Festivalul naţional „Future Movie” - Premii, film şi promenadă

Festivalul naţional „Future Movie” - Premii, film şi promenadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O nouă generaţie de viitori regizori care…  sună bine! * 1.300 de scaune pentru un public pe măsură *

Duminică seară târziu, în premieră, gălăţenii au avut parte de o copioasă închidere de festival al filmului - cu discursuri (uneori electorale), urări şi glume, o scurtă gală de premiere a filmelor studenţeşti ale tinerilor artişti din facultăţile de film de la Bucureşti  şi cu proiecţia a trei filme: scurtmetrajul câştigător al concursului naţional de film, urmat de o producţie britanică şi, în noapte târziu, de filmul „Poker” al lui Sergiu Nicolaescu.

Chioşcuri cu îngheţată, pop corn, răcoritoare au stat şi acum la îndemână. Gălăţeni pe cele 1.300 de scaune puse la dispoziţie, dar şi în picioare sau pe bănci, ori făcând promenadă la ceas nocturn şi trăgând cu ochiul.

A doua ediţie a Festivalului de film digital şi al efectelor speciale „Future Movie” a avut în spate o muncă istovitoare, greu de ghicit din afară - în primul rând a celor de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, a Consiliului Judeţului, finanţator, alături de CNC şi câţiva sponsori al evenimentului - care dă o stea oraşului.

Dacă preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, a înmânat Marele Premiu, iar directorul festivalului, Ionuţ Popescu, pe cel pentru regie, directorul Centrului Cultural, Sergiu Dumitrescu – preşedinte al juriului concursului de film, pe cel pentru scenariu,  secretarul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Florin Pâslaru, a înmânat două: Premiul pentru imagine (premiu jinduit de orice politician, dar şi de cineaştii de artă) pentru celălalt premiu, oferit de TVG,  fiind însărcinat de foştii colegi de la postul respectiv.    

Fără cravată, preşedintele Chebac a încercat să pară cât mai puţin oficial, anunţând celelalte câteva festivaluri în aer liber care aşteaptă să înceapă, într-o vară în care chiar şi gălăţenii săraci să se poată distra pe cinste în oraşul lor şi „să se simtă mândri că sunt gălăţeni!”. 

Prezentatoarea galei – Aurelia Bogatu Matei, de la Centrul Cultural, o prezenţă caldă –  remarca bunul simţ al publicului gălăţean pe toată durata festivalului început miercuri şi i-a cerut publicului… să se autoaplaude. A meritat!

Numele premianţilor a fost ţinut secret până în ultimul moment, astfel încât câştigătorul Marelui Premiu, Laurenţiu Gligor (FOTO 2), a urcat mai întâi pe scenă pentru a prelua premiul Centrului Cultural, destinat… altui coleg, absent.

Gligor, un student mai tânăr decât ceilalţi competitori recompensaţi, a câştigat pentru siguranţa cu care şi-a condus proiectul echilibrat şi cu un ritm bun, deşi este doar în anul doi de studii. 

Majoritatea laureaţilor nu au fost prezenţi duminică. Tot  de două ori a urcat pe scenă, pentru a ridica însă laurii proprii –  al doilea premiu în ierarhie, cel pentru regie, dar şi premiul „Vieţii libere”: Iliana Dumitrache (FOTO 3), autoarea unui film-metaforă, un adevărat film de artă.   

O menţiune pentru limbajul frust al filmului românesc actual (cel occidental este tradus cu blândeţe…): copiii n-aveau ce căuta noaptea,  nici măcar  cu părinţii, în Grădina Publică !

VEZI AICI   Premiile Festivalului „Future Movie”

Foto: A.G. Secară

Citit 1357 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.