente. Personal, ocupându-mă de  această a doua ediţie, am fost impresionat de ştiinţa autorului de a selecta informaţii din toate sferele de activitate: economic, social, cultural-spiritual, politic, administraţie... Consider că orice demers în trecutul istoriei oraşului nostru, şi nu numai, nu poate să înceapă decât cu profesorul Paul Păltănea”.

Vorbitorii au menţionat importanţa celei de-a doua ediţii, dar nu au scăpat din vedere greutăţile prin care istoricul Paul Păltănea a trecut în vremea fostului regim, când i-a fost reţinută diploma de doctorat (susţinut în 1973) vreme de mai bine de două decenii. Despre faptul că prima ediţie a acestei cărţi a aşteptat lumina tiparului peste douăzeci şi cinci de ani.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, l-a caracterizat pe istoricul Paul Păltănea drept un împătimit al informaţiei corecte, care şi-a privit cu acribie munca şi a impus aceasta şi celor cu care a lucrat sau care i-au utilizat informaţiile.

Nu au lipsit aprecierile şi gândurile bune, frumoase care au fost rostite de actorul Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, care a precizat că numele Dramaticului din Galaţi se datorează domnului Păltănea”.

Letiţia Buruiană, director adjunct la „V.A. Urechia”, a  recunoscut că „este ceea ce este şi datorită profesorului Paul Păltănea” şi a scos în evidenţă sensibilitatea istoricului.

„În momentul când a făcut donaţia de carte instituţiei noastre ne-a spus că ne lăsă prin cărţile sale «o strânsură de lumină». Dumnezeu să-l odihnească în pace şi sunt sigură că de acolo de sus se bucură că munca Domniei sale nu a fost uitată”.  

În contextul manifestării, directorul Ilie Zanfir a anunţat că Biblioteca „V.A.Urechia” a botezat o sală a instituţiei cu numele istoricului Paul Păltănea.

Citit 1812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.