Mii de piese lipsă din inventarul Muzeului Mixt de la Tecuci

Mii de piese lipsă din inventarul Muzeului Mixt de la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia este urmarea neglijenţei şi dezinteresului foştilor manageri * La schimbarea conducerii nu existau procese de predare-primire a inventarului 


În ultimele săptămâni, Muzeul Mixt Tecuci a devenit subiect de presă. Situaţia pare cât se poate a fi de normală, dacă ţinem cont că recepţia lucrărilor de reabilitare la imobilul instituţiei – vorbim despre Casa Theodor Cincu, monument istoric de clasă A – va avea loc zilele viitoare. Din păcate, însă, interesul subit al presei are o cu totul altă cauză. Buletinul informativ al Primăriei Tecuci, ziarul „Tecuceanul”, scrie pe data de 4 decembrie în ediţia on-line că sunt „2.603 piese muzeale neindentificate”, iar unele „tablouri autentice (semnate de Nicolae Grigorescu) se pare că ar fi falsificate”.

Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, ne-a declarat că: „Muzeul se află de ceva vreme în reabilitare, iar multe dintre obiectele de patrimoniu au fost mutate în alte spaţii. În luna noiembrie, am aflat că, în urma inventarului, lipsesc nişte obiecte, şi nu puţine, e vorba de peste 2.600 de piese, astfel că am înaintat o adresă prin care am solicitat conducerii Muzeului situaţia bunurilor care lipsesc. O echipă a Direcţiei s-a deplasat la Tecuci. A fost sesizată Poliţia, care în prezent derulează o anchetă. Clasarea obiectelor care nu se mai găsesc se poate face doar de către o comisie de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, în baza unui proces verbal ce va fi întocmit de Poliţie, în care să se precizeze în ce condiţii au dispărut acele obiecte de inventar”.

Consecinţa unui management defectuos

Pentru a desluşi firul încâlcit al poveştii de la Tecuci, l-am contactat telefonic ieri, pe directorul Muzeului tecucean, prof. Doru Parascan. Întrebat despre cele peste 2600 de piese lipsă din patrimoniul instituţiei, prof. Doru Parascan a precizat că „ceea ce se întâmplă la Muzeul local este consecinţa unui management defectuos, nu a unui anume manager, ci o tradiţie începută în timp şi transformată în neglijenţă şi dezinteres”. Directorul Muzeului tecucean, fost profesor în învăţământul preuniversitar şi numit manager interimar în luna iunie a anului 2013, a declarat „că sunt unele probleme în ceea ce priveşte patrimoniul Muzeului, iar suspiciuni asupra acestor probleme, probabil, au planat din anul 2008, când s-a emis o decizie la nivel de instituţie pentru inventarierea şi reinventarierea unor piese aflate în depozit, aflat la momentul respectiv în incinta Muzeului”. Trebuie spus, după afirmaţiile directorului Doru Parascan, că s-a ajuns la o nouă verificare atentă a patrimoniului între lunile august şi septembrie 2013, într-o primă etapă, după ce s-a constatat că la sediul Muzeului nu există vreun proces verbal de predare-primare încheiat între foştii manageri. Pus în faţa unui răspuns clar referitor la lipsa unor piese din patrimoniul Muzeului, directorul Parascan a răspuns că „sunt piese lipsă, iar cei care au lucrat la inventarierea şi reinventarierea pieselor din patrimoniul Muzeului din 2008 până în 2013 au depus un proces verbal de constatare la sediile instituţiilor în măsură să rezolve situaţia”.

În legătură cu cele două tablouri semnate de pictorul Grigorescu,  la care se face referire în buletinul informativ al Primăriei Tecuci, directorul Parascan afirmă că „informaţia, aşa cum este ea vehiculată, sub semnul lui se pare, nu necesită comentarii. Problema  este că la sediul instituţiei nu se găseşte actul care certifică autenticitatea tablourilor, document lăsat şi menţionat în momentul şi actul donaţiei, septembrie 2001. Muzeul nostru este cunoscut datorită patrimoniului arheologic, piesele importante fiind descoperite la Poiana, Brăhăşeşti şi Toflea. În materie de artă plastică, nu avem nume cunoscute, de pictori cu notorietate”. De asemenea, directorul Parascan a recunoscut că situaţia în care se află Muzeul tecucean este una delicată, iar rezolvarea ei necesită implicarea unor instituţii precum Poliţia şi Ministerul Culturii.

Citit 2118 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.