Tradiţia jafului la Muzeul satului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Tradiţia jafului la Muzeul satului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Pentru construcţia a patru case ţărăneşti şi a unui sediu administrativ, Consiliul Judeţului a tocat  340.000 de euro * S-au folosit materiale la suprapreţ şi s-au „umflat” peste măsură costurile obiectelor tradiţionale * Lucrările sunt de slabă calitate, iar prispele caselor şi pereţii unor anexe gospodăreşti se crapă *


Muzeul satului, mort din proiect
ms1 small* Case ţărăneşti cu buncăr administrativ * Bani grei plimbaţi din condei * Tradiţia populară ancestrală şi spoiala contemporană *
Să porneşti un muzeu etnografic cu doar patru gospodării poate părea o idee riscantă. Cu atât mai riscantă cu cât în centru are o cazemată cu aspect de toaletă publică de gară. Primele care-ţi zgârie retina când ajungi la vestitul Muzeu al Satului din pădurea Gârboavele sunt poarta de plasă împletită, ca în dosul unei fabrici falimentate, şi o clădire pătrată, din beton, cu acoperiş plat, din beton şi carton bituminat, ce nu pare a avea deloc valoare etnografică.
Citeşte mai mult!

LINK / Fonduri europene pentru ţărănii - Muzeul satului, mort din proiect


Preţurile obiectelor populare, "umflate" de zeci de ori
ms2 resize* Mobilierul şi obiectele populare selectate de etnologul Eugen Holban pentru Muzeul Satului au fost cumpărate de Paul Buţa, care le-a vândut apoi Consiliului Judeţului * Preţurile unora dintre obiecte sunt umflate de zeci de ori * Actorul spune că aşa i s-a cerut să facă *
Consiliul Judeţul (CJ) şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) au avut la dispoziţie, în 2008, nu mai puţin de 23.000 de euro (fără TVA) pentru a dota şi mobila cele patru gospodării ţărăneşti şi centrul administrativ de la Muzeul gălăţean al Satului. Cum muzeul s-a înfiinţat cu finanţare europeană, prin Programul de Vecinătate România - Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2004, accesat de CJ şi în care CCDJ era partener, achiziţiile trebuiau organizate riguros. Potrivit actualului director al CCDJ, Sergiu Dumitrescu, listele cu necesarul de obiecte tradiţionale pentru mobilarea caselor ţărăneşti au fost alcătuite de membrii Secţiei de Cercetare ai instituţiei. Nimeni nu mai vrea să spună acum cine a umflat preţurile multora dintre obiectele tradiţionale, de la maxim câteva sute de lei – cât au costat de fapt – până la câteva sute de euro.

Citeşte mai mult!

LINK / Preţurile obiectelor populare, "umflate" de zeci de ori


Mântuială pe bani mulţi - Repere de kitsch cu chirpici
* Obiectiv muzealo-turistico-artistico-kitchios * Preţuri de top la calitate de prost gustŢintit la graniţa dintre obiectiv turistic şi mod de recuperare a unui patrimoniu etnografic, Muzeul Satului - Gospodărie tradiţională nu pare a fi nici una, nici alta. Ca turist eşti întâmpinat printr-o cărare de acces, o poartă de plasă şi spaţiu de recreere şi odihnă ioc. Ca pasionat de etnografie, te îngrozeşti de câte încropeli găseşti.
Citeşte mai mult!

LINK / Mântuială pe bani mulţi - Repere de kitsch cu chirpici


Încrengături cu achiziţie directă
În afara construcţiilor principale, proiectul european al Muzeului Satului a mai cheltuit 20 la sută din fondurile europene pe manifestări de lansare şi închidere a proiectului, aparatură electronică, audit financiar, niscaiva deplasări până la Cahul, zonă din care s-a reprodus una dintre locuinţe, materiale publicitare şi alte acareturi birocratice inerente.
Citeşte mai mult!

LINK / Pe fondurile muzeului din pădure - Încrengături cu achiziţie directă


 


Finanţare europeană în formă continuată
La începutul lui februarie acest an, presa locală era asaltată de intenţiile fostei conduceri a Consiliului Judeţului de a continua proiectul Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele. Deşi mulţi au criticat în fel şi chip investiţia realizată acum trei ani, managerul proiectului, Eugen Chebac, vorbea la începutul acestui an de o extindere cu alte trei case tradiţionale, un han şi o biserică. Bineînţeles, era vorba şi de alţi 400.000 de euro finanţare, după schema aplicată şi la prima etapă a proiectului: 90 la sută de la Uniunea Europeană, restul din bugetul judeţului.
Citeşte mai mult!

LINK / Finanţare europeană în formă continuată - Se dorea îmbogăţirea proiectului, pe alţi bani


Greşeli în construcţia caselor ţărăneşti
Etnologul Eugen Holban spune că, deşi era angajat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) în perioada construirii Muzeului Satului, constructorii nu i-au cerut niciodată părerea în timpul ridicării caselor. Dacă l-ar fi consultat, e posibil să nu se mai fi făcut atât de multe greşeli.Potrivit directorului CCDJ, Sergiu Dumitrescu, muzeul nu este încă acreditat, aşa că vizitarea se face gratuit. Când se va acredita, vizitatorii vor fi obligaţi să dea bani ca să vadă nişte gospodării care nu respectă adevărul istoric.

Citeşte mai mult!

LINK / Greşeli în construcţia caselor ţărăneşti


Scaune ergonomice de pe vremea lui Carol I pentru mobilarea centrului administrativ
Tot prin intermediul PFA Paul Buţa s-a cumpărat şi mobilierul pentru centrul administrativ, care constă în: 2 birouri (150 de euro/buc), 2 mese dreptunghiulare de lucru (200 de euro/buc), 10 scaune ergonomice (70 de euro/buc) şi 7 dulapuri de lemn (200 euro/buc).

Citeşte mai mult!

LINK / Scaune ergonomice de pe vremea lui Carol I


De ce s-a construit fără etnolog?
Etnologul Eugen Holban susţine că, în timpul construcţiei Muzeului Satului de la Gârboavele, a reuşit să ajungă pe şantier doar de două ori.„Nu am maşină proprie şi, cu toate că gospodăriile aveau la bază schiţele pe care le făcusem eu, nimeni nu m-a dus pe şantier. Doar de două ori am reuşit să mă descurc cu transportul, prin mijloace proprii, şi am ajuns acolo”, spune Holban.

Citeşte mai mult!

LINK / De ce s-a construit fără etnolog?


(Mihai Angheluţă, Gabriel Kolbay)

Citit 10504 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 20:53

9 comentarii

 • postat de alfar
  Luni, 02 Iulie 2012 19:51
  credeti ca exista vreun proiect dezvoltat din care smecherii sa nu se imbogateasca? asa poate ati crezut. va inselati. nimic nu e pentru voi, totul pentru ei. adevar, vreti sau nu sa-l cunoasteti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Specific mafiei hrăpărețe locale,niște țărani inculți,borfași.
  Luni, 02 Iulie 2012 19:39
  Clasic și ,,normal'',se fac construcții ascunse,departe de ochiul ,,cetățeanului vigilent'' cu cheltuieli și consumuri de materiale exagerate cu firmele ,,pretine'' și uite așa prada se împarte între șacalii Primăriei din Galați și firmele ,,de rudenie'' cu care ne dezmiardă ochii pe banii contribuabilului fraier gălățean. Așa a apărut un cartier fantomă Dimitrie Cantemir aflat într-o zonă inundabilă și cu apă freatică la nivelul fundației și fără facilitățile minime de trai decent,izolați de parcă ar fi un lăcaș de boli infecțioase, TBC sau leproși.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 02 Iulie 2012 17:22
  pai mai frumos e ca tata durbi a crezut ca iese tot el presedinte si a papat banii pe hartie ai muzeului inainte si apoi s-au scuipat repede cateva case de mantuiala acolo exact inainte de alegerii...deci banii i-a cheltuit durbi si umflat..............ca apoi era o "vaca " de muls si s-au intepat si altii asta e!dar nu e la moda in tara asta?????????ce va minunati?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rogojeni
  Luni, 02 Iulie 2012 15:52
  Lui Buta sa-i fie rusine daca a facut asa ceva!El a umblat cu miloaga din sat in sat si din casa in casa ca sa stranga tot e este expus in acest muzeu.Cat poti sa te umilesti ca sa fii in stare sa iei bani pe niste lucruri pe care le-ai primit degeaba!Au donat si pariintii mei si asa zisul act de donatie se afla la ei!
  Pregateste-te de un proces stimate '' domn '' Buta , cu taranii pe care i-ai umilit , si, sa te fereasca D-zeu cand te-or trage ei la raspundere , nerusinat ordinar de esti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jovina joviala
  Luni, 02 Iulie 2012 13:27
  http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/24113-povesti-terifiante-la-teatrul-muzical-iv-directorul-florin-melinte-%E2%80%93-%E2%80%9Eun-distrugator-de-vise%E2%80%9D

  S-a dovedit ca victima asta Paul Buta, asa cum se arata si din linkul postat aici, in afara de "marele actor" cu rolul jucat: Taran autentic roman, stie foarte bine sa-l joace si pe cel al hotomanului. I-a mai crescut palmaresul.
  Who is the thief now?
  0
  0
  Raportează
 • postat de folclor
  Luni, 02 Iulie 2012 11:58
  vorba populara spune :
  ulciorul nu merge de multe ori la apa./un adevarat folclorist stie/paul buta nu are nimic de-a face cu folclorul
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt. impostura-impostor
  Luni, 02 Iulie 2012 11:53
  la ce va asteptati de la paul buta?
  0
  0
  Raportează
 • postat de curiosul
  Luni, 02 Iulie 2012 11:23
  Paul Buta nu e acelasi domn care figura pe lista celor care au primit apartamente in Piata Centrala si care se judeca acum sa le cumpere la preturi de nimic ? Deci omul stie sa vanda dar sa si cumpere ! BRAVO ! Dar sa o faca pe banii dansului nu pe banii nostri, ai tuturor fraierilor platitori de impozite !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 02 Iulie 2012 09:24
  și-au bătut joc de un proiect ce ar fi putut fi o mândrie a Galațiului!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.