Brânză bună, în portbagaj de Logan

Brânză bună, în portbagaj de Logan
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Dis-de-dimineaţă, de mai multe ori pe săptămână, pe strada Roşiori, între Piaţa Ancora şi Trei Star, trage un Logan Alb, GL 55 DNY, cu brânză de vânzare în portbagaj. Oamenii de prin zonă vin, stau de vorbă cu vânzătorii, cumpără şi pleacă. N-am văzut o dată Loganul fără măcar un client, la portbagajul deschis, din care se văd cutiile din plastic albastru transparent, pline cu brânză, şi un cântar mare, electronic. Oare bon fiscal or da ciobanii şi ciobăniţele care vând acolo? Oare or plăti taxe şi impozite la stat, la fel cum fac producătorii care au avut proasta inspiraţie să îşi vândă marfa prin magazine sau pe la tarabe şi nu direct din căruţe sau din portbagajul maşinii? Cu siguranţă că şi ciobanii ăştia ai noştri ar da bon şi ar plăti taxe, dar numai dacă portbagajul de Logan a fost, între timp, omologat ca spaţiu potrivit pentru vânzarea de alimente proaspete, care ar trebui ţinute la temperatură controlată…
Când îi vezi că vin uneori chiar zilnic, ai fi tentat să ridici piatra împotriva inspectorilor sanitari veterinari. Păi, unde-s, când ai nevoie de ei? Ce păzesc? Este că-i şi datoria lor să-i găsească pe ciobanii cu taraba-n portbagaj. Dar tu, gălăţean cu capul pe umeri, n-ai cum să te aştepţi să stea de strajă, la fiecare colţ, câte un inspector sanitar veterinar. Ca să se întâmple aşa - pe lângă faptul că ar fi cam sinistru - ar trebui să aibă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor mii de oameni pe statele de plată. Şi n-are. La fel de bine, poate că ar fi şi de datoria poliţiştilor comunitari să-i ia la întrebări pe oamenii ăştia care vin cu brânza de vânzare în parcări. Asta, dacă îşi fac rondul prin zonă, în cele câteva ore de dimineaţă, care le sunt necesare ciobanilor să îşi vândă toată brânza din ziua respectivă. Dacă aveau treabă prin alte părţi, însă, ciobanul e de mult întors la stână până calcă picior de poliţist, pe Roşiori, între Piaţa Ancora şi Trei Star.
Departe de mine ideea că n-au autorităţile parte din vină pentru că în Galaţi se vinde brânză la bordură. Vinovate sunt, iar măsuri ar trebui, cu siguranţă, luate. Dar până să ajungem să căutăm vinovaţi, poate că n-ar fi rău să ne punem, în primul rând, pe noi la adăpost de orice primejdie. Cum să cumperi brânză de pe stradă şi să le-o mai dai şi altora - poate chiar unor copii - să mănânce din ea? Nici măcar nu ştii ce conţine! Nici un laborator n-a testat vreo probă din alimentul respectiv. În plus, nu ştim nici dacă nu cumva ciobanul sau ciobăniţa suferă de vreo boală contagioasă. Poate că nu, dar merită să îţi asumi riscul să mănânci din mâinile cuiva care are hepatită sau cine ştie ce alte boli transmisibile? Nimeni, în afară de vânzători, nu ştie în ce condiţii s-a muls laptele şi cât de curate au fost ustensilele folosite la prepararea brânzei. Poate că în stâna oamenilor e farmacie. Dar poate că nu e. Merită să rişti să ajungi la spital, cu toxiinfecţie alimentară, şi să cheltuieşti mii de lei pe medici şi tratamente, numai ca să economiseşti câţiva lei la kilogramul de brânză? Parcă nu prea merită, nu-i aşa?
Una peste alta, până să vină vreo autoritate să îi trimită pe oamenii ăştia să îşi închirieze un galantar şi să îşi plătească taxele şi impozitele la stat - ceea ce ar trebui să se cam întâmple de-acum - noi, gălăţenii, suntem cei care ar trebui să ne dăm seama că n-avem de ce să cumpărăm de la ciobanii care vând brânza direct din portbagajul maşinii.

 

Citit 5096 ori Ultima modificare Duminică, 21 August 2016 17:02

8 comentarii

 • postat de AC
  Luni, 22 August 2016 21:36
  213.119.65.***
  Daca tot vrei un subiect de scris; cauta si mergi pe ruta galati-aeroport otopeni cu una din firmele (...) si vezi care iti da bon sau factura!!!! Lasa branza....ca nu face ala evaziune cu cateva kg vandute. Si daca primesti bonul in masina la urcare sau coborare anunta-ti cititorii! Apropo: soferii vor spune sa te duci la sediul firmei sa-ti ridici bonul sau factura....)))) Acolo evaziune!!!!! Cand cumpari covrigi sau paine vanzatoarele nu ma lasa sa plec fara bon! MMM OK! E BINE SI ASA! Dar la astia care fac dintr-o cursa cel putin 600 ron/cursa la fiecare 2 ore....ia gandeste-te unde e evaziunea?! INTERESEAZA-TE SI AI SA TE MINUNEZI )))
  0
  3
  Raportează
 • postat de Silion
  Luni, 22 August 2016 21:20
  79.116.102.***
  Fix in branza din portbagaj sta marea evaziune fiscala.
  In branza, in marar, in patrujel, in corcoduse si in loboda.
  D-asta economia e pe chituci ca fac astia evaziune.
  Stiti de ce exista asociatii care lupta impotriva hainelor de blana si nu exista si impotriva hainelor de piele.
  E mult mai usor sa te iei de niste femei decat de o gasca de motociclisti.
  0
  3
  Raportează
 • postat de giovani
  Luni, 22 August 2016 21:18
  5.13.181.***
  Cind aduc ceva de la tara comand o masina speciala cu -20 grade Celsius pentru 20km pina in Galati asa sa moara e-coli de ciuda !

  Bradet nu va spune nimic. Am luat lapte stricat, brinza mucegaita, carne stricata toate in termen din impecabilile supermaketuri.

  Asa ca e un articol care nu face altceva decit manipulare si improscare cu noroi catre cei care mai muncesc cu adevarat !
  2
  3
  Raportează
 • postat de hai... hai...
  Luni, 22 August 2016 19:30
  5.13.231.***
  Noi, pers fizice platim taxe si impozite iar politia locala, care se face ca nu vede, trebuie sa ne apere de evazionisti. Ceea ce se intampla la Ancora nu-i de ieri de azi, acolo e branza care pute de muult... eheei, eheeei... nu-i asa domnilor de la politia locala?
  2
  3
  Raportează
 • postat de Titisor Minunescu
  Luni, 22 August 2016 16:26
  31.171.140.***
  Dumneata iti iei banii pe articol,(deh)ti-ai facut meseria.
  Dar ce facem cu ceilalti care incearca sa-si faca 'MESERIA'?
  Fie-mi iertata alaturarea,dar intreb si apoi revin:
  1 :fac autoritatile ceva pentru cele ce-si fac meseria pe bonuri alimentare pe 'centura'?
  2: fac autoritatile ceva pentru a ajuta inteprinzatorii fie ei mari sau mici?
  Pentru intreprinzatorii MARI statul face legi ca sa-i scape de inchisoare .
  Pentru intreprinzatorii mici ,in loc sa-i ajute ,statul face legi menite sa-l DUCA la inchisoare.
  Si unii si altii 'meseriasii ' fac ceea ce stiu,ce pot, ce cred ca ii reprezinta.
  N-AR FACE-O,desigur daca n-ar exista 'domnu client',care apeleaza cu incredere la serviciile oferite .
  Care client,apeleaza,pentru ca stie ca ofertantul este'curat' cinstit,onest,si-l stie de demult,deci este de incredere.
  In ambele mele exemple dvs ca si ziarist,ar trebui sa cereti autoritatilor,in numele opiniei publice a carei voce o reprezentati in mod impartial(ca de-aia ati ales aceasta MESERIE),sa gaseasca SOLUTII menite sa rezolve situatiile prezentate acum ca si exemple.
  Nu sunt indreptatit sa va dau sfaturi ,va intreb doar:
  -v-ati intrebat DE CE cazurile aduse in atentie mai sus, procedeaza astfel(de ce fac ceea ce fac)?
  ce facem noi ,persoane fizice,pentru a schimba situatia 'de fapt'
  cu ce ii ajuta legiuitorul pe cei in astfel de situatii?


  Ps nici unii nici altii nu aduc prejudicii economiei nationale in asa fel incat sa fie condamnati la moarte.
  Si uni si altii' pun osul' la munca in felul lor pentru bunastarea proprie,avand familie,necesitati,obligatii etc.
  Sunt si ,suntem convinsi ca DACA ar avea o alta solutie alternativa ar profita de ea.

  De aceea ,inainte de a critica sa ne intrebam . DE CE?
  5
  9
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Luni, 22 August 2016 10:00
  91.208.234.***
  De ce ne indemnati sa mancam branza luata din galantar facuta din toate chimicalele?
  Prefer de-o mie de ori sa iau branza naturala chiar din portbagajul unei masini decat sa ma otravesc cu chimicalele din branza din galantar.
  Ecoli daca mi-aduc bine aminte s-a gasit in branza comercializata de un hipermarket, care teoretic era verificata si respecta toate normele igienico sanitare. N-am auzit de lume imbolnavita de la branza din portbagaj si nici de bebelusi intoxicati dupa ce au mancat astfel de branza.
  Cumva sunteti sponsorizati de vreun lant de hipermarcheturi ca sa dati in cap micilor producatori???

  Ar fi foarte frumos sa-mi publicati comentul pentru ca nu contine cuvinte obscene, anunturi publicitare, atacuri la persoana, trivialitati, jigniri, amenintari, nu este vulgar, xenofob sau rasist!
  9
  17
  Raportează
 • postat de costache i
  Luni, 22 August 2016 07:24
  81.89.25.***
  frumoasa fotografie si atat.
  9
  4
  Raportează
 • postat de Katy
  Luni, 22 August 2016 03:19
  94.197.121.***
  Unde esti tu Mona,sa vezi ce a ajuns munca ta de atatia ani.Cu tine toate erau in regula...acum cu aceasta individa totul s-a naruit.Nu stiu cum de cumpara lumea numai cand ii vede fata acestei nespalate...cum e ea asa-i si la stana...lumea stie ce vorbesc.Pacat.
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.