Cum ne cumpărăm maşină electrică

Cum ne cumpărăm maşină electrică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Statul ne dă mai mulţi bani pentru o maşină electrică decât pentru una alimentată cu carburant hibrid. Iar dosarul de înscriere în programul "Rabla Plus" e mai uşor de întocmit. Vă prezentăm şi lista dealerilor gălăţeni care sunt parteneri în program 

Două sunt situaţiile în care statul, prin Administraţia Fondului de Mediu, ne dă bani ca să ne cumpărăm o maşină nouă, în cadrul programului „Rabla Plus”. Prima e cea în care ne cumpărăm o maşină hibridă electrică, având sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 50g/km. În acest caz, valoarea ecotichetului pe care îl primim este de 20.000 lei. A doua situaţie în care statul ne finanţează este cea în care ne cumpărăm un autovehicul integral electric, caz în care valoarea ecotichetului ajunge la 45.000 lei.

Preţul unui automobil electric începe de la puţin peste 30.000 de euro.

Procedura, de la un capăt la celălalt

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să verificaţi lista cu dealeri înscrişi în programul „Rabla Plus”, pentru că unul dintre ei vă va fi partener în cumpărarea maşinii. Sunt mai puţini decât cei înscrişi în programul „Rabla” clasic. De fapt, în Galaţi, sunt doar trei: Apan SRL (strada George Coşbuc nr. 148), Ena Group (strada Căpitan Vasile Panu, nr. 42) şi Automar SRL (strada Portului nr. 54-56). Mai mari speranţe să vândă maşini hibride şi integral electrice par să aibă brăilenii. În judeţ vecin, cinci dealeri au semnat contracte cu Administraţia Fondului de Mediu, în cadrul programului „Rabla Plus”. De departe, însă, cea mai mare piaţă se aşteaptă în Bucureşti, unde 31 de dealeri sunt înscrişi în program.

Odată ce aţi stabilit dealerul cu care veţi colabora, trebuie să vă întocmiţi dosarul de intrare în program şi să i-l prezentaţi. Informaţii detaliate despre actele pe care trebuie să le prezentaţi găsiţi în articolul 22 din ordinul 660/24.04.2017, care aprobă Ghidul de finanţare a programului.

Trebuie să includeţi în dosar: actul dumneavoastră de identitate, în copie „conformă cu originalul” şi certificat de atestare fiscală care să dovedească faptul că v-aţi plătit impozitele şi taxele locale. Dealerul vă va emite nota de înscriere în program, moment în care, deja, puteţi cumpăra maşina. Este, deci, puţin mai simplu decât la „Rabla” clasic, mai ales că nu trebuie să casaţi vreo maşină veche.

Important este că nici aplicând în cadrul programului „Rabla” Plus nu veţi primi, în mână, vreun tichet sau vreo sumă de bani, cum nici aplicând la „Rablei” Clasic nu aţi primi. Ghidul precizează clar că „producătorul validat şi solicitantul înscris efectuează formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, producătorul validat scăzând din preţul de comercializare a acestuia cuantumul ecotichetului şi, după caz, a primei de casare”.

Citit 1543 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2017 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.