GALERIE FOTO / Pericol pe Dunărea umflată şi murdară! Animale înecate şi covoare de PET-uri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Pericol pe Dunărea umflată şi murdară! Animale înecate şi covoare de PET-uri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La malul Dunării, pe Faleză Inferioară, ajung nu doar covoare întregi de PET-uri şi crengi pe jumătate putrezite în apă, ci şi animale înecate în amonte * Deşi directorii şi purtătorii de cuvânt ai instituţiile implicate în igienizare spun că fiecare îşi face treaba, fluviul este în continuare murdar * Mizeria nu are cum să nu ne primejduiască sănătatea, cu toate că autorităţile sanitare spun că apa din fluviu, odată tratată, e tot potabilă


Dunărea creşte şi ameninţă să inunde spaţiul pietonal de pe Faleza Inferioară. Lucrurile nu stau încă atât de rău cum stăteau în iunie 2010, când s-a ajuns până la sistarea alimentării cu energie electrică în zonă, dar apa va mai creşte cu siguranţă. Deja, de la finele săptămânii trecute, valurile ceva mai puternice mătură pista destinată bicicliştilor şi o umplu cu resturi vegetale. Din nefericire pentru noi, gălăţenii, apa nu este doar crescută, ci şi foarte murdară. Covoare compacte de PET-uri sufocă fluviul în zona restaurantului Delmar, iar de-a lungul Falezei, spre punctul de Trecere Bac, s-au proptit în răgălii hoituri de câini înecaţi cine ştie unde şi cine ştie de câtă vreme, aduse de apa crescută până la noi.

Situaţia nu e deloc una plăcută, aşa că autorităţile ar trebui să intervină cu mai mult aplomb.

Declarativ, toată lumea îşi face treaba. În ciuda acestui lucru, Dunărea e din cale afară de murdară.

Direct implicată în menţinerea curăţeniei pe Dunăre este Garda de Mediu. „Noi am dispus deja măsuri în ceea ce priveşte igienizarea cursului de apă. În partea de jos a falezei, singura societate căreia nu i-am trimis măsurile pe care trebuie să le urmeze este cea care deţine Delmar. În cursul zilei de mâine (astăzi - n.r.) îi vom transmite aceste indicaţii, cărora trebuie să li se conformeze. Curăţarea celorlalte porţiuni de mal îi revine Primăriei”, a declarat directorul-executiv al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.

„Curăţenie se face, cu intervenţia personalului de la Administrarea Domeniului Public (ADP). S-a lucrat, încă de dimineaţă, în zona portului pentru ambarcaţiuni uşoare pentru îndepărtarea resturilor. Se intervine şi în restul zonelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, spune că Inspecţia Sanitară de Stat face în continuare analize periodice ale apei potabile care ajunge la robinetele gălăţenilor. „Ştim cu toţii că apa din Dunăre nu e potabilă fără să fie tratată. Dar ea este trată corespunzător. Nu facem analize mai multe sau mai dese ca de obicei. Nu s-a sesizat nicio problemă, nu traversăm o situaţie de criză, totul decurge normal pentru moment”, a precizat dr. Valentin Boldea.

Directorul general al SC Apă Canal SA, Gelu Stan, spune că apa este mai bună, în această perioadă, decât în cele de secetă. „Apa care devine potabilă să extrage de la o adâncime de 12 metri, la Priza Dunării. Or, atunci când debitul este foarte scăzut, riscul ca aceasta să fie infestată este mult mai mare decât acum, când nivelul fluviului este crescut”, a precizat Gelu Stan.

 

Citit 4669 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2013 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.