Neagu Djuvara: „Toată străinătatea ştie că România este o ţară coruptă până la rădăcini”

Neagu Djuvara: „Toată străinătatea ştie că România este o ţară coruptă până la rădăcini”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

 „La noi a dispărut ideea că furtul e o crimă”, a adăugat, cu tristeţe, maestrul


Miercuri, după ce a primit din partea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi titlul de Doctor Honoris Causa, Neagu Djuvara a poposit, pentru câteva minute, la Comunitatea Elenă din Galaţi, unde a vizitat expoziţia „Familia Chrissoveloni – un destin european”. Avându-l ghid pe descendentul acestei familii, domnul Ioan Chrissoveloni, distinsul oaspete a admirat cu plăcere imaginile, făcând comentarii pe marginea multora dintre ele, rememorând fapte şi întâmplări din perioada interbelică, între familiile Djuvara şi Chrissoveloni existând o veche şi strânsă relaţie de prietenie. Cu prilejul venirii la Galaţi, domnul Djuvara a dorit să ajungă şi la Ghidigeni, la conacul familiei Chrissoveloni. „Am vizitat cu mult interes locul unde se păstrează atâtea urme de la familia Chrissoveloni, care a jucat un rol  atât de însemnat în economia ţării noastre şi în societate. Plec cu o frumoasă amintire după vizitarea conacului de la Ghidigeni şi a acestei expoziţii”, a mărturisit, la final, Neagu Djuvara.

 "De la mama am învăţat cinstea"

Şi a mai spus maestrul Djuvara câteva cuvinte demne de reţinut: „Două lucruri m-a învăţat mama, de când aveam doi ani: primul a fost să nu mint niciodată. Am minţit o singură dată în viaţă, când am făcut un păcat mare, dar păcatul fusese forţat, ca să zic aşa: adică, dacă o cucoană măritată se bagă în patul tău, păcatul  ăla e niţel mai mic decât dacă tu ai alerga după ea. Dar când m-a întrebat bărbat-su dacă a fost spurcata împreunare cu nevastă-sa, am zis că nu, că noi eram numai pretini. Acolo nu puteai să spui adevărul, fiindcă însemna că îi faci ei necazuri, deci  era… moral să minţi. Şi am mai învăţat, tot de la mama, cinstea. Şi acesta e lucrul care lipseşte cel mai mult în România. Să ştiţi că cinstea este un lucru foarte larg: faptul că eşti exact la întâlnire, faptul că îţi ţii cuvântul după ce ai promis ceva, toate acestea fac parte dintr-un ansamblu. Am spus întotdeauna că, dacă aş fi avut puterea să guvernez România câţiva ani, aş fi îndemnat corpul de învăţători ca să pună accentul, în plus pe lângă a învăţa alfabetul, aritmetica şi tot ce mai este, pe ideea că furtul este una dintre cele zece crime prevăzute  de decalogul lui Moise. Or, la noi, a dispărut ideea că furtul e o crimă. Toţi spun, lasă că mă aranjez eu. După câteva generaţii în care copiii să înveţe că nu mai trebuie să fure, s-ar schimba naţia. În momentul de faţă se fură de la vlădică până la opincă. Toată lumea fură. E o tragedie. Când mă uit la televizor aflu despre încă un primar, despre încă un fost ministru că au furat –  toţi sunt hoţi. Toată străinătatea ştie că România este o ţară coruptă până la rădăcini, până la măduvă”, a mai spus Neagu Djuvara, în vizita sa la Comunitatea Elenă din Galaţi.        

Citit 15444 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 18:46

10 comentarii

 • postat de voinea
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 23:23
  ".. Când mă uit la televizor aflu despre încă un primar, despre încă un fost ministru că au furat – toţi sunt hoţi. Toată străinătatea ştie că România este o ţară coruptă până la rădăcini, până la măduvă”, a mai spus Neagu Djuvara, în vizita sa la Comunitatea Elenă din Galaţi. ..." Sa nu uitam ca maine sunt alegerile parlamentare si in ultimii 23 de ani tara a fost distrusa economic de oameni corupti, in frunta cu Adrian Nastase. Sant sanse ca alegerile sa fie castigate de o alianta unde coruptia predomina,ajutata fiind si de Dan Voiculescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 21:33
  intotdeauna un om ce spune un adevar deranjant e blamat. de adevaratii turnatori si fosti colaboratori cu secu. nu va e rusine?
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt. lamurire
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 20:43
  La noi dezinformarea si deruta aferenta fac parte din meniul zilnic al multora. Omul e absolut nepatat. Confuziile se fac in legatura cu alti trei liberali. Asa cum s-a specificat deja Djuvara a lipsit din Romania din 1944 pana-n 1990 si e un reper moral si intelectual desavarsit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfa
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 17:19
  Cand stiti atat de putin de istorie, de cultura, numai praduitorii si altii ca si el pot vorbi !

  Sa fiti sanatosi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fost detinut pt. @detinutului politic
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 14:11
  Aveti dreptate : si c. b. stolnici a fost turnator la securitatea comunista !!! Amandoi sunt cam din acelasi aluat....... !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bascalia comediantilor
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 13:27
  Cainta transforma pacatosul in bun crestin ,dar ce te faci cand si "vladica"fura . Hotia ,minciuna,crima sunt acte de supravietuire intre puscariabili . Cum sa "reconstruiesti " o societate distrusa moral? Numai in valorile europene !
  0
  0
  Raportează
 • postat de @detinutului politic
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 13:03
  Este o grava confuzie ,cu alt senior liberal,Neagu Djuvara nu a fost in tara din `44 pana in 1990.
  0
  0
  Raportează
 • postat de praduitor
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 11:47
  Toata strainatatea stie ca ai fost un praduitor la securitate liberalule!
  0
  0
  Raportează
 • postat de caraivan
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 09:40
  Unul din putinii PNL-isti care a avut curajul sa-i transmita public lui Cacarau ca e un nimeni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fost detinut
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 08:38
  Dar strainatatea stie ca el a fost turnator la securitate ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.