Depozite frigorifice de legume la Galaţi

Depozite frigorifice de legume la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În următorii ani, s-ar putea construi cinci depozite frigorifice de mare capacitate *  Astfel, supermaketurile ar putea vinde roşii de la Matca şi Barcea, nu din Olanda şi Turcia *

Anul viitor, un prim depozit frigorific de legume şi fructe, amplasat în zona Bădălan ar putea deveni funcţional, a anunţat, ieri, directoarea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Profira Onode.

Investiţia, în valoare totală de circa două milioane de euro, este prima dintr-o serie de cinci astfel de depozite, a adăugat directoarea Onode. Depozitul, cu o capacitate de 2.000 de tone, ar putea asigura nu doar permanenţa în livrarea de fructe şi legume proaspete supermarketurilor din zonă, dar ar putea diminua şi problemele producătorilor, cărora li se strică marfa, din cauză că nu au un sistem organizat, de comercializare, dar nici modalităţi de depozitare.

„În total, se vor construi cinci astfel de depozite, în următorii cinci ani. Aceste investiţii, susţinute financiar de Ministerul Agriculturii, care, la rândul său, beneficiază pentru aşa ceva de fonduri europene, pot fi accesate prin cereri depuse de către asociaţiile de producători. Condiţiile sunt ca în asociaţii să fie minim cinci producători, iar producţia să fie comercializată prin intermediul grupului.

De pildă, din cauză că această ultimă condiţie nu a fost îndeplinită de un grup de producători din Matca, ei nu au fost selectaţi pentru finanţarea unui astfel de depozit”, a mai declarat Profira Onode. Potrivit acesteia, pentru finanţarea care se acordă, în final, de la Ministerul Agriculturii, se încheie un contract prin care grupul de producători se obligă să „acorde, timp de cinci ani, un procent din producţia comercializată prin grup şi din investiţia care este prinsă în planul lor”.

Legumicultorilor nu li se va mai strica marfa la şosea

Dacă se vor materializa toate cele cinci depozite, ar însemna o capacitate de depozitare de 10.000 de tone de legume şi fructe, o variantă pentru întreaga producţie legumicolă din judeţ şi nu numai, spun specialiştii.

În prezent, Piaţa de Gros din Calea Basarabiei – construită de municipalitate cu fonduri europene – deţine 17 „celule de frig”, minidepozite, fiecare cu o capacitate de maxim 1.000 de tone. La acestea se mai adaugă alte opt minidepozite speciale pentru cartofi. „Nu pot spune că nu mai avem loc, dar mereu sunt ocupate…

Producătorii nici nu aduc mai multă marfă, tocmai din cauză că nu au unde să o depoziteze. Prin construcţia depozitelor mari de legume şi fructe, producătorii din judeţul Galaţi ar avea de câştigat, căci nu ar mai sta cu marfa la şosea, să se strice.

Se ştie, în prezent, producătorii nici nu au unde să îşi vândă marfa – decât speculanţilor - , deoarece nu sunt organizaţi astfel încât să aibă puterea financiară de a suporta transportul. În plus, nici nu au unde să-şi depoziteze marfa”, spune şi şeful SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.

Evident, construcţia depozitelor frigorifice de legume şi fructe ar fi nu doar o oportunitate de afaceri pentru producătorii de legume şi pentru marile magazine de desfacere, ci şi pentru agenţii economici din domenii de activitate conexe – transport, ambalarea produselor etc.

Citit 4682 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.