Expoziţie şi minispectacol, de Ziua Greciei

Expoziţie şi minispectacol, de Ziua Greciei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Istorie Galaţi găzduieşte, începând de vineri, expoziţia „Ziua Naţională a Greciei. Valori culturale greceşti”.

Ziua Republicii Elene, 25 martie, a fost astfel marcată şi ieri, printr-un efort comun al muzeului, al Comunităţii Elene Galaţi, al Episcopiei „Dunărea de Jos” şi al Arhivelor Naţionale. Directorul muzeului, prof. Cristian Căldăraru, a fost maestrul de ceremonii. Profesorul Dan Râpă Buicliu a susţinut un adevărat minicolocviu, vorbind şi despre exponatele rare din această expoziţie.

Istoricul a evocat apoi, printre alte nume greceşti care au adus o contribuţie la devenirea noastră, pe cărturarii Daniil Fotinide şi Dionisie Fotino, cei care au făcut ca numele de „România” să fie însuşit treptat în ţările europene.

Despre manuscrise şi cărţi vechi,  din insulele greceşti, din alte ţări ale Europei  şi chiar din Egipt, litografii, tablouri, monede,  a vorbit muzeografa Delia Pohrib, cea care a muncit peste o lună şi jumătate la strângerea exponatelor de la diferite instituţii.

Paşaportul comerciantului Papadopol

Documentele au o vechime care merge până la sfârşitul secolului al XVIII-lea: hrisoave domneşti, portretul original, făcut, pe la 1800, domnitorului Munteniei şi Moldovei, Alexandru Constantin Moruzi, un paşaport emis de consulul Greciei, în 1854, pentru comerciantul Papadopol, diploma oferită de Facultatea de Medicină din Paris doctorului Rafeti, acte de familie – cărţi de vizită ale patronului de la „Grand Hotel” - Primăria de azi, scrisori comerciale...

Au fost evocaţii istoricii Moise Pacu, Nicolae Munteanu-Bârlad şi Paul Păltănea, care s-au aplecat asupra importanţei acestei comunităţi la Galaţi. S-a vorbit şi despre mari nume de gălăţeni de etnie greacă care au lăsat urme  în evoluţia oraşului nostru, cum ar fi doctorii Serfioti şi Nebuneli sau farmacistul Hepites.

În încheiere, preşedintele Comunităţii Elene Galaţi, Dimitrios Zamfiropol, a prezentat cele două steaguri ale Greciei, cel de uscat şi cel maritim, fiind vorba despre o veche naţiune de navigatori, de dinainte de Ulise...

A urmat o surpriză: un mic spectacol de dansuri populare, în frumoase costume (în culori de roşu, reprezentând sângele vărsat de eroi, negru - doliul pentru aceştia - şi albul sincerităţii), executat de tinerii din ansamblul  „Olimpos”, al comunităţii, grup laureat cu numeroase premii internaţionale.  

După 188 de ani de la luptele Eteriei la Galaţi, în care aici a curs sânge turcesc şi  grecesc, iar gălăţenii au plecat o vreme într-o mare bejenie, după arderea oraşului, urmaşii de acum - preşedinta Uniunii Democrate Turce din Galaţi, publicista Gulten Abdulah Nazare, şi preşedintele Zamfiropol - au stat ieri de vorbă cu prietenie şi deferenţă.

Au fost de faţă, în public, şi reprezentanţi ai Bibliotecii „V.A. Urechia”, Universităţii, Centrului Cultural „Dunărea de Jos” etc.

Explicaţie foto: Minispectacolul folcloric grecesc a întregit succintul colocviu din deschiderea expoziţiei

Citit 989 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.