Cum ne simţim, financiar, de Ziua Europei?

Cum ne simţim, financiar, de Ziua Europei?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Regiunea S-E – prima din ţară la absorbţie prin POR * Ziua Europei este bine să fie marcată prin victorii… europene *

Luminiţa Mihailov (FOTO) este director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională S-E, cu sediul la Brăila - una din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, create în 1999. De aici se pot vedea mai bine victoriile financiare ale regiunii noastre şi ale judeţului nostru.

Sunt 7 programe operaţionale care acţionează în România, Direcţia se ocupă de unul singur, Regio – Programul Operativ Regional, care dispune de aproape patru miliarde de euro pentru întreaga ţară.

Cele 8 agenţii au rolul de a pregăti în continuare instituţiile care să absoarbă marile fonduri structurale. Direcţia are birouri în fiecare din cele 8 judeţe, cu câte 7-8 angajaţi în fiecare. Directoarea este, după tată doar, chiar gălăţeancă…

Am vorbit, firesc, despre bani, cu şefa agenţiei. „Dacă este să vorbim despre proiectele pe care le-am gestionat noi pe Programul Regional, adică din 2009 încoace (din 2007 am început să le primim), în momentul de faţă avem contracte de peste 200 milioane de euro. Şi avem de contractat, până la sfârşitul lui 2013, 600 de milioane euro. În 2009 am avut un număr foarte mare de aplicaţii”.

Dar cum stăm comparativ cu alte regiuni? „Noi stăm bine. De fapt, programul regional stă bine în general, dacă îl comparăm cu alte programe”.  

Suntem măcar în jumătatea de sus? „Da, fără discuţie! Suntem pe primul loc. Când dumneavoastră vedeţi statisticile astea care spun că fondurile europene nu se consumă, înseamnă că sunt programe care au probleme foarte mari în implementare: programul de resurse umane, programul de transporturi, programul de mediu…”

Care este secretul bunelor rezultate în regiune. Oamenii? „Bineînţeles – totdeauna e vorba despre aparatul de implementare. Noi am avut şi experienţa de aproape 10 ani de implementări: din 1999 până în 2007-2008, noi am implementat fonduri de preaderare. Şi noi şi beneficiarii noştri avem deci experienţa realizării unui studiu de fezabilitate”.

Cum stă Galaţiul faţă de celelalte judeţe din Regiunea de dezvoltare? „Stă bine, este printre judeţele care au un număr foarte bun de proiecte. După Constanţa, dar în anumite domenii, chiar înaintea Constanţei”.

„Galaţiul este un judeţ cu capacitate bună de prezentare a proiectelor şi aceasta este important. Şi de bună absorbţie. Dar deocamdată o să vorbim despre absorbţie reală poate peste un an-doi, pentru că acum proiectele sunt abia la început”.

„Noi avem acum contracte de 200 milioane de euro, dar rambursări de 10 la sută, să zicem. Este interesant să vedem când rambursăm 200 milioane euro”. 

În „traducere” pentru nespecialişti, este vorba de decontarea europeană la ce se plăteşte pentru începerea lucrărilor de către partea românească; un fel de semn de seriozitate din partea noastră.

Probleme în dezvoltarea proiectelor vin nu de la autorităţile locale, ci de la microinteprinderi, care nu au fonduri suficiente.

Totuşi, în regiunea noastră, sunt microinteprinderi, adică societăţi cu maxim 9 angajaţi şi o cifră de afaceri sub 2 milioane euro, care derulează contracte de circa 5 millioane de euro, din cele 200 de milioane euro atrase în regiune.

Fiecare poate primi cel mult 200.000 de euro. Acestea acţionează în domeniul serviciilor, mai ales.

Citit 468 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.