Politicul în teatre şi muzee: Se cutremură scaunele din Cultură

Politicul în teatre şi muzee: Se cutremură scaunele din Cultură
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar dacă, teoretic, cultura nu ar trebui sa fie în niciun fel dependentă de politic, din păcate, de câţiva ani, lucrurile se amestecă şi în acest domeniu, astfel că am încercat să aflăm în ce măsură rezultatul alegerilor parlamentare poate determina schimbarea şefilor instituţiilor culturale locale.

La Direcţia pentru Cultură decide ministerul

Singura instituţie culturală din municipiul nostru subordonată direct Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional este Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi. Directorul executiv al acesteia, Cătălin Negoiţă, a fost validat în funcţie în octombrie 2010, prin ordin al ministrului, ca urmare a concursului susţinut pentru ocuparea respectivului post, unde l-a înlocuit pe Sergiu Dumitrescu. În urma evaluărilor pe primii doi ani de activitate, Negoiţă a primit "foarte bine" de fiecare dată. Fiind funcţionar public, în cazul lui nu este vorba despre un mandat cu termen fix. Înainte de a ajunge la Direcţie, Cătălin Negoiţă a fost director general al postului local de televiziune Express Tv şi lector dr. la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Nu a fost şi nu este membru în niciun partid politic. În eventualitatea că, după alegerile parlamentare, ministerul ar putea organiza un nou concurs, am vrut să ştim ce va face Cătălin Negoiţă, dacă va mai candida sau nu. Răspunsul său a fost scurt: „Nu ştiu”.


Vasiliu, primul director vizat

Teatrul Muzical şi Teatrul Dramatic sunt subordonate Consiliului Local, iar Muzeul de Istorie, cel de Artă Vizuală, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” sunt subordonate Consiliului Judeţului.
Vlad Vasiliu este manager general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din anul 2005. I-a expirat mandatul la 1 octombrie 2012. Are doi adjuncţi - pe Gabriel Constantinescu, director artistic şi pe Tiberiu Cazan, director tehnic. În plus, după comasarea cu Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, când acesta din urmă şi-a pierdut statutul juridic, ajungând secţie a Dramaticului, Stelian Stancu a devenit directorul secţiei Păpuşi, aşadar Teatrul Dramatic este, în prezent, instituţia cu patru directori. Vlad Vasiliu a fost membru fondator al UFD, în 1996. După ce această formaţiune a fuzionat cu PNL, s-a retras din politică.
În şedinţa de Consiliu Local din 15 decembrie se va lua în discuţie organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiei de manager la Dramatic. Vlad Vasiliu spune că, deşi are dreptul să mai candideze pentru încă un mandat, nu ştie dacă o va mai face sau nu. Ştiind de mai bine de două luni că va fi schimbat, ne-a mărturisit că l-ar susţine pentru această funcţie pe regizorul Ţino Geirun, care în ultimii ani a montat mai multe spectacole pe scena gălăţeană.


Listă pentru susţinerea lui Vlad Vasiliu

Lansarea, luni, a unei cărţi în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” a fost şi ocazia pentru strângerea de semnături întru susţinerea directorului instituţiei, actorul Vlad Vasiliu. Scriitorul Mirel Floricică, coordonatorul lansării, a făcut apel către cei prezenţi în foaierul teatrului ca să semneze într-un tabel, vorbitorul invocând pericolul ca managerul să fie schimbat „cu un chelner”. De altfel, şi în presă au apărut în ultima vreme ştiri despre posibila schimbare a actorului Vlad Vasiliu cu fostul director al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, conservatorul Răzvan Avram. (Victor Cilincă)


La muzee, bibliotecă şi CCDJ, mandatele expiră anul viitor

Cristian Căldăraru este director al Muzeului de Istorie din anul 2007. Mandatul său va expira în martie 2013. Înainte de a ajunge în această funcţie a fost profesor de istorie la Şcoala Nr. 2 şi la Liceul de Artă „D. Cuclin”. Este membru PSD din 1994 şi spune că va rămâne în acest partid şi după ce nu va mai fi director.
Dan Basarab Nanu este director al Muzeului de Artă Vizuală din decembrie 2003. Mandatul său expiră la sfârşitul lui februarie 2013. Are un director adjunct economic, pe Gabi Toma. Înainte de a ajunge la cârma muzeului, a fost directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi a lucrat ani buni la Muzeul de Istorie. Nu face parte din niciun partid.
Camelia Moroianu (fostă Burluc) este directoarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din ianuarie 2004. Înainte a lucrat ca ingineră la Direcţia Tehnică a ICMRS. Mandatul său expiră la sfârşitul lunii februarie 2013. Este membră PDL, începând din 2002. Are doi adjuncţi, Mădălin Şerban - director ştiinţific şi Viorica Paţilea, director economic.
Ilie Zanfir este directorul Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” din Galaţi din aprilie 2007. Înainte a fost consilier al primarului Dumitru Nicolae şi, anterior, director al Clubului SIDEX. Este membru PSD din 1999. La Bibliotecă este secondat de două doamne în postura de director adjunct - Letiţia Buruiană şi Geta Eftimie. Mandatul său expiră în martie 2013.
La Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Sergiu Dumitrescu a fost numit în funcţia de manager general în decembrie 2010, după ce ocupase acelaşi fotoliu în perioada 2001-2005. Ulterior, a mai fost responsabil PR la Camera de Comerţ şi Industrie şi, respectiv, director la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. Este membru PSD din anul 2000. Mandatul său expiră la sfârşitul lui noiembrie 2013. Nu are adjunct, postul fiind proaspăt restructurat.

Gata cu emoţiile schimbării la Muzical

Teodor Niţă este, din luna octombrie a acestui an, prin concurs, managerul Teatrului Muzical „Nae Leonard”. Mandatul său este pe o perioadă de cinci ani. Niţă a fost numit interimar pe această funcţie în urma scandalurilor iscate în timpul directoratului lui Florin Melinte. Înainte, Teodor Niţă a fost decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” şi solist de operă şi operetă la teatru. Nu este aliniat politic.
În concluzie, o schimbare de conducere este foarte posibilă, deocamdată, doar la Teatrul Dramatic, urmând ca la primăvară să se organizeze concursuri la patru dintre instituţiile culturale. Ce va fi la Direcţia pentru Cultură vom vedea după alegerile parlamentare.

Citit 6734 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 17:37

9 comentarii

 • postat de Patricia
  Joi, 13 Decembrie 2012 09:21
  Gresit! Dan Basarab Nanu mai are un director si anume Hadambu Ion - directorul administrativ, cel care este responsabil cu tot dezmatul care are loc in acea institutie de cultura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de andreea
  Duminică, 09 Decembrie 2012 19:52
  Pentru gălăţeanul fără nume. Eu aş zice mai curând cetăţeanul de aiurea că dacă era gălăţen vedea ce muzee avem în Galaţi. Ca să spun drept până acum ceva timp nici eu nu ştiam, dar după grozava expoziţie dedicată persoanelor nevăzătoare, am avut curiozitatea să vizitez cele trei locaţii ale Muzeului de Istorie. SUPER!!!! Chiar avem trei edificii
  pentru păstrarea istorie locale, cu care ne putem mândri dacă suntem GALATENI. Bravo lor şi ţineţi-o tot aşa. Nu mor caii când vor cârcotaşii şi frustraţii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 07 Decembrie 2012 19:35
  Jos palaria pentru cei care trudesc la Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” dar pentru muzeul de istorie... ce sa spun? Mai exista ceva ...? Ca noi nu prea l-am vazut pe "scena" comunitatii galatene... cum e directorul si angajatii (unii!) ... deci e bine de schimbat aici - "la vremuri noi, oameni noi" ... de adus din afara , poate din strainatate ... da ... cu doctorat e o idee ... important sa fie un om competent care sa "ridice" muzeul si istoria galteana... ca avem, nu gluma... de Barbosi numai daca amintim... cine mai stie ceva de acel castru roman?
  Promovati cultura galateana...
  0
  0
  Raportează
 • postat de iulia
  Joi, 06 Decembrie 2012 20:56
  Am toata admiratia pentru toti actorii care au jucat si in special pentru actorul Vlad Vasiliu dupa ce l-am vazut evoluand exceptional in rolul lui Ion din” Napasta”. Aplauze necontenite maestre, acestea conteaza, restu-i limita si efemeritate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cnsas
  Joi, 06 Decembrie 2012 19:10
  E chiar misto sa ai un turnator dovedit director la un teatru. Keep going, Galati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pinochio-din Cutia de pantofi
  Joi, 06 Decembrie 2012 11:29
  Daca "politicul"intra brutal in destinele oamenilor din sectorul Culturii ,in cel mai scurt timp se organizeaza o superba "dezorganizare'' Cazul "melinte" este antologic nu numai in Galati, dar si in tara. La fel cazul ex-senatorului Mircea Diaconu ,cu falsa lui "moralitate " indusa pe "sticla" tv. Cred ca si biserica trebuie sa stea "tiha"sa-si vada de muzeele ei, dand sfaturi blande mai ales demnitarilor iesiti la pensie. Cultura este un lux necesar facuta "sa traiasca" prin oameni nascuti pentru aceasta meserie. Dati-le libertate si BANI ! (uitasam de sedii)
  0
  1
  Raportează
 • postat de mircea
  Joi, 06 Decembrie 2012 10:08
  Jos cu porcul de Negoita sub al carui mandat se darama/construiesc, case in zone protejate. Sa faca ciorbe la televizor,asa cum este obisnuit. Ce fata de purcel !!!!!!!!!!!!!!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Bravo pentru dramatic și muzical, pentru a lor activitate !!
  Joi, 06 Decembrie 2012 09:10
  Bine că s-a rezolvat la Teatrul Muzical pentru că mare ,,bairam'' era acolo cu Florin Melinte. Sper ca la Teatrul Dramatic să continue aceiași conducere pentru că merg pe un drum bun, de calitate, cu fonduri financiare reduse. Bravo lor!!! În Grădina Botanică este mare plictiseală, muzeul fiind o casă de odihnă pentru a lor ,,refacere intelectuală'' închiși într-o curte cu taxe de intrare pentru a lor protecție, doar se fac că muncesc, contribuabilul gălățean să plătescă, sunt bani, ce naiba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CNSAS
  Joi, 06 Decembrie 2012 09:08
  Caldarare! cine vine in locul tau? Ca nici in USL pe "Dunare ade Jos" nu esti avantajat. Poate vine cineva care are doctoratul. Ca tu si la masterat stai cam rau.
  1
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.