Încăpăţânarea de a striga de foame

Încăpăţânarea de a striga de foame
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai puţini, din ce în ce mai puţini, pensionarii încă păstrează „tradiţia” de a protesta împotriva Guvernului.

Cum la începutul anului au stabilit că nu va trece lună fără un protest, ieri, o mână de pensionari s-a făcut auzită de lucrătorii de la Casa Judeţeană de Pensii şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Conştienţi că protestul lor nu va modifica nici actualele legi, dar nu va influenţa nici proiectele legislative, pensionarii s-au încăpăţânat, totuşi, să strige „Vrem bilete de tratament” sau „Jos Pârcălabu” -preşedinta Casei Naţionale de Pensii.

În acest joc inutil, în care unii protestează, iar alţii spun că nu le stă în putere să modifice legi, toţi actorii devin pe lună ce trece tot mai neconvinşi de utilitatea şi de finalitatea unui astfel de demers.

Însă, în virtutea dreptului la libera exprimare, pensionarii gălăţeni strigă de foame, în stradă. Iar autorităţile, conform aceleiaşi tradiţii, ridică, neputincioase, din umeri…       

Mai mulţi jandarmi decât pensionari

Nu a fost chiar aşa, însă ieri, la ora 10.00, în faţa sediului Casei Judeţene de Pensii, prima instituţie ce urma să fie pichetată joi, nu se aflau decât vreo doi-trei pensionari.

În schimb, forţele de ordine erau mai multe. După câteva zeci de minute, în faţa instituţiei s-au strâns în jur de 30 de pensionari.

Numărul nu a rămas constant pe tot parcursul protestului: în final, când s-au numărat, socoteala a arătat că doar 11 au rămas pe baricade până la prânz.

Liderul Alianţei Europensionarilor din România – filiala Galaţi, Cristea Toader, a prezentat, pe scurt, lista cu revendicări: stabilirea valorii punctului de pensie la cel puţin 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, acordarea fără discriminare, pentru toţi pensionarii, indiferent de data pensionarii, a prevederilor Legii 218/2008 privind punctarea grupelor de muncă, precum şi modificarea criteriilor de acordare a biletelor de tratament.

Cea mai neagră temere: „Ne taie pensiile”

Împărţirea biletelor de tratament în funcţie de punctaj şi lipsa acestor bilete de tratament pentru lunile iulie şi august i-au nemulţumit cel mai mult pe vârstnici.

„Dacă tot nu ne-a dat nimic la pensie, măcar să nu ne ia şi drepturile pe care le aveam... Cu biletele de tratament, nu mai apuc anul acesta, chit că sunt operată de pancreatită, am diabet…”.

„Nu mai apuc să plec, dacă am fost anul trecut… Înainte de criteriile acestea apucam, chit că dormeam o noapte aici, luam bilet…”.

„Eu trebuie să mă duc în fiecare an la tratament, dar se gândeşte cineva?, nimeni! Îşi fac doar pentru ei…”.

„Cică primele deputaţilor sunt cu 30 la sută mai mari ca în 2009, iar pentru noi, nici măcar bilete nu se dau. Să le fie ruşine!” şi-a vărsat năduful Ana Toma.

După ea, alţi pensionari au dat glas celei mai mari temeri: „Nu vedeţi că au îngheţat pensiile, dar eu cred că vor să ni le taiee…”.

„Se  bate monedă pe pensiile militarilor şi magistraţilor, dar la ei nu are cum să le taie, aşa că vor ajunge la noastre, alea mici, de la 1.000 de lei în jos…”.

Ion Nechita, Ion Zgherea şi Constantin Caşcaval vorbeau între ei, speriaţi de o astfel de perspectivă. „Ar fi chiar culmea să se întâmple aşa!”, spuneau ei.

„Nu vă taie nimeni pensiile!”

…i-a asigurat pe pensionari şi directoarea Casei de Pensii, Denise Aramă.

Aceasta le-a explicat oamenilor că repartizarea biletelor de tratament este lege şi nu poate fi modificată…

Cu lipsa biletelor în lunile iulie şi august, aceeaşi problemă. În schimb, a spus doamna Aramă, sunt mereu bilete necumpărate.

„Da, dar la Lacu Sărat sau Amara… eu sunt operată pe cord deschis, de şapte ani nu am mai ajuns la Vatra Dornei, acolo unde ar trebui să merg”, i-a spus o pensionară, care a recunoscut că nici nu a mai depus dosar în acest an, pentru tratament, pentru că „mi-a spus de jos de la ghişeu] că nu am şanse să primesc, dacă am fost anul trecut”.

Directoarei Casei de Pensii nu prea i-a venit să creadă asta, şi a sfătuit-o pe femeie să îşi depună, totuşi, cerere.

Veterani într-ale protestelor

Pentru a merge şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cei 11 pensionari care mai rămăseseră la protest au decis să treacă prin Grădina Publică, acolo unde tocmai se desfăşurau festivităţile prilejuite de Ziua Veteranilor.

Protestatarii nu au făcut gălăgie, nu s-au oprit, provocator, în careul din Grădină, doar au trecut, gârbovi de griji şi supărări, pe lângă cei adunaţi să sărbătorească Ziua Veteranilor.

Moment care te-ar fi făcut, poate, să gândeşti (fără a-i jigni pe veteranii de război care, cu siguranţă, ar avea dreptul la mai multă cinstire) că trebuie să fii cu adevărat un erou să supravieţuieşti în ziua de astăzi cu o pensie minimă de 350 de lei! 

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, delegaţia de pensionari a fost certată pe hol de consilierul preşedintei Buzia, omul spunându-le că ar fi trebuit să înştiinţeze conducerea, în prealabil, că vin în audienţă. Că programul este încărcat, sala de şedinţe, ocupată…

Pensionarii l-au privit pe domnul consilier cu îngăduinţă, nu pentru că părea să fie de aceeaşi vârstă cu ei, ci pentru că protestatarii cam obosiseră de atâta pichetare…

Până la urmă, pensionarii au vorbit şi cu preşedinta CJAS, care le-a explicat că solicitările lor - asigurarea analizelor medicale, fără planificare, o dată la trei-patru luni, acordarea de medicamente gratuite şi compensate şi excluderea lor din legea privind coplata în sistemul de sănătate – nu pot fi rezolvate la nivel local.

Chiar dacă nu au obţinut nimic, pensionarii sunt decişi să nu abandoneze lupta; în mai, probabil pe 14, vor merge la Bucureşti, pentru a picheta sediul Guvernului…   

Citit 940 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.