Galaţiul ar putea redeveni lampadoforul masoneriei româneşti

Galaţiul ar putea redeveni lampadoforul masoneriei româneşti
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prima lojă masonică din România a luat fiinţă la Galaţi, în 1733


La Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” s-a desfăşurat, vineri, conferinţa publică ”Repere gălăţene în istoria masoneriei româneşti şi universale”, organizată de Marea Lojă Naţională a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti, instituţia gazdă şi Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale ale României. M:.M:. dr. Viorel Dănacu a declarat: „La Galaţi a luat fiinţă prima lojă masonică din România, la 1733, de aceea, Galaţiul trebuie să redevină pentru francmasoneria română lampadoforul, locul unde nu s-a stins niciodată lumina. La anul, în toamnă, aici va avea loc Conferinţa Masonică Danubiană”. 

Letiţia Buruiană a vorbit despre recentul parteneriat prin care oaspetele de la Bucureşti a propus reprezentanţilor Bibliotecii „să adunăm informaţii, documente, care să probeze activitatea masonică în Galaţi şi care să ateste posibila apartenenţă a lui V. A. Urechia la masonerie”.  Dr. Adrian Pohrib, director al Serviciului Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, a vorbit  despre activitatea Lojei Discipolii lui Pitagora din Galaţi şi a apreciat deschiderea manifestată de conducerea Arhivelor Naţionale care, din 2012, a pus la dispoziţia cercetătorilor fondul de arhivă Francmasoneria Română care cuprinde documente datate în perioada 1921 – 1935.  

Tot ieri, s-a deschis expoziţia „Mărturii documentare ale istoriei masoneriei româneşti” (ce va putea fi vizitată doar până duminică), a fost lansată revista „Cuvânt Masonic”, editată de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti şi a fost donată colecţia acestei reviste bibliotecii gălăţene. M:.M:. dr. Viorel Dănacu a declarat: „Mă înclin în faţa doamnei Valentina Oneţ, care a scos în evidenţă lucruri extraordinare legate de V. A.Urechia. Cu siguranţă, acesta a fost iniţiat, pentru că a fost înconjurat de marii cărturari ai vremii”.

Citit 4581 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.