Seromgal a scăpat de faliment

Seromgal a scăpat de faliment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-au plătit creditorilor peste 256 de miliarde de lei vechi * „Pe 14 aprilie, judecătorul sindic va închide dosarul, iar societatea se va putea apuca de investiţii”, declară Ionică Simbanu (foto 1), administratorul special al Seromgal * Seromgal este prima mare societate din judeţul Galaţi la care reorganizarea nu se termină cu falimentul! *

Pe 24 februarie 2009, administratorul special al societăţii Seromgal SA Galaţi (Întreprinderea de Sere) a depus la instanţă raportul final privind plata tuturor creditorilor firmei.

„Am reuşit să facem acest lucru cu două luni înainte de expirarea termenului pentru care eram mandataţi să reorganizăm şi să rentabilizăm societatea”, a declarat, în excluvitate pentru „Viaţa liberă”, economistul Ionică Simbanu, administratorul special al Seromgal.

Suma totală plătită creditorilor în timpul procedurii de reorganizare se ridică la 25.610.447 lei noi (256 de miliarde de lei vechi). Cei mai mulţi bani au ajuns la Direcţia de Finanţe - 157,7 miliarde de lei vechi, urmată de AVAS – 24,5 miliarde, Domeniile Statului – 8,6 miliarde şi Consiliul local Galaţi – 6,47 miliarde.

„Ne-a fost de un real folos în reechilibrarea balanţei economice faptul că, de anul trecut, Fiscul nu a mai calculat penalităţi pentru societăţile în insolvenţă şi reorganizare”, spune Simbanu.

Reuşita reorganizării societăţii a fost posibilă prin concursul a trei mari fluxuri de lichidităţi.

În primul rând, trebuie spus că acţionarii societăţii au contribuit cu circa două milioane de euro.

În al doilea rând, societatea a reuşit să rentabilizeze activitatea de producţie, anul 2008 încheindu-se cu un profit de circa 14 miliarde de lei vechi. De fapt, este pentru prima dată după mulţi ani când Seromgal face profit.

În fine, în al treilea rând, s-au scos bani buni şi din vânzarea fostei fabrici de conserve, precum şi din casarea unor mijloace de transport. „Am avut o strângere de inimă la începutul reorganizării, pentru că nu eram sigur că vom reuşi. Însă totul e bine când se termină cu bine”, spune administratorul special.

Deloc lipsit de importanţă este faptul că Seromgal este prima societate gălăţeană al cărei dosar de insolvenţă şi de reorganizare se sfârşeşte cu rentabilizarea. În rest, am asistat doar la falimente.

În acest moment, Seromgal mai deţine în administrare 312 hectare de teren, din care 301 sunt în concesiune ADS pe 49 de ani, iar 11 ha sunt în proprietate.  Societatea dispune de 134 de hectare de livadă, din care 122 ha sunt întreţinute şi produc la parametri normali, iar 12 hectare vor fi defrişate şi replantate. Mai sunt în cultură şi 24 ha de vie nobilă.

Administratorul special Ionică Simbanu ne-a mai spus că activitatea de reorganizare nu s-a limitat doar la măsuri de plată a datoriilor. „Am investit în lucrări agricole şi în tractoare şi utilaje. Am amenajat chiar şi un depozit frigorific care ne va fi foarte util la următoarele recolte de fructe şi legume.

Urmează o perioadă în care, din câte ştiu, se vor face  investiţii importante. Se va repara sistemul de irigaţii, se va aduce tehnologie performantă şi se vor construi sere noi. Seromgal va fi din nou ce-a fost”, a mai declarat Ionică Simbanu.

Citit 2238 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.