GALERIE FOTO / Pericol pe Dunărea umflată şi murdară! Animale înecate şi covoare de PET-uri

GALERIE FOTO / Pericol pe Dunărea umflată şi murdară! Animale înecate şi covoare de PET-uri

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

La malul Dunării, pe Faleză Inferioară, ajung nu doar covoare întregi de PET-uri şi crengi pe jumătate putrezite în apă, ci şi animale înecate în amonte * Deşi directorii şi purtătorii de cuvânt ai instituţiile implicate în igienizare spun că fiecare îşi face treaba, fluviul este în continuare murdar * Mizeria nu are cum să nu ne primejduiască sănătatea, cu toate că autorităţile sanitare spun că apa din fluviu, odată tratată, e tot potabilă


Dunărea creşte şi ameninţă să inunde spaţiul pietonal de pe Faleza Inferioară. Lucrurile nu stau încă atât de rău cum stăteau în iunie 2010, când s-a ajuns până la sistarea alimentării cu energie electrică în zonă, dar apa va mai creşte cu siguranţă. Deja, de la finele săptămânii trecute, valurile ceva mai puternice mătură pista destinată bicicliştilor şi o umplu cu resturi vegetale. Din nefericire pentru noi, gălăţenii, apa nu este doar crescută, ci şi foarte murdară. Covoare compacte de PET-uri sufocă fluviul în zona restaurantului Delmar, iar de-a lungul Falezei, spre punctul de Trecere Bac, s-au proptit în răgălii hoituri de câini înecaţi cine ştie unde şi cine ştie de câtă vreme, aduse de apa crescută până la noi.
Situaţia nu e deloc una plăcută, aşa că autorităţile ar trebui să intervină cu mai mult aplomb.
Declarativ, toată lumea îşi face treaba. În ciuda acestui lucru, Dunărea e din cale afară de murdară.

Direct implicată în menţinerea curăţeniei pe Dunăre este Garda de Mediu. „Noi am dispus deja măsuri în ceea ce priveşte igienizarea cursului de apă. În partea de jos a falezei, singura societate căreia nu i-am trimis măsurile pe care trebuie să le urmeze este cea care deţine Delmar. În cursul zilei de mâine (astăzi - n.r.) îi vom transmite aceste indicaţii, cărora trebuie să li se conformeze. Curăţarea celorlalte porţiuni de mal îi revine Primăriei”, a declarat directorul-executiv al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.

„Curăţenie se face, cu intervenţia personalului de la Administrarea Domeniului Public (ADP). S-a lucrat, încă de dimineaţă, în zona portului pentru ambarcaţiuni uşoare pentru îndepărtarea resturilor. Se intervine şi în restul zonelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, spune că Inspecţia Sanitară de Stat face în continuare analize periodice ale apei potabile care ajunge la robinetele gălăţenilor. „Ştim cu toţii că apa din Dunăre nu e potabilă fără să fie tratată. Dar ea este trată corespunzător. Nu facem analize mai multe sau mai dese ca de obicei. Nu s-a sesizat nicio problemă, nu traversăm o situaţie de criză, totul decurge normal pentru moment”, a precizat dr. Valentin Boldea.

Directorul general al SC Apă Canal SA, Gelu Stan, spune că apa este mai bună, în această perioadă, decât în cele de secetă. „Apa care devine potabilă să extrage de la o adâncime de 12 metri, la Priza Dunării. Or, atunci când debitul este foarte scăzut, riscul ca aceasta să fie infestată este mult mai mare decât acum, când nivelul fluviului este crescut”, a precizat Gelu Stan.

 

Citit 4109 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2013 23:21

13 comentarii

 • postat de S Marți, 09 Aprilie 2013 18:42 Link la comentariu
  1
  0

  si eu sunt unul dintre aceia care am aruncat gunoaie in ape si pe strazi si aiurea
  asa cum dau numai prin gropi cu masina si calc numai in rahati de caini si am ocazia sa mor cazand in vreo canalizare ,exact la fel raspund si eu : aruncand gunoaie peste tot .

  Raportează
 • postat de Galateanu Marți, 09 Aprilie 2013 17:34 Link la comentariu
  0
  0

  Doamna Gatej de la "garda de mediu" spune ca a dat ordin pentru igienizarea zonei. Dumneaei are vederi foarte inguste pentru un post de asemenea anvergura (nu poti cere de la cineva numit politic sa rezolve o problema reala - numai gargara) considera ca daca se indeparteaza gunoaiele de pe faleza s-a rezolvat problema. Problema majora este consta in faptul ca acele gunoaie ajung in Delta Dunarii si o infesteaza, dupa care o parte ajung in Marea Neagra.
  Sunt doua solutii:
  -colectatrea gonoaielor la sursa (mai greu cu mentalitaea noastra)
  -montarea temporara a unui baraj plutitor legat de cheiul unitatii militare de marina fluviala, lung de circa 80m (gunoaiele sunt la circa 50m de mal) si care sa canalizeze deseurile la mal (montat in "V" cu cheiul). De acolo ele pot fi scoase co o banda rulanta speciala sau cu o plasa. Selectarea gonoaielur se poate face loco, sau incarcate si selectate in afara orasului.
  Banii pentru aceasta operatie se pot obtine de la fondul de mediu, care acum capata orice alta destinatie in afara de protectia mediului.

  Raportează
 • postat de vasile Marți, 09 Aprilie 2013 16:50 Link la comentariu
  0
  0

  cucoana, te-ai bagat singura in gura lupului cu igienizarea apelor lu' matale...
  au nu stiai matale ca dunarea este a celor de la apele romane...ca doar ei iau taxele de la noi, portuarii..
  e de datoria lor sa curete...nu a noastra...de la nave...

  Raportează
 • postat de PI Marți, 09 Aprilie 2013 15:50 Link la comentariu
  0
  0

  dreptate mare ai "UN GĂLĂȚEAN" ...gunoaiele nu cad din cer...gunoaiele le facem noi....vine vara acum și o sa vedeți despre ce vorbesc ... mai ales acolo unde se fac grătare... și de ce....pentru ca 60% romani sunt niște ȚĂRANI.

  Raportează
 • postat de Pt. cioroiul de @Graur Marți, 09 Aprilie 2013 15:27 Link la comentariu
  0
  0

  Tu pe cine ai votat @graure ( cioara) ?

  Raportează
 • postat de traian Marți, 09 Aprilie 2013 14:03 Link la comentariu
  0
  0

  galatiul a devenit o rusine pe linga care trece DUNAREA. da, asa e.

  Raportează
 • postat de Graur Marți, 09 Aprilie 2013 12:18 Link la comentariu
  0
  0

  Cei care ati votat USL, tineti-va gura panaramelor !!
  N-aveti dreptul nici sa scoateti capul. Data viitoare cand vi se spune ca sunteti prosti, GURA !
  CA SUNTETI PROSTI !!

  Raportează
 • postat de galatean Marți, 09 Aprilie 2013 12:07 Link la comentariu
  0
  0

  "PRIMARUL" fotbaliator era in tribuna oficiala, la meciul Otelului de la Constanta !!!???!!! A terminat de rezolvat problemele Galatiului si nu stim noi ? Halal "primar" ne-am ales !!! Recunosc ca l-am votat si-mi fac mia culpa !

  Raportează
 • postat de Un galatean Marți, 09 Aprilie 2013 11:12 Link la comentariu
  0
  0

  Peturile, gunoaiele de pe Dunare reprezinta intocmai oglinda noastra. ASTIA SUNTEM NOI, Nu va enervati. Ca noi sunt si bulgarii si sarbii, insa la mult hulitii unguri se schimba socoteala. Oare de ce ? Pentru ca ungurii, slovacii, austriecii, ca sa nu mai pomenim de nemti nu isi lasa gunoaiele oriunde ? O fi legea mai aspra ? Or fi cei educati majoritari fata de needucati ? Cert este ca in 20 de ani de marinarie vad mereu aceleasi lucruri pe Dunare. Ce putem sa facem ? E foarte simplu : Sa ne strangem gunoaiele dupa fiecare picnic, sa nu ne mai ducem animalele moarte pe malul apelor, si in general sa ne educam copii.

  Raportează
 • postat de cacarau Marți, 09 Aprilie 2013 10:32 Link la comentariu
  0
  0

  nimeni nu strange. cine este proprietarul luciului de apa?? daca vin sa ancorez o barja acolo cine ma amendeaza?? cine ia chirie?? POT SA ANCOREZ ACOLO UN RESTAURANT FARA SA PLATESC NIMIC??? sa fie amendati fara mila de autoritatile galatiului. gunoiUl ala nu trebuie sa asteptam sa fie impins in delta. NESIMTIRE!!!!!! NOUL GALATI...MAI MULDAR CA ALA VECHI. HUOOO USL!!!!

  Raportează
 • postat de avram gaiu Marți, 09 Aprilie 2013 09:22 Link la comentariu
  0
  0

  mai avem pretenti ca suntem in europa ,dupa 23 de ani aceasi mizerie si peste 1000 de anii ,rusine burtosilor din conducere...............................................................

  Raportează
 • postat de cineva Marți, 09 Aprilie 2013 09:21 Link la comentariu
  0
  0

  Domnilor de la mediu coborati de pe scaunele pe stati si mergeti pe teren in susul Siretului si urmariti unde se arunca gunoiul in localitatile de pe malurile Siretului si luati la intrebari edilii ce fac in acest sens .Nu este nimeni obligat sa adune nesimtirea cetatinilor acestor localitati si precum si incompetenta celor de la mediu care stiu numai sa dea niste hartii si ordine.

  Raportează
 • postat de alex Marți, 09 Aprilie 2013 09:14 Link la comentariu
  0
  0

  Nu lucreaza la stransul gunoaielor nici dracu'! Eu trec Dunarea in fiecare zi de 2 ori si malurile sunt din ce in ce mai murdare! Ia luati-l la ture si pe primarul din I.C. Bratianu! Ca Dunarea are 2 maluri!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.