Stăneştii de la Ralmari SRL

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un control inopinat făcut de o echipă de control a Gărzii Financiare la  SC Triomet SRL  2000 SRL Galaţi  a relevat consumarea unor tranzacţii comerciale. Mai exact livrări de produse metalurgice (tablă de diferite dimensiuni) în valoare totală de 507.758,52 lei, furnizorul înscris în documentele de livrare fiind SC Ralmari SRL Galaţi.

Potrivit informaţiilor provenite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cei de la Ralmari n-au depus până la data controlului obligaţiile de plată către bugetul de stat (deconturi privind TVA, situaţii financiare anuale sau declaraţii informative prevăzute de legislaţia în vigoare).

Oficial - inactivă fiscal, practic şi ilegal - foarte activă

Adâncind investigaţiile, comisarii Gărzii Financiare au mai constatat că SC Ralmari SRL Galaţi a fost declarată în stare de inactivitate fiscală încă de la data de 9 aprilie 2009. În acelaşi timp, de Oficiul Registrului Comerţului Galaţi s-a aflat că administratorii societăţii în cauză şi-au declarat sediul social în satul Griviţa, judeţul nostru.

O retrospectivă reieşită din unele documente ale Triomet SRL referitoare la relaţia comercială cu SC Ralmari SRL relevă că, în perioada  februarie-decembrie 2007, cei de la societatea înmatriculată în Griviţa au livrat produse siderurgice (tablă de diferite dimensiuni) în valoare totală de 507.758,52 lei.

Dar, ulterior, reprezentanţii organelor de control financiar-fiscal au descoperit tranzacţii comerciale cu alte 38 de societăţi comerciale din diverse localităţi din ţară.

În urma verificărilor făcute, a controalelor încrucişate, s-a ajuns, evident, şi la concluzii. Una dintre acestea e aceea că societatea a fot înfiinţată, pur şi simplu, doar în scopul derulării de activităţi comerciale fără evidenţierea acestora în contabilitate, precum şi în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

În plus, delegaţii au fost înscrişi eronat în facturile de livrare ale SC Ralmari SRL Galaţi. Cine sunt aceştia? Mai mulţi… Stănescu (Duca, Ferdinand, zis „Bran”, Franţ, Săndel, Cezar, Costel, Viorel, Mihai, Istrate, Rodica etc.).

Grup infracţional organizat, evaziune şi nu numai

Acesta a fost motivul pentru care organele de control au mai tras şi concluzia că aceştia s-au constituit într-un grup infracţional organizat. Normal, au fot calculate, prin estimare, sumele datorate bugetului de stat.

Prejudiciul total estimat constând în obligaţii fiscale datorate de cei de la SC Ralmari este, în total, de 1.906.945,34 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar în valoare de 871.746,44 lei şi TVA de plată - 1.035.198,90 lei.

În fine, cei care au încercat să stabilească matrapazlâcurile celor de la Ralmari SRL au ajuns nemijlocit şi la nişte concluzii cu miez penal, întrucât în nota de constatare a Gărzii Financiare se face referire la încălcări ale Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale („omisiune în tot sau în parte a evidenţierii operaţiunilor comerciale în documente contabile ori în alte documente legale, sau a veniturilor realizate”; „nedeclararea sau declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare”; „împrumut  direct din disponibilul bănesc al societăţii, utilizarea în folos propriu şi însuşirea sumelor încasate din operaţiunile comerciale derulate - Legea 31/1990 republicată cu privire la societăţile comerciale”).

De asemenea, în documentul amintit al Gărzii Financiare se face referire la încălcări ale unor prevederi ale Codului penal cu privire la infracţiunea de fals şi uz de fals.

Acestea sunt reperele pentru care „echipa” de Stăneşti va trebui să dea seamă mai întâi în faţa reprezentanţilor organelor de cercetare şi urmărire penală şi mai apoi în instanţele de judecată.

Citit 1261 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.