Economatele Boc, între bună intenţie şi lipsă de imaginaţie

Economatele Boc, între bună intenţie şi lipsă de imaginaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Coşul de solidaritate al pensionarului”, (care prevede înfiinţarea de magazine, în ţară, de la care pensionarii să îşi poată achiziţiona, la preţ de producător, produse alimentare) poate fi tratat fie ca o decizie preelectorală, fie ca o măsură socială, fie chiar ca o lipsă de imaginaţie a statului (având în vedere economatele deja înfiinţate în perioada guvernării Năstase).

Decizia Guvernului poate fi privită şi ca un sincer ajutor pentru pensionari, însă sunt aşa de multe lucruri neclare, încât o astfel de interpretare ar fi sinonimă cu un grad exagerat de mare de naivitate.

Nu mai bine se măreau pensiile?

Cam aceasta este esenţa declaraţiilor făcute recent de deputatul liberal Victor Paul Dobre, cu privire la decizia Guvernului Boc privind „coşul de solidaritate al pensionarului”. O măsură caracterizată de deputatul PNL de Galaţi ca fiind „o supă rece, reîncălzită în mijlocul verii”.

Dobre a spus că, de fapt, este vorba despre aceleaşi economate, înfiinţate în 2002, care „s-au dovedit a fi un eşec”. Asta, în unele municipii din ţară, căci la Galaţi economatele funcţionează, ba chiar sunt mai multe decât cele înfiinţate în 2002!

În opinia deputatului liberal, dacă Guvernul doreşte să-i ajute realmente pe pensionarii fără venituri mari, atunci ar putea majora pensiile sau ar putea creşte plafonul pensiilor din care să se reţină CAS.

Mai bine făină decât rachiu!

Deputatul PDL Mircea Nicu Toader a „parat” sugestia colegului său liberal, spunând că un ban în plus la pensie – în locul acestor noi economate – ar fi putut fi folosit în alte scopuri decât pentru cumpărarea de alimente, ba chiar şi „pentru o duşcă!”.

În schimb, prin înfiinţarea acestor magazine în care se vor vinde produse alimentare ale unor producători locali (plus „un mic adaos” pentru transport şi salariile vânzătorilor), pensionarii vor putea să „amortizeze” măcar golul din pensie provocat de reţinerea de 5,5 la sută pentru CAS, mai spune Toader.

Întrebat, totuşi, care va fi diferenţa dintre noile magazine ale Guvernului Boc şi economatele lui Năstase (căci ambele au ca beneficiari pensionarii, ambele au spaţii asigurate de autorităţile locale şi în ambele preţurile ar trebui să fie de producător), Mircea Toader a răspuns: „unde aceste magazine deja funcţionează, ele  rămân, doar facem cadrul legal şi uniformizăm măsura la nivel naţional. De ce la Galaţi se poate, iar la Satu Mare nu? În plus, se vor înfiinţa şi în mediul rural astfel de magazine”.

Potrivit lui Toader, comisia tehnică deja înfiinţată va trebui ca până la finele lui august să creeze cadrul legal pentru această măsură. Până atunci poate se vor lămuri toate întrebările care se ridică în acest moment:

·    vor beneficia toţi pensionarii, indiferent de pensie?;

·    nu vor fi incluse şi alte categorii sociale defavorizate?;

·    care va fi adaosul comercial maxim admis?;

·    cum se va evita înfiinţarea unui adevărat „mercurial” al pieţei, prin impunerea comercializării la preţ de producător?;

·    dar evitarea unei reţele clientelare, prin selectarea unor anumiţi producători?

CITEŞTE AICI ŞI   „Coşul de solidaritate”. Guvernul Boc a descoperit economatele lui Năstase

„Ce economat? Să-mi dea ce mi-a luat din pensie!”

Cristea Toader, liderul Alianţei Europensionarilor din Galaţi, spune că a discutat cu membrii de alianţă şi că toţi au ajuns la concluzia că măsura anunţată de Guvernul Boc este „o gogoriţă, o ameţeală, este campanie electorală! Ce economate?, a mai fost o dată păcăleala asta… Nouă să ne dea înapoi banii pe care ni i-au luat din pensie, CAS-ul, să ne dea grupele, să nu ne mai impoziteze, asta să ne dea, nu economate. Pensionarii nu vor lua de acolo, că va fi marfă veche şi proastă… asta este ca un fel de milă, noi nu de asta avem nevoie, ci de drepturile pentru care am muncit o viaţă!”. Cristea Toader a adăugat că din septembrie va relua acţiunile de protest: „voi merge cu cortul în Parcul Izvor şi voi sta până voi discuta cu premierul şi miniştrii Muncii şi Sănătăţii. Dacă nu voi reuşi, voi începe un protest prin ţară pe care îl voi intitula <>”.

Opt economate în Galaţi

În Galaţi, există opt economate (cu două în plus faţă de cele înfiinţate în 2002): în pieţele Centrală, Ţiglina I, Micro 14, Micro 19,  Micro 39, Piaţa Veche (de la P-uri), în I.C.Frimu (lângă biserica Sf. Mina) şi în cartierul Dimitrie Cantemir. Programul este de la 7.00 la 13.00 şi de la 13.00 la 19.00.

În toate economatele se comercializează nu doar produsele alimentare de bază (zahăr, ulei, orez, făină şi mălai), ci şi alte produse care s-au cerut: paste făinoase, conserve de legume, chiar şi carne.

Citeşte articolul integral ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ a „Vieţii libere”

Citit 870 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.