Eurodeputata Ţicău insistă pe proiecte la Marea Neagră

Eurodeputata Ţicău insistă pe proiecte la Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noul comisar Damanaki nu spune „nu” *

Rusia, ca partener

"Din păcate, nici pagina web pentru afaceri maritime de pe site-ul Comisiei [Europene], nici cererile de proiecte lansate de către Agenţia Executivă pentru Transport  Trans-European pentru dezvoltarea de coridoare maritime nu se referă la regiunea Mării Negre", a criticat marţi, la Strasbourg, eurodeputata Adriana Ţicău, cu ocazia unei întâlniri cu noul  comisar desemnat pentru afaceri maritime şi pescuit în viitoarea Comisie Europeană, Maria Damanaki. Reamintim că Parlamentul European (PE) va supune votului în plen componenţa Comisiei Europene pentru 2009-2014 pe 26 ianuarie 2010.

Adriana Ţicău, vicepreşedintele Comisiei de Transport şi Turism (TRAN) din PE, a punctat marţi: există deja cereri de proiecte deschise pentru perioada 2010-2013 pentru Marea Nordului, Marea Baltică şi Marea Mediterană.

Eurodeputata gălăţeană a adresat câteva întrebări comisarului desemnat, printre care una privind măsurile care se vor lua pentru a integra mai bine Marea Neagră în politica maritimă comună.

Recunoscând că  este vorba despre o zonă relativ nouă pentru UE, comisarul Damanaki a vorbit despre „importanţa deosebită” a Mării Negre şi de faptul că România, alături de Bulgaria şi Turcia, este  reprezentată în comisia regională pentru Marea Mediterană „şi aceasta este o bună oportunitate de a colabora”.

Maria Damanaki a insistat asupra faptului că „Uniunea Europeana va câştiga doar având o strânsă colaborare şi lucrând îndeaproape cu toate ţările riverane Mării Negre”, declaraţie interesantă, nominalizând, normal, printre vecinii cu marea şi Rusia şi Turcia…

Ţicău a întrebat şi despre măsurile de dezvoltare a porturilor maritime, dar şi de pe sectoarele maritime ale fluviilor europene, insistând pe problema dezvoltării turismului în zonele de coastă.

Strategia UE privind Dunărea este în principal o politică de dezvoltare regională şi  fondurile europene din acest sector trebuie folosite la maxim, a răspuns comisarul Damanaki. Cum nu comisarul dispune, ci Comisia, ne bucurăm măcar că are aceste intenţii.

Citit 563 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.