Universitatea Dunărea de Jos: Mai sunt 712 locuri neocupate la buget
Foto: Rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Iulian Bârsan

Universitatea Dunărea de Jos: Mai sunt 712 locuri neocupate la buget
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rectorul Iulian Bîrsan face bilanţul primei sesiuni de admitere


După prima sesiune de admitere pentru ciclul I de studii universitare de licenţă, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi rezultatele sunt, în opinia rectorului Iulian Bîrsan, „aşa cum ne-am aşteptat: unele facultăţi şi-au ocupat locurile bugetate şi o parte din locurile cu taxă, altele nu au reuşit acest lucru, în general facultăţile tehnice, dar sperăm ca în toamnă, după cea de-a doua sesiune de bacalaureat, să avem un număr suficient de candidaţi ca să putem ocupa şi cele 712 locuri la buget rămase libere”. În momentul de faţă, din cele 2.000 de locuri bugetate pentru studenţii români s-au ocupat 1.288.

Cea mai mare concurenţă - la Medicină şi Farmacie

Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Medicină şi Farmacie: „Era de aşteptat. Acest lucru se poate justifica şi prin faptul că numărul de locuri alocate de către Agenţia de Calitate în Învăţământul Superior este mic, 25 la Farmacie, 50 la Medicină, 25 la Medicină Dentară. În alte domenii avem şi câte 100 de locuri pe specializare. Concurenţă mare s-a înregistrat la Economie şi Administrarea Afacerilor, dar avem o scădere faţă de acum 4-5 ani, când erau 2.500 de candidaţi înscrişi, anul acesta au fost trei sute şi ceva. Îmbucurător, o facultate cu concurenţă de 1,5 pe loc a fost cea de Arhitectură Navală, domeniu unde locurile de muncă sunt garantate. Şi am mai văzut o creştere a interesului pentru Facultatea de Ştiinţe, la Chimie”, declară rectorul. 

Nu s-au ocupat toate locurile la Litere şi la Ingineria Alimentelor  

Surprinzător este faptul că, pentru prima dată, nu s-au ocupat toate locurile la Facultatea de Litere: au rămas locuri la Română - Franceză, Engleză - Franceză, la buget. Tot pentru prima dată, au rămas locuri libere la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 134, foarte multe. La Teatru, din 10 locuri s-au ocupat doar 3, iar la Pictură, din 10 locuri s-au ocupat 7, ceea ce pentru un oraş cu liceu de artă nu ar fi trebuit să se întâmple”, apreciază rectorul. Nu testul grilă i-a dezavantajat pe candidaţi, ci, mai degrabă, bacalaureatul: „Au fost punctaje sub 5, la Inginerie, la Medicină la acest test”, afirmă Iulian Bîrsan.

Universitatea "Dunărea de Jos" are 14 facultăţi şi 14.800 de studenţi: „De regulă, numărul locurilor bugetate a stagnat, în ultimii ani, în jurul cifrei de 1.850. Anul acesta am avut o creştere la 2.000 de locuri obţinute de la buget. În schimb, în anii trecuţi am avut foarte mulţi studenţi cu taxă la facultăţi precum Drept, Economie - numărul celor cu taxă a scăzut, acum avem doar 349 admişi în total la taxă; în anii trecuţi erau peste 400 numai la Economie şi Administrarea Afacerilor. Probabil că numărul acesta va scădea şi mai mult, prin scăderea numărului celor înscrişi la ID şi IFR”, estimează Iulian Bîrsan.

Cei mai „scumpi” studenţi - la Teatru

Pentru sesiunea a doua, rectorul universităţii de stat gălăţene este optimist: „Se vor ocupa cele 712 locuri rămase la buget, le vom muta de la o facultate la alta, dacă va fi nevoie, dar se vor ocupa sigur. Ministerul Educaţiei a oferit, la nivel naţional, 64.000 de locuri bugetate, iar numărul celor care au luat bacalaureatul este puţin peste 80.000. Dacă ne gândim că 5-6.000 de tineri merg la tineri în străinătate şi, apoi, nu toată lumea care a luat bacalaureatul dă la facultate - rezultatele după prima admitere sunt, cumva, previzibile. Se merge mai mult pe Economie, Drept, Medicină, mai puţin pe Inginerie, iar noi suntem o universitate cu aproape 50 la sută din locuri pe Inginerie, era de aşteptat. Aş fi preferat să avem mai puţine locuri finanţate mai bine, decât mai multe locuri finanţate mai slab. În momentul de faţă, finanţarea la buget este de 2.400 lei pe an/student echivalent. Un student echivalent este un student la Litere - Limba şi literatura română, la Drept sau la Ştiinţe Economice. La alte specializări - de pildă, la Limbi străine, finanţarea unui student  este 1.5, la Inginerie - 1.75, la Educaţie Fizică - 1.9, la Medicină - 2.5, iar cel mai scump este un student la Teatru, cât 9 studenţi echivalenţi, pentru că se lucrează cu număr mic în grupe”, explică rectorul Iulian Bîrsan.

 

Citit 6755 ori Ultima modificare Marți, 07 August 2012 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.