Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Elicea” - povestea unui simbol al oraşului
Foto: Foto: Victor Cilincă

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Elicea” - povestea unui simbol al oraşului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În zona cea mai bătută de gălăţeni, cel puţin din primăvară până-n toamnă, simbolurile se amestecă, îşi fac o concurenţă acerbă. Am menţionat deja, în articolul despre statuia lui I. C. Brătianu, părerea arhitectului Sergiu Porumboiu, preşedintele filialei teritoriale a Ordinului Arhitecţilor din România: „un rebut, fie el şi simbolic”. Şi Elicea nu poate sta înghesuită alături de statuia lui Brătianu. Care şi ea a fost iniţial în port, dar „măcar se încadrează aici, artistic vorbind, în nevoile zonei”.

„Nu „se pupă” cu statuia!"

„Pentru mine ca artist, nu există nicio potrivire - nu „se pupă” statuia cu Elicea, mi se pare aberant şi de prost-gust!” – spune Aurel Manole, preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici: „Ar trebui mutată, ori statuia, ori Elicea; este nu numai părerea mea, ci şi a mai multor artişti.” Simbolul pe care navaliştii, în special, îl respectă şi care, spunem, ar trebui recuperat de oraşul-port, „s-ar fi justificat în Port sau la intrarea în oraş. Un oraş trebuie să aibă o unitate estetică - soclul ar fi trebuit realizat de un plastician. Au găsit şi ei un suport-acolo, care nu intră în armonie cu restul.” Manole compară lucrarea cu cele dintr-un curent al anilor ´60 din SUA, când „obiecte minimale” - o furculiţă sau o mistrie – erau mărite şi aşezate pe socluri, ba chiar Marcel Duchamp a expus într-un muzeu de artă un scaun de WC, dar „astea au trecut, ca orice curent în artă. Asta a fost odată…”.

Amintirea oraşului naval

„Cei care urăsc atât de mult Elicea n-au habar de istoria modernă a Galaţiului! Este un simbol pentru ce au creat inginerii, lucrătorii gălăţeni, nu contează că a fost pe timpul comunismului, ei au făcut-o!” – ne-a spus ing. Ion Mocanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, fost director general tocmai la Şantierul Naval Galaţi (SNG). La vremea plasării monumentului, era inginer şef la SNG şi îşi aminteşte că la inaugurare a fost şi ministrul Industriei, Necula, şi ministrul Finanţelor. Mai târziu, acelaşi Mocanu a coordonat şantierul pentru monumentele taberei de sculptură în metal din apropierea Elicei, apoi a obţinut sponsorizări pentru vopsirea monumentelor taberei. Elicea, mai spune, pentru care s-a creat o matriţă, este din bronz, dar fără tratament special ca pentru nave, şi e realizată din materialul recuperat de la turnarea marilor elice. Sigur, ca poziţionare, nu încap una peste alta şi Elicea, şi statuia, admite inginerul şi crede că „singurul loc potrivit pentru amplasare este părculeţul de la NAVROM, din faţa hotelului „Mercur”.”

Nave pe socluri

Elicea evoca Şantierul Naval, dar şi performanţa de a deveni, din importator de elice japoneze, exportator. „Înainte de anii ´70, când nu existau siderurgişti, importanţa ne-o dădeau constructorii navali – dacă nu se învârte elicea, mori pe mare! Aveam mulţi docheri, în jur de 19.000 de muncitori în construcţii şi reparaţii navale – asta însemnau vreo 80.000 de oameni cu familii cu tot! Elicea e un simbol al oraşului cu deschidere la Dunărea fluvială şi maritimă – prin ce alt simbol să fie reprezentat, o vacă, un barman?!” Este drept, din ´96, când mărirea taxei de canal la Sulina a închis practic portul Galaţi, mai vin câteva vase pe lună – înainte intrau şase pe zi! Dar nu trebuie să ne uităm performanţele! Inginerul aminteşte că şi alte oraşe, precum Constanţa, a plasat nave pe socluri. Din câte ştim, şi Primăria Galaţi intenţionează să plaseze o şalupă la intrarea în oraş.

Al doilea mare şantier din imperiul otoman

„80 de ani de la înfiinţarea Şantierului Naval” – scrie pe soclul „monumentului” ridicat în Galaţi, port important, în 1973. Şantierul fusese de fapt înfiinţat de Gheorghe Fernic în 1905, corectează acum cercetătorul Tudose Tatu. Atunci, Fernic primea concesiune pentru două hectare din suprafaţa de astăzi a DAMEN-ului, după ce, în 1893, cumpărase atelierele de reparaţii ale morii lui Epaminonda A. Lambrinide. Tatu propune deci înlocuirea plăcii şi, poate, reamplasarea Elicei pe locul vechiului şantier naval militar turcesc, al doilea prin capacitatea sa în întreg imperiul otoman, imediat după Constantinopol. Aici se construiau, pe la 1785-1788, şapte nave militare maritime de mare capacitate! Locul lansării la apă (după ce era chemat şi un vraci, care alegea ziua fastă): cam în dreptul restaurantului „Panoramic” de azi. 
Elicea a fost turnată sub îndrumarea celebrului tehnician Mircea Roibu (1925 – 2012), cel care a turnat piese speciale şi pentru SIDEX şi a realizat „Păpădia”. Specialist care a făcut posibilă turnarea la Galaţi a elicelor navale româneşti – la INETOF (înfiinţată în 1976), devenită după revoluţie ELNAV, acum desfiinţată.

Citit 4790 ori Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2013 17:31

17 comentarii

 • postat de Firekeeper
  Luni, 16 Iunie 2014 02:34
  95.77.96.***
  Nu trebuia sa spuneti ca e din bronz elicea pt ca o sa o fure tiganii cum au furat si mana lui Eminescu din parc si "Nespalata". Cat despre Libertatea sau mai bine spus Nahlin nu meritam sa avem o asemenea manderte de iaht. Ne-am batut joc de Nahlin intr-un hal fara hal noi romanii de la simplu fapt ca i-am schimbat numele de 3 ori pana la lasarea "simbolului Galatiului" sa ajunga fier fechi, nu mai zic ce destinatii josnice a avut bietul iaht, bordel, berarie, bodega, etc...Ca sa inteleaga cocalarii vandut pe 3 BMW serie7 (pret de fier vechi 260mii eur) vasul aflat intr-o avansata stare de degradare a fost rstaurat in totalitate dupa planurile originale cu pretul a vreo 4-5 km de autostrada 10mil eur, ajungand in top 10 cele mai luxoase iahturi clasice valoarea acestuia ridicandu-se azi la 45 mil eur. Restaurarea a durat 5 ani de munca asidua de catre 6 firme specializate din Germania, Olanda, UK, romanii au avut 50 de ani la dispozitie si nu au facut nimic (doar sa fure ce era de prin el si sa-l lase sa rugineasca) iar convingerea mea e ca nici in 100 ani nu ar fi miscat un deget sa face ceva asa ca bravo britanicilor care l-au salvat de la neghiobia romanilor. Ca o scurta paranteza Nahlin are un frate Savarona facut tot de englezi pt turci acesta a fost restaurat de un miliardar turc ramas in partimoniul Turciei navigheaza sub pavilion turcesc si astazi fabricat 1931, restaurat 1999 45 membi ai echipajului plus 34 pasageri se poate inchiria cu 350mii eur pe 2 sapt. Nahlin fabricat 1930, aruncat la fier vechi 1999 351pasageri - proprietar William Collier restaurat 2010.
  Din aceste cifre ne dam seama ca banii pe restaurare si i-ar fi scos inzecit in primul an... sub pavilion romanesc.
  Simbolul Galatiului de azi nu poate fi nici elicea nici Libertatea nici vreo statuie a cuiva sau vreun simbol al metalurgiei oh, nuuu, nimic, un mare nimic asta e orasul asta azi ca si tara intreaga de altfel cat a mai ramas din ea...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Florina
  Sâmbătă, 08 Martie 2014 23:27
  89.92.166.***
  Elicea. un simbol frumos al Galatiului. ne bucuram sa o vedem pe Faleza Dunarii.,cinste celui care a facut acest monument.,MirceaRoibu. o valoare a galatiului
  0
  4
  Raportează
 • postat de lou
  Luni, 25 Noiembrie 2013 14:04
  109.10.200.***
  Elicea , râmîne un punct simbolic al Galatiului ,, si locul ei este perfect unde este acum , , pânâ la urma unde îsi dau îdrâgostitii loc de întîlnire? "la ELICE " în amintirea celui ce a creat o capodoperâ demnâ de Galati , oras la Dunâre , sâ pâstrâm un moment de gînduri bune celui ce a fost MIRCEA ROIBU si a plecat dintre noi la aceastâ datâ de 26 noembrie 2012 .
  0
  9
  Raportează
 • postat de Zoe
  Duminică, 10 Noiembrie 2013 16:35
  5.13.209.***
  @"eu" - sa inteleg ca daca salahorii aia s-au specializat in Japonia elicea capata brusc o valoare artistica? asta sa fi fost motivul pentru care respectivii sa fi fost trimisi la specializare? Din cauza asta nu mai este o bucata de metal construita cu scop industrial si "esuata" pe malul Galatiului? Ce o face o creatie artistica? Nostalgia bovina a unora care se imbatau langa ea in adolescenta? Ai macar cateva notiuni primare despre cum ar trebui sa arate un monument?
  4
  2
  Raportează
 • postat de Eu
  Duminică, 10 Noiembrie 2013 08:44
  5.13.128.***
  Rog meltenii ce comenteaza pe aici, si carora le sta in gat Elicea si nu numai, sa-si puna la lucru putinii neuroni si sa faca un efort sa citeasca istoria recenta a acestui oras. De pe Google, ca-i mai simplu. E gratis !
  O parte din salahorii aia, Cosmine, au fost plecati in 1977 la specializare in Japonia.
  Orasul asta n-a fost dintotdeauna asa cum e de 24 de ani.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Marcel
  Duminică, 10 Noiembrie 2013 08:34
  5.13.203.***
  Da, intr-adevar elicea este din pacate un simbol al Galatiului. Alta identitate se pare ca nu mai avem. Aici a ajuns...
  1
  5
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 23:09
  5.13.143.***
  Propun ca langa elice sa fie amplasat si un facalet gigantic. Sa se simta reprezentate si gospodinele din acest oras, nu doar salahorii...
  4
  6
  Raportează
 • postat de Akbar
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 21:02
  5.13.168.***
  Grigore, pe vremea cand Elicea se amplasa acolo unde e astazi, nu stiu daca te incaltai sau nu cu fesul, dar stiu sigur ca numarul analfabetilor era infinit mai mic decat acum iar manelistii nu constituiau exemple de urmat. Si chiar daca e amplasata de comunisti, Elicea e un simbol a ceea ce a reprezentat acest oras pe harta constructiilor de nave. Iar daca te deranjeaza prezenta Elicei, ramai in fata blocului tau la spart de seminte si fa-ti cinste cu o bere.
  Sau mai bine, intoarce-te in ograda ta.
  2
  10
  Raportează
 • postat de un galatean
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 19:45
  79.116.96.***
  Elicea se potriveste cu Precista.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 19:40
  5.13.211.***
  Lasati elicea la locul ei si rezolvati adevarata problema : GROAPA care este o rusine pentru orasul nostru, ca si mizeria care ne sufoca la tot pasul, de altfel .
  3
  7
  Raportează
 • postat de Toni
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 13:55
  197.79.22.***
  Problema nu este Elicea sau statuia.Problema o reprezinta oamenii(????????????) ca virgulá Grigore.Mai mucea,mama ta nu vede ce scrii.Rusinos.Sper ca nu te superi ca te-am numit OM , Grigore.Te mai miri de ce te cheama asa............
  3
  10
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 11:51
  5.13.128.***
  Grigore, stai jos si da-ti 2 palme, ai nota 4.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Grigore
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 10:41
  5.13.216.***
  Bai cocalarilor elicea e opera de arta??? Vai de mama voastra de tarani! De aia e orasul asta cum este, pentru ca e populat cu specimene de analfabeti si manelisti!
  27
  3
  Raportează
 • postat de suparatu`
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 10:38
  5.13.131.***
  Daca vreti sa mutati ceva din zona respectiva, mutati ``celebra`` Gropzilla cu tot cu santierul aferent ....
  1
  13
  Raportează
 • postat de pavel
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 06:05
  76.27.232.***
  are dreptate dl gheorghiu; cu ce va incurca aceste lucrari de arta construite in timpurile cind se mai facea ceva Oare nu este suficient ca a-ti mutat nava libertatea!!!!!!!! acum vreti sa mutati elicea ca sa dispara si asta in citeva luni? daca intrebati majoritatea galatenilor un punct de reper ptr intilniri este( la elicea)
  3
  13
  Raportează
 • postat de Valsan Georgiu
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 05:08
  79.116.109.***
  NU UITA GALATENE CE AI PUTUT REALIZA..Asta reprezinta acea statuie ....Da comunistii au facut asta ..au creiat locuri de munca , au aratat lumii ca nu suntem cersetori ci oameni pregatiti de ai concura...ce realizari deosebite are Galatiul din 89 incoace.?...a da ...ruinele IMH...daca nu mai aveti ce fura cautati-va de lucru afara si lasati simbolul Galatiului unde e asezat.
  3
  16
  Raportează
 • postat de Lili Popa
  Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 02:56
  5.13.144.***
  Mda, elicea trebuie mutata la Santierul Naval.
  10
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.