Se va construi o hidrocentrală la Cosmeşti?

Se va construi o hidrocentrală la Cosmeşti?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Investiţia, începută în 1993, dar imediat abandonată, ar putea fi reluată din cauza importanţei ei strategice * Costurile estimate: 30 de milioane de euro, adică aproximativ cât 3 kilometri de autostradă *

Aţi auzit vreodată de hidrocentrala de la Cosmeşti? Vă vine sau nu să credeţi, obiectivul a fost inclus, încă din 1991, într-un plan naţional strategic de investiţii care vizează atât sectorul producerii de energie, cât şi irigaţiile, protecţia împotriva inundaţiilor şi construirea unei căi de acces care să decongestioneze şubredul pod de la Cosmeşti. Ei bine, proiectul este din nou în atenţie.

Trebuia să fie „geamănă” cu Movileniul

Potrivit proiectului iniţial, hidrocentrala de la Cosmeşti trebuia să fie „geamănă” cu cea de la Movileni, care a fost dată în folosinţă anul trecut.  La ambele obiective, lucrările au început în 1993, dar în 1994 au fost abandonate din lipsă de fonduri.

Ulterior, adică prin 2001, lucrările au fost reluate, însă numai la Movileni. Hidrocentrală care acum produce energie şi este primul obiectiv de acest gen din judeţul nostru.

La Cosmeşti, treburile au rămas la stadiul la care au fost abandonate în 1994, adică s-au executat circa 6,8 kilometri din cei 10 kilometri de diguri ce urmau dă formeze laturile de est şi de vest ale lacului de acumulare. Mai mult, timpul a arat urme adânci în digurile construite, mai ales că în 2004 Siretul s-a revărsat cu furie peste zona respectivă.

De ce nu s-a continuat treaba şi la Cosmeşti? Mister. Cert este că dacă programul iniţial de investiţii ar fi fost respectat, inundaţiile din 2004 nu ar mai fi existat.

Barajul poate fi strategic pentru judeţul Galaţi

Despre necesitatea reluării investiţiei de la Cosmeşti ne-a vorbit, zilele trecute, directorul general al Sucursalei Moldova Sud a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), inginerul Aurel Zamfir (foto 2).

„Părerea mea sinceră este că finalizarea barajului de la Cosmeşti ar fi mană cerească pentru agricultorii care deţin circa un sfert din suprafaţa arabilă a judeţul Galaţi. Sistemul de irigaţii Terasa Nicoreşti depinde sută la sută de Siret, iar dacă debitul acestuia scade nu se mai poate capta apă. În condiţiile existenţei unui lac de acumulare, toate problemele ar dispărea”, spune Zamfir.

Însă nu doar agricultorii ar avea de câştigat. Deloc de neglijat este faptul că acumularea ar rezolva problema viiturilor, intrând într-un sistem complex de protecţie împreună cu barajele de la Călimăneşti şi Movileni.

De asemenea, pe coronamentul barajului s-ar putea construi un drum rutier cu patru benzi, care ar simplifica legătura dintre judeţele Galaţi şi Vrancea. Se ştie că podul de la Cosmeşti a ieşit din garanţie, este foarte îngust şi este punctul nevralgic al legăturii dintre Tecuci şi drumul european.

În fine, trebuie subliniată şi importanţa economică şi socială a proiectului. Pentru patru ani (durata estimată a finalizării) circa 1.000 de oameni ar avea de lucru, iar furnizorii de echipamente şi materiale ar putea beneficia de o gură de oxigen pe aceste vremuri de criză.

Nu intrăm în detalii tehnice, dar putem spune că este nevoie de circa 1,8 milioane de metri cubi de beton, 2,5 milioane de metri cubi de pietriş şi multe altele.

Cât 3 kilometri de autostradă

Costurile realizării investiţiei s-ar ridica, după unele surse, la circa 30 de milioane de euro, asta incluzând şi amenajările suplimentare pentru irigaţii, precum şi joncţiunea cu drumul european. În termeni comparabili, reprezintă contravaloarea a trei kilometri de autostradă. Însă dacă ţinem cont de impactul pozitiv pe care-l poate avea asupra economiei judeţului Galaţi şi asupra populaţiei riverane, credem că efortul merită făcut.

„Din câte ştiu eu, la Guvern s-a discutat de acest proiect şi sunt speranţe că se va face”, ne-a mai spus directorul ANIF Galaţi. Bine ar fi să se adeverească!

Datele tehnice ale proiectului

Hidrocentrala Cosmeşti a fost proiectată pentru o putere instalată de 41,8 MW, echipată cu două turbine Kaplan de 20,9 MW; debit instalat 396 mc/s şi o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Lungimea totală a digurilor va fi de 10,1 km, din care sunt finalizaţi deja 6,8 km. Barajul de tip stăvilar este dimensionat la clasa a III-a de importanţă, fiind echipat cu cinci stavile segment (16 x 10m) ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s.

Foto 1: Centrala de la Cosmeşti va arăta cam la fel ca sora ei geamănă de la Movileni

Citit 1602 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.